archívum téma szerint: “google news”

Napilap, hetilap, folyóirat és történelemkönyv a Google-től

| kategória: médiailag, web | téma: , |

Már megint a Google, és a hazai Hírmátrix után ismét egy újabb hírrendszerező módszer. Most a Google News híreire csinált a Labs egy idővonalas megoldást, ez a Google News Timeline.

Pont arról szól, amit a nevéből is sejtünk. Lehet szűrni témára, keresőszóra, műfajra, médiumra, és kb. minden elképzelhető releváns szempont szerint. Egy-egy konkrét nap eseményeire a keresőmezőbe dátumot (is) írva kereshetünk (formátum: April 15, 2002). Kereséseinket persze el is menthetjük, ez hasznos, ha például minden egyes héten szeretnénk lekérni az eltelt időszakban x témával kapcsolatban megjelent híreket.

Nem csak napi, heti, havi és éves nézet van – printes hasonlattal élve nem csak napi- vagy hetilapként, folyóiratként használhatjuk a Google News Timeline-t -, hanem látványos történelemkönyvvé is alakíthatjuk a szolgáltatást, ha a fenti képhez hasonlóan évek szerinti bontásban nézzük az eseményeket.

Bár mindez egyelőre csak angol nyelven működik, de már most milyen jól használhatnák például kéttannyelvű középiskolákban törtélem tanításához. Mivel a Google News bedigitalizált nyomtatott napilapok archívumát is tartalmazza, így komoly, apró részletekre kiterjedő, napi szintű eseménytudósításokat is találunk benne.

A jobbra lévő szemelvény a Pittsburgh Post-Gazette 1944. december 2-ai számából való. (A teljes cikk is elolvasható.)

Azt hiszem, elég világosan látszik már csak ebből is, hogy mit értettem a látványos, idővonalas online támogatással megtartott történelemórák alatt.