archívum téma szerint: “internetadó”

A mobilszolgáltatók abszurd humora

| kategória: mobil, tech, trend | téma: , , , | 2 hozzászólás

Minden a Nokia 7110-zel kezdődött. Ez volt az első wapos mobil. Az interneteléréssel rendelkező telefonok kezdeti időszakában alig-alig netezett még valaki. Mind az ilyen készülék, mind a szolgáltatás elég drága volt ahhoz, hogy csak a felsőbb rétegek kiváltsága legyen – azon belül is azoké, akik egyáltalán érdeklődtek a kicsi képernyőkön történő böngészés iránt.

Ahogy fejlődtek a készülékek, nőtt a mobilon netezők tábora, a mobilcégeknek gazdaságosabbá vált olcsóbban adni a szolgáltatást. Ezzel együtt persze erős kampányba is kezdtek az egyre okosabb telefonok, általuk pedig a mobilnet népszerűsítésére. Intézd a mobilon napi hírfogyasztásod zömét, emailezz, facebookozz, mobilnetezz!

A történet onnan válik abszurddá és nevetségessé, hogy most ugyanezek a mobilszolgáltatók a nagy webes szolgáltatások üzemeltetőivel (Google, Facebook, stb.) fizettetnének millió dolláros összegeket. A nevetséges ebben éppen az, hogy pontosan azon problémáznak, amit ők maguk szerettek volna elérni minden létező eszközzel, azaz hogy mobilon olvassunk híreket, emailezzünk, facebookozzunk, netezzünk. A spanyol Telefonica vezérigazgatója, Cesar Alierta egészen odáig ment, hogy “tragédiának” és “tarthatatlannak” nevezte a helyzetet. A hírek szerint a France Telecom, a Telecom Italia, a Vodafone, és valószínűleg több, egyelőre kiváró mobilcég is hasonlóan gondolkodik. Tetszettek volna inkább káposztát termeszteni.

Az, hogy a szolgáltatók szerint még az Apple-nek is fizetnie kellene, előrevetíti, mi is fog történni, ha megkapják a kisujjat: az egész kar kell majd nekik. Elvégre ha az Apple túl sokat ad el egy túl jó mobilból – amivel túl sokat használjuk a netet – akkor következik majd a Samsung, a HTC, a Motorola, a Nokia, az LG, a Sony Ericsson, szóval szép sorban mindenki, aki okostelefonokat dob a piacra. Mellesleg nem ártana a beszállítók körmére is ránézni, de én a mobiltokosokat sem hagynám ki, elvégre nagy szerepük van abban, hogy mindenhová hordjuk a telefonunkat, mindenhol netezünk és növeljük saját mobilszámlánkat. Mi is jó nagy tahók vagyunk, mondhatom.

Nem lesz internetadó

| kategória: tech | téma: | 1 komment

A korábbi kormányzati szándékokkal ellentétes lépésre szánta el magát múlt héten az Oktatási és Kulturális Minisztérium: január 1-jével eltörlik a kulturális járulékot.

Internetadó

Amiért ez érdekes és amiért váratlan: tavaly még éppen kiterjeszteni szerették volna a kulturális termékek adóját, többek között az internet-, a mobiltartalom- és a digitális tévészolgáltatásokra. Akkor tömeges tiltakozás indult be a 0,8%-os járulék kiterjesztése ellen, melybe több távközlési-, kábel- és internetszolgáltató mellett a webes tartalomgyárak is beszálltak.

A tiltakozó nyilatkozatot támogatók között olyan nevek voltak, mint a Magyar Telekom, a UPC, az Internet Szolgáltatók Tanácsa, vagy a BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központja. A civil tiltakozást segítő blog logója sok száz kisebb oldal mellet például az Index és az [origo] főoldalára is kikerült.

Az NKA most tudja meg, hogy az ötöslottó heti főnyereménye…

A kulturális járulék megszüntetése miatt kieső 8-9 milliárd forintot az ötöslottó játékadójának 90 százalékából pótolják majd. Hasonló modell működik Finnországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban is.

A szóban forgó pénzt egyébként a Nemzeti Kulturális Alap kapja. Az NKA saját meghatározása szerinti célja a nemzeti kulturális értékek létrehozása, megőrzése, valamint hazai és határon túli terjesztésének támogatása. A járulékot eddig nem csak könyvek és újságok, hanem például mobiltelefon, művirág és játékpisztoly után is meg kellett fizetni.