archívum téma szerint: “fizetős tartalom”

Kedves újságok, nem kell tovább gondolkozni, itt a láthatóan tökéletes paywall-recept

| kategória: médiailag | téma: , , |

Fizetős modellt vezet be a Lapcom. Február 1-tól a Kisalföld és a Délmagyarország online kiadásának bizonyos, főleg helyi vonatkozású tartalmai csak előfizetéssel elérhetőek.

A nyomtatott újságok és az online tartalma más kiadókhoz hasonlóan a Lapcomnál sem fedték egymást 100 százalékosan, de a jövőben több (korábban embargós) print anyag helyet kap az Extrában is.

A paywall-ra elsődlegesen mint előfizető megtartó eszközként is tekintenek a kiadónál. „Az egész váltás azt is szolgálja, hogy a print olvasó pluszt, extrát kapjon és így hűséges maradjon.”

Összegezzük: a Lapcomnál úgy gondolják, hogy az érdektelenség/időhiány/pénzhiány miatt lemorzsolódó előfizetők ezután azért nem mondják majd le a lapot, mert a printes előfizetés birtokában a neten is elolvashatják ugyanazokat a cikkeket, amiket egyébként a hozzájuk bedobott újságban is.

Nekem nem feltétlen tiszta, hogy ez a cikkek érdekességén javít, a kedves előfizetőnek több ideje vagy pénze lesz tőle.

Szóval lenne egy kétfázisú jóslatom.
Egy.
Kettő.

Miért fizetnek a felhasználók?

| kategória: tech | téma: , , | 2 hozzászólás

Érdemes időnként felállni a kerítésre és túllátni azon, hogy a magyarországi felhasználók egyelőre nem szívesen fizetnek a nem kézzelfogható dolgokért, tehát a digitális tartalmakért, alkalmazásokért, szolgáltatásokért.

Hogyan is működik ez egyébként? Miért fizetnek a felhasználók? Vannak erre bonyolult kutatási jelentések és egyszerűbb infografikák, de ha szövegesen kell összefoglalni, keveseknek sikerül három oldalnál rövidebben megoldani a feladatot.

Jonathan Wegenernek egy Verge-interjúban sikerült. “If you can figure out how to make peoples’ lives one percent better through some little utility or hack or application, they’ll love you for it and they’ll pay for it.

Tehát ha olyat kínálsz az embereknek, ami egy százalékkal jobbá teszi az életüket, szeretni fogják és fizetni fognak érte.

Nem cáfolhatatlan igazság persze ez sem, de vezérelvnek megteszi.

Ámen.