archívum téma szerint: “evangélikus egyház”

Mit ér az internet, ha egyházi?

| kategória: próba/tipp, web | téma: , | 12 hozzászólás

Ahogy beharangoztam, pénteken az 1ház – web2 című kerekasztal-beszélgetésen vettem részt, amelyen bár az asztal nem volt kerek (meg úgy egyáltalán nem is volt asztal), szerintem jót beszélgettünk László Jenő Csaba moderátor felvetései mentén Nagy Bence fejlesztővel (Moly.hu, myLuther) és Németh Zoltán pécsi evangélikus lelkésszel. Ebben a posztban a témával kapcsolatos gondolataimat próbálom meg rendszerezni – evangélikus példákkal fűszerezve. Akit nem érdekel az egyház+web topik, azt arra biztatnám, hogy keressen másik posztot, mert ezt olvasva unatkozni fog. 🙂

Megújult az evangélikus portál

| kategória: próba/tipp, web | téma: | 23 hozzászólás

Két hónapja olvastam először a címet: Elkészült az evangélikus egyház portálja. A címen kívül akkor nem nagyon történt semmi, mint azt a keretes anyagban is jeleztük. Kerestük, kerestük az oldalt – hiába. Ezért kissé félve nyitottam meg az újabb, Megújult az evangélikus portál című hírt. Ám a félelem hiába, most valós tartalom is van az információ mögött. Node: a félelem tényleg hiába?

Webkettes akar lenni

A szájton érződik, hogy webkettes akar lenni, de sajnos nem az. A sajtóhírben is megjelent “napi frissítésű” és “blogírás” szavak manapság már nem csengenek olyan jól, illetve nem csengenek sehogy, mert ezek teljesen természetes dolgok. Az lenne furcsa, ha valahol nem így lenne.

A főoldali flashes animációt leginkább kissé szétfolyva mozgó, ráadásul nem elég jó felbontású, így önmagában is homályos képek jellemzik. Kár.

A dizájnról inkább nem írnék, meghagyom a témát tanult barátomnak. Sejtem, hogy mi a véleménye. Egyetértünk.

Blog is akart lenni

Különösen átverve érzi magát az ember, ha a sajtóhírben lévő blog szóra rákapva megkeresi a blogok szekcióját. Bevallom, nekem már az is gyanús volt, amikor az URL-ben az evangelikus.hu/interaktiv kifejezést láttam. Megérkezve a blogok főoldalára igazolódott a gyanúm. Amikor “Az internetes naplóírás korát éljük” mondattal kezdődik valami, az már régen rossz. Hogy is mondjam finoman? Ezek nem blogok. Ezek a blog menüponthoz berakott cikkek. Tessék már elhinni, hogy 2008 nem erről szól!

Erős vár a mi Istenünk!

Számomra az is furcsa, hogy az Erős vár a mi Istenünk! jelmondat hiányzik a nyitólapról. A mondat ráadásul régebben igencsak gyakori köszön(t)ő formula is volt az evangélikusok között, tehát még illene is a hivatalos egyházi oldal nyitányára. Ilyen értelemben egyáltalán nem szégyen “régies” dolgokat kommunikálni, nem attól lesz valami modern, mert elrejtjük a hagyományokat. Lehet, hogy másnak fel sem tűnik, de nekem – nem evangélikusként is – mindenesetre erősítené az oldal evangélikus jellegét.

Miért?

Számomra kicsit érthetetlen az egész. A Magyarországi Evangélikus Egyház online kommunikációja kifejezetten előremutató volt a korai időszakban. Gondolok itt például a 6 éve (!) megjelent A templom egere című kiadványra, az evangélikus hitet és életformát remekül bemutató egyszeregyre, vagy éppen a myLutherre.

Ez utóbbi, a myLuther egyébként nem az egyházhoz, de evangélikusokhoz köthető. 36143 hozzászólás, 5121 bejegyzés, 669 tag, 9075 kapcsolat, 1395 üzenet, 715 zene – talán ez, a bejegyzésem olvasásakor már valószínűleg túlhaladott adatsor jellemzi legjobban az oldalt: működik, használják. Ráadásul jó is.

Tehát a közösségi építkezés szele is jó időben érte utol a fogalommal egyébként vallásosként évszázadok óta tisztában lévő evangélikusokat. A myLuther nevű közösségi portált az egyházhoz szervezetileg nem, csak eszmeiségében kötődő Tipográl Kiadó és Szolgáltató Bt. fejlesztette és működteti.

Minden jó valamire!

…ha más nem, elrettentő példának. A valóban szép/modern/hasznos myLuther a Plone nevű közösségiportál-kezelő rendszerre épül. A Plone nyílt forráskódú, ingyenesen és szabadon használható, valamint alakítható. Felhasználói közé tartozik a myLuther mellett többek között a brazil kormány vagy éppen a Novell szoftveróriás. Szóval nem egy rossz dolog. A Magyar Evangélikus Egyház új portálját is Plone hajtja. Hát…