archívum téma szerint: “gmail”

Levél elküldve – Jajj, ne!

| kategória: web | téma: , |

Ezzel az érzéssel már mindenki találkozott a send/küldés gomb megnyomása után. Mondjuk mert lemaradt a csatolt fájl (indok námbörván), vagy mert talán mégsem kellene anyázni a címzettet ilyen direkt módon. Ezen helyzetek megoldásaként jött most ki a Gmail Labs-ben a az Undo Send, amivel visszavonhatjuk a küldést.

Működésének hátterében persze egy apró trükk van, hiszen még a nagy Google sem tudja visszafordítani más szolgáltatóktól a már elküldött e-maileket. Bekapcsolt funkció esetén a Gmail nem tesz mást, mint – ellenkező utasítás hiányában – 5 másodperccel később küldi el a levelet. Ez ket szempontból jó. Egyrészt az Undo-ra kattintva ezalatt az 5 másodperc alatt megszakíthatjuk a folyamatot, másrészt viszont, ha a böngésző a küldés gomb megnyomása után rögtön összeomlik vagy megszakad a netkapcsolat, nem kell aggódni, a levél elmegy, hiszen az alkalmazás nem kap ellenkező értelmű utasítást.

Mi újság a Google szolgáltatásaival?

| kategória: web | téma: , , |

A legutóbbi nagy Gmail-leállás (és az azóta való ak-akadozás) után felértékelődött egy olyan szájt fontossága, ahol csekkolhatjuk, hogy mivel mi a gond, illetve azt, hogy általános problémáról van szó, vagy csak nálunk nem stimmel valami. Na, pont erre jó a Google Apps Status Dashboard, amelyről a GOS számolt be. A státuszellenőrző nevével ellentétben nem csak az Apps-be tartozó szolgáltatások állapotát mutatja.

A problémás esetekben, például a 10-ei Gmailes kulcsra kattintva bővebb infót is kapunk a probléma jellegéről. Ezt hívják úgy, hogy ügyféltájékoztatás, tudjátok, ilyen lesz majd 2082-ben MÁV-nál is.

Már a Calendar is tud offlájnul

| kategória: trend, web | téma: , , , |

A Gmail és a Google Docs után végre a Google Calendarja is megtanult offline elérhető lenni, immár mindenki számára, aki installálta a Google Gearst. A jobb felső sarokban lévő Offline (beta) feliratra kattintva indul a szinkronizáció. A beállításoknál természetesen kapcsolgathatjuk, hogy melyik naptárunkat akarjuk kapcsolat nélkül is elérni.

Ezután szerintem már joggal elmondható, hogy a Google dolgai egy átlagfelhasználónak teljeskörűen kiváltják a Microsoft Office vagy éppen az Open Office jelentős részét. Tudom, hogy vannak olyan szempontok, amelyekből szemlélve a G-cuccok kevesebbet tudnak, de erre bőven van ellentétes példa is. Például a Google Calendar simán küld sms-értesítést az eseményekről (akár többször is).

Tegnap egy tanulmányhoz kerestem egy korábbi jegyzetemet a gépen, de sehogy sem találtam. Viszont egészen biztos voltam benne, hogy nem papíron van a kijegyzetelés, hanem elektronikusan. Aztán eszembe jutott: ja, de nem a gépen…

2 dollárral kárpótol a Google a céges Gmail leállása miatt

| kategória: web | téma: |

Tegnap nem csak az “átlagos” Gmail-felhasználók éltek át (számukra egyébként nem túl súlyos) perceket, hanem a Google Alkalmazások használói: cégek, kormányzati szervek, civil szervezetek is. Ezek egy része (leginkább bizonyos felhasználószám felett) fizet érte, mégpedig évi 50 dollárt.

Az éves összeg csekélységét tekintve pénzügyileg nem egy nagy szám, de az AP-jelentése szerint 15 napot minden fizetős felhasználónak ingyen adnak, ez 2,05 dollárnyi kedvezményt jelent. Gesztusnak mindenesetre kedves. Ráadásul könnyen kiszámolható, hogy egy kb. 50 órás üzemszünettel megoldható lenne egy egész évi ingyenesség:)

Órákra leállt a Gmail

| kategória: web | téma: |

Nekem 9:1 arányban nem jön be a Gmail. Most már rendesen megy a Gmail. Nagy kétségbeesés lett úrrá a világon: hát, igen, ilyen az, amikor tízmilliók használják ugyanazt, és ez az ugyanaz hirtelen furcsa tüneteket produkál. A Gmail egyszer csak megállt, hivatalos közlésként Supporton ezt a magyar idő szerint 11:46-kor kiadott értesítést találtam.

We’re aware of a problem with Gmail affecting a small subset of users. The affected users are unable to access Gmail. We will provide an update by February 24, 2009 6:30 AM PST [magyar idő szerint 15:30] detailing when we expect to resolve the problem. Please note that this resolution time is an estimate and may change.

A Twittert nézegetve azért nem látszott túl “kicsi részhalmaznak”. Aztán a hivatalos Google Blog is kijött egy poszttal, itt már teljes terjedelmében beszélnek a problémáról.

Shortly after 10 9:30am GMT our monitoring systems alerted us that Gmail consumer and businesses accounts worldwide could not get access to their email.

A tweetekből az is kivehető volt, hogy csak a Gmail webes felülete az érintett, a mobilos alkalmazással állítólag minden működött, mint ahogy Outlook Express-szel is (Incoming Mail:imap.gmail.com Outgoing Mail:smtp.gmail.com).

Néhány vonatkozó dolog a Twitteren felmerülő gondolatokból.

is this the gmail offline feature? (hising)

Gmail must be singing Tupac’s Song: “All eyes on me!” at the moment. 😉 (Shadez)

9 hónap múlva születésrobbanás várható szerintem (tapir)
@tapir: Az összes főnök most összejön a titkárnőjével? 🙂 (ba78)

It’s not a good month for Google. First the google search fail, now gmail is down. (danpeguine)

i sense a great disturbance in the force #gmail (nivs)

what would happen if Gmail AND twitter AND facebook AND msn messenger all go down at the same time? (lievenvos)

апокалипсис уже тута – gmail.com 🙁 (purestudent)

Haha, sucks to be you! Gmail dependent sons of bitches! (Varass)

Chuck Norris a fini d’utiliser Gmail. Retour à la vie normale (nicolasvoisin)