archívum téma szerint: “kiejtés”

Forvo: nyelveken beszélni

| kategória: szociál, web | téma: |

Mondom kel-káá-poosz-ta. Ugye ismerős a helyzet, amikor külföldinek magyarázunk, és kicsit hangosabban és tagoltabban ejtjük ki azt a szót, amit persze úgysem fog felismerni, mivel nem tud magyarul?

Nos, magyarul a Forvón sem fog megtanulni, viszont a kiejtést tökéletesen elsajátíthatja, ha ebben segítünk neki. A Forvo nem fordít, csupán megmutatja, hogyan is kell helyesen kiejteni a szót egy adott nyelven.

Hello tourist du bist in Budapest

A szájt közösségi alapon működik, tehát minden külföldi csak azt tanulja meg magyarul, amit valamelyik honfitársunk megtanít vele, azaz felmondja a szót. A kiejtéseket aztán értékelni is tudjuk (azonos nyelvet beszélők előnyben) meg persze újat is fel lehet mondani, ha nem vagyunk elégedettek a jelenlegivel.

Ide tartozik az a tapasztalat, hogy eddig igen furcsa hangú magyar felhasználók is mondtak fel szavakat. Néhol a mikrofon zajos, máskor meg, hát na, nem lehet mindenki rádióbemondó. Talán a Szeged az egyik legszebben kiejtett fennlévő szó.

Regisztrált felhasználóként le is tölthetjük (mp3 formátumban) a hangfájlokat. Ez nagyon hasznos például akkor, ha világsztárok vagy diplomaták vagyunk, és fellépés előtt beszélni szeretnénk az adott országban lakók nyelvén. De akár komolyabb nyelvtanuláskor is segítség lehet.

Hogy is mondják a mit is mondanak?

Kérhetünk is illetékeseket, hogy ugyan, mondják már fel nekünk olaszul azt, hogy poggiopiano. Ehhez regisztrálnunk sem kell, de ha mégis megtennénk, akkor értesítést kapunk róla, ha valaki kisegített minket, és kiejtette nekünk az általunk kért szavakat.

Magyarul eddig alig 300 szó van, úgyhogy tessék mikrofon előtt tölteni a hétvégét.