archívum téma szerint: “goldenblog”

6 érdekes blog

| kategória: szociál, web | téma: , |

A TIME Magazin kiválasztotta az év 25 legjobb blogját, a tech témájúaktól a polgárháborúson át a át Kate Middleton öltözködését bemutatóig. Én pedig ezekből választottam ki azt az ötöt, amit bár legjobb blogként nem feltétlen határoznék meg, de érdekesként mindenképpen. Valamelyik a tartalom miatt érdekes, valamelyiknél pedig az ötletet tartom említésre méltónak.

Itt van például a NeverSeconds, ami remek példája annak, hogy mennyire hétköznapi témákról is lehet jól, sőt népszerűen blogolni. Egy skót általános iskolás lány áprilisban elkezdte kiposztolni, hogy milyen ételeket kapnak az iskolai menzán, mellé pedig leírta a véleményét is a kajákról. Ami ezután történt, azt hívják úgy, hogy siker: a bloggernek elkezdtek küldözgetni a világ más tájairól származó beszámolókat, Jamie Oliver is felfigyelt rá és pénzt is sikerült gyűjtenie az éhező gyerekeknek.

Szintén étekellek van összefüggésben a Bon Appétempt, ennek szerzője pedig egy átlagos konyhai képességekkel megáldott háziasszony, aki annyit tesz, hogy megcsinálja a különféle újságokban leközölt recepteket, a végeredményt pedig némi sztorizással posztba foglalja.

Meglehetősen képcentrikus az Awesome People Hanging Out Together, azaz nagyszerű emberek lógnak együtt, és hát valóban ez történik minden posztban, egy-egy fényképen. Az fentin például a fiatal Bill Clinton és John F. Kennedy, 1963-ban fognak kezet.

A Bookshelf Porn is azt adja, amit a neve ígér és szintén képekkel: könyvespolcok és könyvek minden mennyiségben. Könyvrajongóknak ideális idegnyugtató.

Egy-egy ismert ember köré mindig hálás téma blogot építeni, de azt hiszem, hogy a What Kate Wore egészen profi szintre emeli ezt a koncepciót. Minden, amit Kate Middleton hord, maximálisan kielemezve.

Az If We Don’t, Remember Me alapvetően egy filmes blog, mégsem csak a mozirajongóknak lehet érdekes. Egy-egy film meghatározó jelenetét feldolgozó animált GIF-eket találunk rajta, azzal a kis extrával, hogy nem az egész kép mozog, csak egy részlete. Érdekes, érdemes.

Goldenblog 2012: értékeléseim a legjobb tech blogokról

| kategória: tech | téma: | 1 komment

Az idei, 8. Goldenblogon a műsorvezetés mellett az IT kategória zsűrielnökeként volt szerencsém 70+ blogot tüzetesebben is átnézni. Hogy mitől jó szerintem egy (tech) blog, azt már korábban megírtam, ennek szellemében szavaztam. Íme az összesített top 3-ról, illetve két másik, szerintem fontos blogról írt értékelésem. Gratulálok minden érintettnek!

1) Ha valaki magyar nyelvű blogot keres a játék/konzol témában, nem nagyon mehet el az IDDQD mellett. Szimpatikus, hogy a hasonló témájú blogoktól eltérően itt mélyebb, szakmai posztokkal is találkozhat az olvasó.

2) A Plastik média elég sok mindenről szól ahhoz, hogy szinte bármelyik kategóriába besorolható legyen, mégis úgy érzem, hogy aki követi, ismeri Angelday Józsit, az érti, hogy miért való az IT kategóriába és miért került a dobogóra. A blog mellé mindenképpen meg kell említsük a Heti meteort is, az FB2-vel közösen vitt heti megjelenésű podcast része a Plastik univerzumnak, azzal együtt kerek a blog.

3) A Kereső világ már tavaly is dobogós volt, idén is az lett. Azt hiszem, ez elég jól jelzi, hogy a szerzők tudják tartani a színvonalat, folyamatosan érdekes írásokkal jelentkeznek az elsőre igen szűken szakmainak tűnő, de a posztjaik olvasgatása során mégis érthetően bemutatott területről.

5) Az E-könyvolvasók blog már akkor komolyan foglalkozott a témával, amikor itthon még alig pár száz eszköz lehetett a felhasználóknál. A szerzők évek óta meglévő kitartása és írásaik színvonala is oka annak, hogy a blog az első tíz közé került.

7) A Telefonközpont blog, bár közhelyesen hangzik, de tényleg üde színfolt a magyar tech blogok pályáján. A puszta hírezésen túl mer kérdezni, mer (és a szerző iparági tapasztalatai miatt tud is) elemezni.

Mitől jó (szerintem) egy tech blog?

| kategória: médiailag, szociál, web | téma: , | 1 komment

A Goldenblog eddigi IT-s nevezettjeinek ellenőrzése közben jutott eszembe, hogy ránézek, mi lett a korábbi évek toplistásaival. A négy évvel ezelőtti top 10-es blogokból öt, a 2009-ben és nyertesekből hat-hat, a tavalyi élmezőnyből pedig egy blog nem aktív már. Összesen (az ismétlődések miatt) 38 minőségibbnek mondható blogból 18 írása maradt abba. Ha a hosszabb listákat (nevezettek) is végignéznénk, valószínűleg még magasabb lenne a zárási arány.

Minden rosszindulat nélkül írom, hogy kifejezetten örülök a fenti számoknak. Örülök a tisztulásnak, úgy gondolom, hogy nem feltétlen kell mindenkinek blogolni, akinek van billentyűzete.

Szerintem akkor jó egy tech blog – ennek megfelelően fogok zsűrizni is, pszt -, ha nem merül ki a hírezésben. A híreket én elsősorban a hírszájtoktól szeretem megkapni, jobban csinálják, nyilván azért, mert nagyobb kapacitásuk van rá, mint egy hobbi szintjén űzött blognak. Egy blogtól azt várom, hogy valami egyedi tartalmat (is) adjon. Érezzem, hogy a blogger átlátja a területet, összefüggéseiben is. Ebből kifolyólag tudjon exkluzív témákat, illetve saját szemléletű feldolgozásokat szállítani, legyen ez akár egy új összefüggés észrevétele, teszt vagy éppen jól megalapozott vélemény.

Goldenblogger lettem

| kategória: web | téma: | 22 hozzászólás

Nem csak úgy mondják, tényleg valóban nehéz ilyenkor mit írni. A tény: IT kategóriában megnyertem az idei Goldenblogot. Gondolom, az sejthető, hogy mennyire örülök neki, és csak remélem, hogy a zsűri nem kizárólag a twitteres figyelemfelhívásomra reagálva értékelt. 😉 Főleg azért nagy az öröm, mert nem volt gyenge a mezőny, amely minden top10-es tagjának ezúton is gratulálok.

A zsűri, egészen pontosan Keserű Imre, a HVG Online közösségi média menedzserének értékelése így hangzik.

Tsabeeka blogja kiemelkedik a mezőnyből azzal, hogy folyamatosan kiemelkedő “teljesítményt” nyújt, bejegyzései érthetőek, informatívak, sőt, szerzőjének humora is van. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy magát a SÜN mémet a blog szerzője, Tsabeeka indította el hódító útjára, ami bejárta a hazai sajtót.

Szóval köszönöm a zsűrinek, és csöppet sem mellesleg nektek is.