archívum téma szerint: “híroldal”

Hírszájtok keresői

| kategória: médiailag, próba/tipp, web | téma: , |

Egy kutakodásom után jutott eszembe, hogy körbenézek a főbb magyar hírszájtokon, illetve a fontosabb (nem tematikus) lapok oldalain: hol milyen lehetőségek vannak a kereső felhasználónak. Az egymás mellett lévő 2-3 üres cellás sorok kapcsán látszik, hogy az eredmény néhol egészen lesújtó. Amit találtam, azt az alábbi viszonylag idétlen táblázatban foglaltam össze.

dátum szerző rovat
FigyelőNet x x
Heti Válasz
Hírszerző x x x
HírTV
hvg.hu x x
Index x x x
InfoRádió x x
ma.hu x x
Magyar Hírlap x x x
Magyar Nemzet x x
Metropol x
Népszabadság x x x
Népszava x
[origo]
Zoom

A nagy töltésteszt 2008 – híroldalak

| kategória: próba/tipp, web | téma: , |

A blogokat és blogszolgáltatókat vizsgáló posztot már biztosan érdemes volt megírni, hiszen egy számomra igencsak jóleső, a blogolvasóknak pedig hasznos eredménye lett. A Basahalom Boulevard ugyanis meglépte, amit megkövetelt a haza. Az eredmény: 2083,5 KB helyett csupán 450,9 KB letöltésmennyiséggel jár a blog főoldalának megnyitása.

Bár ilyen jelentős következményt nem fűzök a méréshez, de azért ma megvizsgálom a legfontosabb híroldalakat. A korábbi, blogoknál felállított 500 KB-os határt felszállítottam 750 KB-ra, hiszen ne feledjük: a blogok főoldalainál általában jóval tartalmasabb, komplexebb szájtokról beszélünk.

InfoRádió 167,7 KB
ma.hu 331,8 KB
Hírszerző 569,8 KB
[origo] 569,8 KB
HírTV 631,4 KB
hvg.hu 649,2 KB
Heti Válasz 919,7 KB
Magyar Nemzet Online 1082,9 KB
FigyelőNet 1121,4 KB
Index 1361,1 KB
Népszabadság Online
1984,4 KB
Zoom 3030,2 KB

Mint a táblázatból jól látszik, a határ alatt lévők igazából az 500 KB-tól sincsenek túl messze.

Az InfoRádió weboldala és a ma.hu rendkívül alacsony eredményei nem igazán meglepők. Főleg az InfoRádió 167,7 KB-ja feltűnően kevés. A csekély letöltésért cserébe nem is kapunk tartalommal túlzsúfolt címlapot, ráadásul leginkább szöveges tartalommal vannak telítve.

A négy királyok

Ami számomra nagyon pozitív meglepetést okozott, az a Hírszerző és az [origo] eredménye. Már nem az egyezésről beszélek, hanem arról, hogy két igényesen elrendezett, ráadásul igencsak tartalmas nyitóoldalról van szó, és mégsem haladja meg egyik sem a határt. (Tegyük hozzá: a blogok 500 KB-os, még optimálisnak tekintett méreténél is alig nagyobbak.)

Azt hiszem, az [origo] és a Hírszerző mindenképpen a mezőny két kiemelkedő hírszájtja, nagyon eltalálták a tartalombőség és az optimális letöltésmennyiség egyensúlyát.

A hvg.hu nyitólapjának 649,2 KB-os letöltése még abszolút elfogadható, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy tartalmat szintén bőven kínáló, bár kissé érdekesen (hagyományosan?) strukturált nyitóoldalról van szó. A HírTV főoldalának sem kell szégyenkeznie, sőt a hvg.hu-hoz hasonlóan ők szintén büszkék lehetnek az eredményükre.

A vörösbetűs negyed

A Magyar Nemzet Online végeláthatatlanságig nyúló, monoton oldalának betöltése jóval több adatforgalommal jár, mint amennyit a fent lévő tartalom indokolttá tenne. Ugyanez mondható el a Heti Válasz és FigyelőNet nyitólapjáról is, viszont mentségükre azért mondjuk el, hogy esetükben jóval igényesebb, szebben, átláthatóbban strukturált képet kap az olvasó a plusz várakozásért és letöltésmennyiségért cserébe.

Az Index és a Népszabadság szintén nem túl jó eredményét menti az, hogy nagy képekkel szépen tűzdelt, átlátható oldalakról beszélünk. Ezzel együtt a 750 KB-os határt bőven sikerült túllépjék, tehát ilyen téren mindkettőnek van még mit fejlődnie.

És akkor elérkeztünk a Zoomig, amelyhez nem igazából tudom, hogy is kéne viszonyuljak. Egyrészt kimagaslóan durva eredményt produkált. A mérés alapján a közel 3 MB-ból 2689,3 KB kép. Az viszont jól látszik, hogy a Zoom éppen erre megy rá. Nagy és hatalmas képek hadával operálva alakítják ki azt a látványos, barátságos teret, ami nekem nem is kicsit tetszik. Viszont ez a hatalmas különbség még 1-2 évig akár észrevehető versenyhátrányt is jelenthet. Nem mindenkinek olyan széles még az a sáv.

(A tesztet 2008. november 14-én, 1-2 óra között végeztem.)