archívum téma szerint: “hülyeség”

A Nokia szerint idejétmúlt az iOS és az Android

| kategória: mobil | téma: , , , , | 7 hozzászólás

Korábban sajnáltam a Nokiát és szurkoltam nekik. Ebből egyre inkább csak az előbbi érzés marad: csak sajnálni tudom azt az önmagát kiröhögtető céget, melynek észak-amerikai elnöke azt találja mondani 2011-ben, hogy az iOS és az Android bármilyen értelemben (itt konkrétan a felhős megoldások, illetve az alkalmazáscentrikus szemlélet tekintetében) is idejétmúlt. Mondja a Nokia Microsofttól jött embere, ellenpéldának pedig természetesen a Windows Phone-t hozza. Érted.

130 millióan olvasnak újságot Magyarországon

| kategória: médiailag | téma: , , , | 2 hozzászólás

Kiszámoltam, hogy Magyarországon 130 millió ember olvas nyomtatott lapot. Ez az adat úgy jön ki, ha 240 millióból kivonok 175 milliót, majd az eredményt megduplázom. Persze ennek semmi köze nincs a valóban újságot olvasók számához, viszont szép, nagy szám. Jól hangzik.

Akárcsak az a 7.8 millió, amelyről Kázmér Judit, a Magyar Lapkiadók Szövetségének elnöke beszélt a minap. Majd azt is hozzátette, hogy az internetet használók 85 százaléka olvas nyomtatott újságot is. Az 55 százalékos internet-penetrációval számolva a helyzet úgy néz ki, hogy:

  • 8.5 millió 15+ éves ember él ma Magyarországon
  • 55 százalékuk, azaz 4.6 millió ember internetezik
  • az internetezők 15 százaléka, 700 ezer ember nem olvas nyomtatott lapot

Tehát Kázmér Judit két adatát összevetve kijön, hogy itthon kb. mindenki olvas újságot, eltekintve az internetezők 15 százalékától. Ez meg nyilvánvaló hülyeség. (A könnyebb követhetőség kedvéért: 8.5 millió emberből 700 ezer netezőt kivonva éppen 7.8 millió jön ki. Ha hozzávesszük még a félmilliónyi 10-14 éves korosztálynak szóló lapok olvasottsági adatait, akkor is csak 100 ezerrel tér el a kép, ami így továbbra is kamugyanús.)

Ráadásul, ha figyelembe vesszük az évek óta meredeken csökkenő példányszámokat, valamint azt, hogy most 7.8 millióan olvasnak nyomtatott lapokat, akkor felmerül a kérdés: hányan olvashattak 6-8-10 éve? Többen olvastak az országban, mint amennyien éltek?

A Magyar Lapkiadók Egyesületének komolyságáról egyébként csak annyit, hogy a honlapjukra legutóbb március 3-án került fel hír (ezzel már-már a nyomtatott évkönyvek frissességével vetekszik a szájt); a főoldalon pedig komoly figyelmeztetésben jelzik érintett látogatóiknak, hogy “az adatokat adatlap útján 2010. május 31-éig kell bejelenteni”.

Azt gyanítom, hogy nem a print sajtó lesz itt az igazi vesztes, hanem azok, akik nem tudják új helyén kezelni.

T-Mobile-os nemértem

| kategória: mobil | téma: , |

Ha a Net 5GB csomag 5790 forint, melyet plusz ezer forintért korlátlanná lehet tenni (Figyelünk, ugye? Korlátlan 6790 forint-ért), akkor mennyire fair karácsonyi ajánlatként 9590 forintos 8 GB-os netre kötött, 2 éves hűségnyilatkozattal kínálni az Acer Aspire One netbookot?

Internet: vigyázz, megöl!

| kategória: médiailag, web | téma: |

És még mindig. Még mindig divat olyan cikkekkel teleszemetelni az nagy magyar médiát, melyeknek bár az utolsó bekezdése megengedően azt sugallja, hogy akár jóra is lehet használni az internetet, de azért az írás többi része egyértelművé teszi: vigyázat, itt a háromwén járó Sátán!

Az Életformán megjelent írásnak már a címe is olyan, ami bicskanyitogatásra kívánja felszólítani a társadalmat: “A webkamera előtt szexeltünk 14 évesen!” Merengjünk el ezen egy kicsit. Vajon azért szexeltek a webkamera előtt, mert a csúnyaszemétinternet mondta nekik, vagy azért, mert nem voltak hatásosan, szülői odafigyeléssel átitatva tájékoztatva arról, hogy nem attól lesz valaki felnőtt, mert nyilvánosan megdugják?

Avagy: 14 évesen cél-e az internetszex vagy eszköz? Ha eszköz, akkor milyen célra használták, és ha arra a célra használták, akkor miért az volt vele a céljuk?

Ám tévedés lenne azt hinni, hogy ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre – folytatódik a cikk, és szinte magam előtt látom a kérdőjeleket: mé’, a’ interveb tán ölik is? Nos, igen, talált. (BOTRÁNY! SZENZÁCIÓ! DÖBBENET!) Ugyanis egy ausztriai kutatóközpont szerint a tizennyolc év alattiak 11 százaléka járt már olyan portálon, ahol öngyilkosjelöltek csevegnek egymással. (Engem még az is érdekelne, hogy a 180 felettiek hány százaléka járt már ott!)

De elmélkedjünk ezen is: én is jártam már ilyenen. Sőt, például jártam már olyan oldalon is, ami a kínai nyelv online tanulásáról-tanításáról szólt. Jártam olyanon is, ahol megmutatták: így lehet bombát csinálni.

10 éve járok ilyeneken, és még itt vagyok, kötél, kínai nyelvtudás és bomba nélkül. Miért?

Mit bizonyít a Wikipédia?

| kategória: szociál, web | téma: , , |

A mai wikipédistatalálkozó apropóján közöl a Népszabadság egy cikket. A minden korosztályt lefedni akarást tükröző, beavatottaknak kissé bénán hangzó “Szombaton Győrben találkoznak a net-Révai szerkesztői” alcímet követő ismeretterjesztés után a cikk Stephen Colbert amerikai humorista 2006-os wikihackjének bemutatásával zár.

Colbert késő esti műsorában az afrikai elefántok példáján mutatta be a honlap „alternatív tudásbázisát”. Nézőit felszólította arra, hogy a nagytestű állatról szóló angol szócikkbe írják bele azt az állítást, miszerint az elefántok száma az elmúlt hat hónapban megháromszorozódott a fekete kontinensen. A rajongótábor nem habozott, így pillanatok alatt eluralta a világhálót az állatvédőket mélyen felháborító álinformáció. Hiába javították azonban a Wikipedia oldalát, nem bírtak el a milliós nézősereggel.

Bár ez, ugye, csak amolyan médiahack, az nyilvánvaló, hogy komolynak szánt üzenete is van. Ez pedig nem más, mint a Wikipédia és a közösségi tartalomszerkesztés gyengesége, illetve az erre való rámutatás.

Nem tagadva, hogy a világon létező oly sok rendszerhez hasonlóan a közösségi modell sem tökéletes, azért azt hozzátenném, hogy szerintem Colbert kísérlete semmi más nem bizonyít, minthogy elegendő hülyével a hátad mögött bármit el tudsz érni. De hát ezt eddig is tudtuk.