archívum téma szerint: “hírstart”

Még egyszer a Hírstartról – komolyan, könnyedén

| kategória: próba/tipp, web | téma: | 5 hozzászólás

Bár szerdán a Propeller kapcsán már röviden érintettem a Hírstart megújulásának témáját, az új szájt egyik megoldása ér annyit, hogy külön is foglalkozzak a szájttal.

A dolog rosszabbik feléről (semmi közösségi funkció) már a fent linkelt posztban leírtam a véleményemet.

Valódi újdonság és pozitív változás az alternatív elrendezés. A FigyelőNeten megjelent közlemény szerint ez leginkább dizájnbéli eltérést jelent, ám ha jobban megnézzük, akkor szerencsére nem csak erről van szó.

A legfelső, kiemelt hírek természetesen kapásból mások.

A rovatboxok (belföld, külföld, sport, stb.) elrendezése is más a két verzióban, a könnyedebben több szerepet kapnak a bulvárosabb dolgok.

Szerkesztésbeli eltérések a dobozokon belül is vannak. Például a könnyedebb sportdobozban szerepet kap olyan is, ami a komolyabban nem, és így van ez minden rovat esetében.

Az eltérés nem nagy (dobozonként 1-2 hír), ugyanakkor ez mégis megfelelő megoldás arra, hogy az ember saját ízlése szerint kapja a híreket.

Bevallom, először úgy gondoltam, jobb lett volna két külön domainre pakolni a két alternatívát, de végiggondolva azt kell mondjam, hogy jó megoldás az egy domainen két célközönség kiszolgálása.

Az említett hiányosságok miatt én nem fogom használni, de el kell ismerjem, hogy ez egy jó ötlet volt a Sanoma részéről.

A megoldás nem csak gyűjtőoldalak esetében lehet jó. Gondoljuk csak el, milyen lenne mondjuk egy ilyen módon testreszabható Index. Nem kellene például szépen lassan leszokjak róla az egyre erőltetebben bulváros-vicces stílusa miatt.