archívum téma szerint: “hvg extra”

Steve Jobs

| kategória: tech | téma: , , |

Nehéz Steve Jobsról múlt időben írni. Nehéz, ha az ember MacBookon gépeli a szöveget, melynek formálása közben alighanem többször is felvillan majd az iPhone képernyője. Velünk élő technológiájának köszönhetően Steve Jobs pont annyira van jelen emberek százmillióinak életében, mint mielőtt tavaly október 5-én meghalt.

Halálának évfordulójára megjelent különszámunkban Steve Jobs életének kis és nagybetűs állomásait is sorra vesszük. A lap alján futó idővonalon magánéletének és üzleti tevékenységének minden említésre méltó pontja szerepel. Ezeken végigtekintve válogattuk ki azokat a témákat, melyeket szerzőink kibontottak.

Steve Jobs Walter Isaacsont választotta élete krónikásának, ezért mi is vele kezdünk: hogy látta a sokak által istenített, másoknak ördögi színben izzó embert az az újságíró, aki negyven hosszú beszélgetés során tekinthetett be életébe?

Az életébe, gondolkodásmódjába való betekintéssel aztán mi is megpróbálkozunk, legyen szó akár a nőkkel való kapcsolatáról, akár a sci-fi filmekbe illő „valóságtorzító” képességéről, vagy éppen a mások lekiabálásáig menően szigorú, a japán konyha kedvéért mégis rendszeresen megtört vegetarianizmusáról.

Mivel Steve Jobs egyik része, mégpedig egy igen jelentős része volt az Apple, ezért az üzleti vonalon született írásokban nemcsak kifejezetten a Jobshoz köthető dolgokkal – innovációhoz való viszonya, prezentációs stratégiája – foglalkozunk, hanem megpróbáljuk megragadni az Apple-érzést is. Termékfejlesztés, titoktartás, vásárlói élmény – mindez Steve Jobs öröksége. Ezek miatt Apple az Apple. És persze nem utolsó- sorban amiatt az iPhone 5 miatt, amit jelen pillanatokban éppen milliószámra ad el a cég.

Az új iPhone az egyik utolsó termék, melynek kidolgozásában még részt vett Steve Jobs. De közel nem az utolsó olyan, amelyiken érződik a hatása, az a filozófia, amit az életről, a technológiáról és a kettő közötti kapcsolatról vallott.

Balogh Csaba, szerkesztő

A HVG Extra Steve Jobs különkiadása már elérhető az újságárusoknál vagy megrendelhető a kiadó oldalán.