archívum téma szerint: “ipad”

Tablet first

| kategória: médiailag, mobil, trend | téma: , |

A tartalomgyártókról és -fogyasztókról beszélgettünk Doransky-val tegnapi előadása előtt, amikor szóba került a Gemius kapcsolódó mérése. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a mobilokon és táblagépeken netező magyarok körében oldalletöltések alapján melyik eszköz mennyire népszerű. A forgalom ötöde iPades, azaz minden ötödik mobil eszközön letöltött oldalt iPaden nézünk meg. (Tavaly ugyanebben az időszakban még csak 15% körül járt ez az arány.) Az aktuális top10-ben négy táblagép szerepel, ha összesítve nézzük őket, akkor minden negyedik mobil eszközön letöltött oldal táblagépekhez kötődik. Miközben az itthon eladott tabletek száma töredéke lehet a felhasználóknál lévő okostelefonok számának.

A tanulság már megint, még mindig az, hogy ami édes, lenyelik. A táblagép pedig édes. A kezdeti “ez csak egy nagy telefon” jellegű értetlenkedést egyre kevesebbszer hallani, a fokozott tartalomfogyasztásra kitalált modell egyre inkább működik. Érdemes ezt főleg az erősen tartalomcentrikus lapkiadóknak fejben tartani, a “mobile first” egy szűkebb vonalára, a “tablet first”-re kell teljes gőzzel koncentrálni. Ezen belül pedig jelenleg és középtávon az iPad messze a legfontosabb.

Ajánlott-e 16 GB-os iPadet/iPhone-t venni?

| kategória: tech | téma: , | 2 hozzászólás

Amikor összeírtam az új iPades várakozások közül a számomra fontosabbakat, említettem, hogy jó lenne a legolcsóbb modell tárhelykapacitásának növelése. Ez egyelőre elmaradt, így levenném róla az “ajánlott” címkét. Ahogy ugyanis várható volt, a Retina kijelzőhöz igazított alkalmazások mérete annyival nagyobb lesz, hogy 16 giga majdnem szó szerint néhány alkalmazásra elég. Íme a Verge alapján pár letöltési méret, az új iPad előtt és után.

  • Keynote 115 MB – 327 MB
  • Numbers 109 MB – 283 MB
  • Pages 95 MB – 269 MB
  • iMovie 70 MB – 404 MB
  • Tweetbot 9.8 MB – 25 MB

A lista első négy tagja viszonylag sokaknak van meg, így talán azokat érdemes összeadni: a korábban 389 megás Apple-pakk így több mint 1.2 gigásra hízott. Mondjuk még így sem ezzel a néggyel fog megtelni az iPad, de képzeljünk csak el (grafikailag) komplexebb darabokat: komolyabb játékokat, magazinokat, látványos oktatási szoftvereket… Sok nem fér el belőlük 16 gigán, így a legolcsóbb modell egyre kevesebb célra, egyre kevesebb felhasználónak lesz jó.

És mivel az appok mérete modelltől független, mindez ugyanúgy vonatkozik az iPad 2 modellekre is. Sőt, tekintve, hogy sok alkalmazás (köztük például a listában szereplő Apple-féle appok mindegyike) univerzális, így a megnövekedett letöltési méret ugyanúgy vonatkozik az iPhone-használókra is, legközelebb már érdemes lesz 32 gigásat beszerezni. Bár azért remélem, hogy az idei iPhone-nál, vagy legalábbis a következő generációs iPadnél már ez lesz a minimum.

Mit várok az új iPadtől?

| kategória: mobil | téma: , , | 4 hozzászólás

Két hét múlva, ha minden igaz, bemutatkozik az Apple új táblája, szépen repkednek a pletykák és/vagy várakozások. A kijelző feljavítása például elég egyértelmű, a megduplázott felbontás, az iPhone Retinájához hasonló minőség önmagában is felpörgetné az eladásokat. Hasonlóan várom azt is, hogy a jelenleg sem rossz, valóban 10+ órát bíró akkumulátoron erősítsenek egy kicsit. Az Apple-től ez egyáltalán nem állna távol, és rajtam kívül szerintem sokan örülnének 2-3 óra plusznak.

Nagy reményeket nem fűzök hozzá, pletykák szintjén sem nagyon bukkant fel, de kellemes meglepetés lenne, ha a 16/32/64 gigás tárhelyet 32/64/96-ra cserélnék, a jelenlegi 499 dolláros kezdőár meghagyása mellett. Az egyre szebb, jobb és nagyobb alkalmazások miatt ez egy indokolható szintlépés lenne, ha pedig vesszük a jobb felbontású kijelző miatti még szebb, jobb és nagyobb játékokat, akkor már kötelezőnek is érezhetünk egy 32 gigás belépőszintet.  (Esetleg ahogy az iPhone-nál is, a legkisebb 16 gigás tárhelyű verzió maradna a továbbra is forgalmazott iPad 2-ben.)

Ami teljesen hidegen hagy, az például a jobb kamera, táblán nem használom. (Persze lehet, hogy többek között a jelenlegi minősége miatt nem.) Vagy mondjuk az LTE. Egyrészt az itthoni szolgáltatás miatt Budapesten kívül ez inkább a jövőre érkező iPadben lesz érdekes, másrészt pedig nekem abban sem, mert szimpatikusabb a(z akár LTE-s, a netet továbbadó) mobil + wifis iPad kombó. Szintén nem nagyon érdekel az NFC, nem jellemző, hogy fizetésre szeretném használni a táblát, mobilban sokkal praktikusabbnak tartom a technológiát. A Siri fontos, de itthon jelenleg nem érdekes, az 1 mm-rel vékonyabb gép pedig érdekes, de annyira nem fontos.

Android, iPhone, iPad és a békébe fulladó harc

| kategória: mobil | téma: , , | 1 komment

Egy nagyon jó kis animációs videóval jött ki a svájci közmédia külföldre célzó részlege, több platformon elérhető híralkalmazásának népszerűsítésére. Az Android és az iOS rendszerek harcára mozis köntöst adtak: a Csillagok háborúja és a Transformers mellett a Gladiátorból, a Titanic-ból és a Ghost-ból is ismerős lehet egy-egy jelenet. Az 1:50 hosszú videót a mobilos rendszer hívei mellett a középen (vagy éppen kívül) állóknak is érdemes megnézni, szerintem igen remek lett.

Amellett, hogy egy alkalmazás nem mindennapi promójáról van szó, és a videónak van egy felhasználók felé célzott “békítő” jellege is, szerintem a kiadóknak és a fejlesztőknek is hordoz egy fontos üzenetet: aki ma igazán jól szeretné csinálni, annak a 2+1 platform mindegyik tagját komolyan kell vennie. Verseny van köztük, legyen is, de ez maradjon az Apple és a Google ügye, nekünk mindkettőre érdemes odafigyelni.

Michael Jackson: Tweet It

| kategória: etc | téma: , , | 1 komment

Michael Jackson és/vagy Twitter és/vagy Apple rajongók figyelmébe. Az igazi móka 00:45-nél kezdődik. Zseniális! 🙂

You better type, you better do it real fast
Don’t go above the 140 letter max
Remember some devices do not support Flash
So tweet it, while you’re clearin your cache!