archívum téma szerint: “hangalapú szövegbevitel”

Magyarul működő hangalapú szövegbevitel

| kategória: mobil | téma: , , |

Ennyi.

Kipróbáltam a magyar App Store-ban egy napja megjelent, hangalapú szövegbevitelre jó (tényleg jó) Dragon Dictation alkalmazást, amely néhány órán belül elfoglalta a hazai ingyenes letöltési toplista első helyét. A listán második Dragon Search hangalapú kereső, mindkettő megelőzi a Gmail appot.

Az iPhone 4S-ben bevezetett Siri intelligenciájáról szó sincs, egy “egyszerű”, hangalapú szövegbeviteli megoldást alkalmazott magyar nyelvre a Nuance: diktálunk, az app pedig szöveggé alakítja a hangzó szót. A szöveget kimásolhatjuk, vagy rögtön elküldhetjük sms, e-mail, netán facebookos/twitteres állapotfrissítés formájában.

A Dragon Dictation érdekessége abban rejlik, hogy “it just works”, ez valóban működik magyarul. Az orvosi szakszövegre mondjuk rácsodálkozott, de ezt csak extrém pályaként próbáltam ki, a mindennapos kifejezéseket 90+ százalékos pontossággal viszi. Az “álljunk össze, mint két kicsi lego” például már nagyon megy neki – igaz, vessző nélkül. Az írásjelek közül a vesszőt nekem ugyanis egyelőre nem szeretné megérteni, a pontot viszont igen, csak mondanom kell, hogy “pont”. A hangfelismerős rendszer tanítható, szóval később lehet, hogy egymáshoz szokunk. Magamon kívül szoktatható még ismerőseimhez is: az elején megkérdezi, de később is változtatható, hogy feltöltheti-e a szerverre a kontaktlistámban lévő neveket, hogy azokat is felismerje.

Abban, hogy mobil egyre inkább személyes társunkká válik, nagy szerepe van annak, hogy diszkrét: a szöveges üzeneteket azért (is) szeretjük, mert azokkal környezetünk zavarása (vagy éppen figyelmének felkeltése) nélkül kommunikálhatunk másokkal. Az ilyen, hangalapú appok használata tehát sok helyzetben a privát szféránk szükségszerű megnyitásával jár – de miután mára százmilliók nyitogatják így életüket a Facebookon, szerintem ez nem igazán lesz akadály a terjedésük előtt.