archívum téma szerint: “hvg”

HVG = Blikk

| kategória: médiailag | téma: |

Havonta egy-két hír kapcsán érkezik a címhez hasonló észrevétel a tech rovatos cikkekhez. Az alábbi példapárbeszéddel szeretnék mindegyikre reagálni, úgy szakmailag, mint emberileg.

Az MTI és a Twitter

| kategória: médiailag, tech | téma: , , | 1 komment

Érdekes dolgok születnek akkor, ha egy területen nem jártas ember kezd el írni az adott témában. Ez most éppen az MTI tegnapi twitteres híréről jutott eszembe, amelyik félmilliárd twitterezőről szól. A hírt a belinkelt Indexen kívül is sokan lehozták, legtöbbjük mindenféle kiegészítés nélkül. Ezt úgy hívjuk, hogy hiba. Nem akkora agyalapi bénaság, mint a Kings of Leon Oroszlánykirálynak fordítása, de mégiscsak zavarba ejtheti azt az olvasót, aki márciusban még 140 millió twitteresről kapott hírt, júliusban meg már 500 millióról.

A két szám közti különbséget nem az eltelt négy hónap okozza, hanem az aktivitás-passzivitás fogalompár. Merthogy az MTI által meghírezett tanulmány nem az aktív felhasználókról beszél – ennek megemlítése pedig azért hiba, mert aki minimális szinten is érdekelt webes szolgáltatások területén, az pontosan tudja, hogy miért is nem mindegy a kettő, és hogy a cégek miért az aktívat hangsúlyozzák. A passzív felhasználók jelzés nélküli említése olyan, mintha egy koncert létszámába mindenkit beleszámolnánk, aki valaha is járt már az adott együttes valamelyik fellépésén. Ez is egy fontos mutatószám, csak illik jelezni, hogy miről szól.

Szóval valahogy így képzelem én kereknek a hírt, amit MTI-s alapokon összehoztunk a kollégával. Nyilván meg lehet írni még szebben és jobban, de a lényeg, azt hiszem, már így is érthető.

A HVG saját kis válsága

| kategória: médiailag | téma: , |

Hetek óta 15 perc alatt olvasom ki a HVG-t. Azt a HVG-t, ami korábban valahogy mindig eltalálta azokat a témákat, amikről szívesen olvastam volna azon a héten. Nem csak az aktualitásokra gondolok, hanem valahogy észrevettek olyan témákban rejlő lehetőségeket is, melyek mellett mindenki más elment.

Hetek óta 1-2, de maximum 3 érdekes cikk van a HVG-ben. Az érdekes témák száma ennél több (nem sokkal), de némelyik cikk első 2-3 bekezdése után elmegy az ember kedve az olvasástól. Nem igazán tudom hova tenni a dolgot, egyetlen ezzel talán kapcsolatos cikkre bukkantam.

A gazdasági válság a HVG-t is elérte, az újságnál költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be. Információink szerint több embert küldtek el a hetekben, fotósokról és a dokumentációnál dolgozókról tudunk. A HVG dolgozóinak idén kötelező lesz egy hónapos fizetés nélküli szabadságra is elmenniük, azaz idén csak 11 havi bérüket kapják meg. (Index)

Természetesen nem gondolom azt, hogy közvetlen és feltétlen összefüggés van a tartalmi és a pénzügyi válság között. Az viszont tény, hogy a pénzügyi nehézségek, a “csak nehogy én legyek a következő” érzésétől való félelem könnyen rányomhatja a bélyegét a hangulatra. Mondjuk az is lehet, hogy a HVG teljesen véletlenül éli át egyszerre a két válságot.

Szóval nem tudom mi van, de nem az igazi.