archívum téma szerint: “google analytics”

Sokan használják még a régi Analytics-szkriptet

| kategória: web | téma: | 1 komment

A 10 000 legnépszerűbb szájt vizsgálatából kiderült: a Google Analytics 50%-os részesedéssel uralja a piacot, de a GA-t használók jelentős része még az urchin.js-nél tart. A Google másfél éve váltott a ga.js-re, amely kisebb, gyorsabb (, nem sárga és nem a miénk), ráadásul a https-t is automatán észleli.

Érdekes módon nem csak a Foxnews.com, a Wired.com, az iStockphoto.com, vagy a PCWorld.com használja a régi szkriptet, de például a Google-tulajdonban lévő Blogger.com és a DoubleClick.com is.

Az új, ga.js-sel szembeni fejletlensége mellett az urchin.js-sel van egy olyan probléma is, hogy idén nyáron elaltatják, amit sokan (ezek szerint a népszerűbb oldalak egy részénél is) leginkább abból fognak észlelni, hogy nem mér az Analytics

Google Analytics: Európa vs Észak-Amerika

| kategória: web | téma: |

A Google Analytics kétséget kizáróan az egyik legjobb ingyenes eszköze a mai webstatisztikának. De vajon mennyivel lassítja az oldal töltődését az Analytics szkriptje? Ezt méregette a Royal Pingdom.

Nem túl meglepő, hogy a GA nem lassít túlságosan, és az sem, hogy csúcsidőben rosszabb eredményeket kapunk, mint egyébként.

Az alábbi, USA-Kanada és Európa különbségeit ábrázoló grafikon viszont már minimum érdekes.

Jól látszik, hogy míg az észak-amerikai felhasználóknál a legkisebb és a legnagyobb átlagos betöltődési idő közti különbség 27%, addig Európában netezve 97%.

Azt is észre kell venni, hogy a nap jelentős részében az európai júzereknek gyorsabban töltődik be a szkript, mint az észak-amerikaiaknak, csak csúcsidőben más a helyzet.

Amit még érdekes/érdemes lenne tudni a fenti adatok mellé, azok az észak-amerikai és az európai netezési szokások közti különbségek. Mivel mérést ehhez hirtelen nem találok, csak gyanítom, hogy a fenti különbségek részben abból is adódhatnak, hogy Észak-Amerikában százalékosan többen és többfélére használják a netet – ezáltal kiegyensúlyozottabb a terhelés. Szerintetek?

Blogteres Analytics: I’ll be back!

| kategória: web | téma: , |

A novemberi blogteres Analytics-tiltás után egy hónappal elfogtunk egy levelet, mely a jelen állapot jövőbeni felszámolásáról tanúskodik.

gépész: @tundi A nézettségi statisztikákra vissza lesz kötve a Google Analytics mérési lehetőség.

Mint látható, az üzenet megbízható forrásból származik. Vajon miért döntött így a Blogter? Felhasználói nyomásra? Tényleg van ilyen valós fogalom a magyar weben? Örülnék neki.

>

Tiltja a Blogter a felhasználói Analytics-kódot [update]

| kategória: web | téma: , |

Egyik bejegyzésem végén érdeklődtem, hogy ki mit tapasztal a blogteres Analytics-tiltásból. Ma előbb Koronix jelezte, hogy valami nincs rendben ezen a téren. A következőket logikáztam ki.

A felhasználó által beszúrt kód helyén a blogteres blog forráskódja azt mutatja, hogy

<script type=”text/javascript”>
//Code removed by Blogter
//var pageTracker = _gat._getTracker(“UA-427721-4″);
pageTracker._initData();
//pageTracker._trackPageview();
</script>

Az tehát felvállalt tény, hogy a Blogter eltávolította a felhasználó által a sablonba tett kódot. És hogy miért?

<script type=”text/javascript”>_uacct = “UA-57628-2”;urchinTracker();</script>

Hopp, egy újabb kód. Mivel a Blogter főoldalának forráskódjában is ez van, ezért úgy tűnik, ez a saját, központi blogteres Analytics-kód.

Valószínűleg mindez összefügg a megújulással, talán lesz felhasználói szinten is elérhető blogstatisztika, amit Analytics-szel oldanak majd meg. Egy szájtra pedig – tudomásom szerint – egy mérőkód rakható, ha azt akarjuk, hogy mérjen is.

[update] doransky mai bejegyzésének címe Hogyan fejlődj a statisztikáidon?, a végső megállapítás pedig az, hogy analitika nélkül szolgáltatást fejleszteni 2008-ban olyan, mint vakon repülni. Beigazolódni látszik tehát a fenti bekezdés, miszerint a felhasználói analytics-kódok eltávolítása összefügg a Blogter megújulásával.