archívum téma szerint: “google instant”

A mobilos keresés a Google Instant nagy nyertese

| kategória: mobil | téma: , , | 8 hozzászólás

Az elmúlt 12 órában csak az nem olvasott a Google Instant nevű, keresést forradalmasító megoldásról, aki nem volt gépközelben, így nem fejteném ki túl hosszan mibenlétét. Röviden: a Google ezután majd megpróbálja kitalálni, hogy mire is szeretnénk rákeresni – még azelőtt, hogy végiggépeltük volna a kifejezést – és rögtön meg is mutatja a feltételezett keresőkifejezésre adandó találatokat.

A valósidejű következtetett keresés érdekes már a számítógép előtt ülve is, de van egy terület, ahol méginkább forradalmi lehet: az újítás még ősszel megérkezik a kereső mobilos felületére is. Arra a mobilos felületre, ahol az asztali gépeken átlagosan 25 másodperc alatt kivitelezett Google-keresés még több időt vesz igénybe.

A mobilon végrehajtott műveletsor ideje már az első fázisban megnyúlik: amikor bevisszük a keresőkifejezést. Ez számítógépen átlagosan 9 másodperc alatt történik meg, de egy mobilon, például egy érintőkijelzőn,  jóval lassabban viszünk be szöveget, mint egy asztali-fizikai klaviatúrán. Így a mobil szegmensben még fontosabb, hogy a kijelző 3-4 megérintése után a Google már mutassa is az általa okosan megsejtett kifejezésre vonatkozó találatokat. Ezzel a további karakterek bevitelén túl a folyamat következő fázisát, a “search” gomb eltalálását is megspórolja nekünk, hiszen mindenféle parancs nélkül tudja, hogy keresni szeretnénk. (Elvégre mi másért is mennénk egy keresőre, logikus.)

Nem véletlen, hogy a Google mostani újításának egyik összetevője, a prediktív szövegbevitel is mobilokon terjedt el, így aligha kockáztatok nagyot azzal a kijelentéssel, hogy szerintem a mobilján kereső felhasználó lesz a Google Instant egyik legnagyobb nyertese.