archívum téma szerint: “könyvtár”

A könyvek és/vagy az internet?

| kategória: trend, web | téma: , , |

Azok a krimik érdekelnek, melyekben sállal gyilkolnak? Vagy az Oroszországban játszódó romantikus regényekért vagy oda? Netán csak szeretnél SMS-ben tájékoztatást kapni arról, ha beérkezik a könyvtárba kedvenc szerződ legújabb kötete? Vagy mindez csak utópia?

A magyar könyvtárak napi rögvalóságára jellemzőbb az, hogy polcaikon 10-12 hónappal a kiadás után tűnnek fel az “újdonságok”, mint az, hogy úttörői lennének a digitalizált világnak. Nem feltétlen a könyvtárosok szemléletével van baj – bár az is igaz, hogy még az informatikus könyvtárosoknak tartott egyetemi előadásokon is meglátszik néha, hogy az oktató könyvtáros munkatárs maga is megörül, ha sikerül vastagra állítani egy betűt a szövegszerkesztőben.

Félni márpedig nem kell a digitálistól, az egyesek és nullák egyáltalán nincsenek ellentétben a manapság már leginkább közhelyként emlegetett Gutenberg-galaxissal. Bár sokak szerint az internet letarol minden mást, médiatörténetileg nézve eddig mindig az történt, hogy az újdonság erejének múlásával helyreállt az egyensúly a “régi” tömegmédia és az “új” között. Ezek alapján inkább normális, mintsem különös az, hogy a könyv egyre inkább jelen van az interneten – és az utóbbi nemhogy gyengítené az olvasást, hanem még új színekkel is igyekszik gazdagítani az élményt.

Könyvtár az egész világ

Vajon melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy a nyitva tartási időn kívül szeretett volna kutakodni a könyvtárban. Bár közös magyar könyvtári adatbázis létezik a neten, de ezen csak azt tudhatjuk meg, hogy az ország melyik könyvtárában található meg az a mű, amellyel akkor éppen semmit nem tudunk csinálni. Pedig milyen jó is lenne kölcsönzésre előjegyezni a kötetet, netán nem lemaradni arról a csöppet sem mellékes információról, hogy aznap este lesz író-olvasó találkozó a szerzővel, ráadásul egy közeli antikváriumban akciósan ötszáz forintért beszerezhető a mű.

Ezeket a problémákat igyekszik majd orvosolni az a projekt, melynek információs oldala a könyvtár.info címen érhető el. A leendő, valószínűleg a konyvtar.hu címen elérhető oldal “könyvtári ügyfélkapu” kíván lenni, iWiW, wikik, könyvesboltok, antikváriumok és elektronikus szolgáltatások becsatornázásával.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap 4 milliós forintos pályázati támogatásából indult és működik. A befolyó pénzekből gyorsabb és interaktívabb együttműködést tesznek lehetővé az olvasók és a könyvtárosok, valamint a könyvtárak között.

A tervek szerint például SMS küldő- és fogadó központot is létrehoznak majd. A könyvtáraknak így nem kell egyesével tárgyalni a mobilszolgáltatókkal ahhoz, hogy SMS-alapú szolgáltatásokat biztosítsanak, hanem gyorsan, egyszerűen és olcsón használatba vehetik majd ezt az SMS-es csatornát az olvasókkal való kétirányú kapcsolattartásra. Például egy-egy új könyv megjelenéséről mobilos üzenetben tudják majd tájékoztatni az érdeklődőt – aki egy válasz SMS-sel elő is jegyeztetheti kölcsönzésre a kötetet.

Olvasás mint közösségi élmény

Az alig egy hónapja indult, szintén a rendszeres olvasóknak szóló Moly.hu koncepciója egészen más. Nem a könyvtár, de mégcsak nem is a könyvek oldaláról közelíti meg az olvasást, hanem annak élményét próbálja meg közösségi szintre emelni. Az oldal mottóját és egyik alapvető funkcióját is a “Mit olvasol éppen?” kérdés adja. A felhasználók persze nem csak azt jelölhetik meg, hogy éppen melyik könyvet olvassák, hanem borítókat vagy fülszövegeket adhatnak hozzá, valamint pontozással és szövegesen is értékelhetik a műveket.

Ennél sokkal fontosabb az, hogy a regisztrált olvasók a már olvasott kötetekről – azok adatlapján cseveghetnek, egymásnak ajánlhatják őket, és bármilyen (szubjektív) szempont alapján egy csoportba tartozó kollekciókat is létrehozhatnak. Az utóbbi segítségével például nem csak a szokásos szempontok – téma, műfaj, nyelv – szerint csoportosíthatjuk a könyveket, hanem akár a “krimik, melyekben nem találják meg a gyilkost” címmel is csinálhatunk vagy találhatunk egy kupacot.

“Itt nincsenek se kiadási adatok, se ISBN-szám, se egyéb katalóguscédulára való kellék. Csupán szerző és cím, néha még azok is pontatlanul” – avat be a néhányak által hiányosságnak vélt sajátosságokba Nagy Bence, a rendszer fejlesztője. A Moly ugyanis nem a könyvekről szól, hanem az olvasókról. Segít kiválasztani, hogy mit olvassunk legközelebb, de ez a feladat ott ér véget, ahol a könyvtárosé vagy a könyvesbolti eladóé kezdődik.

A jelenleg pár száz tagot számláló közösségi oldal eddig főként a szájreklámra épített. Néhány napja fedezte fel magának az oldalt pár könyvtáros, ők csináltak némi promóciót saját közösségükben, látnak fantáziát az oldalban. A könyvtárosok hírverése óta a napi 20-30 új regisztráció sem ritka, jelentősen emelkedik a regisztrált olvasók száma. A fejlesztő szerint az ezres számot elérve lesz majd értelme olyan funkciókkal bővíteni a Molyt, mint például a felhasználók ízléstérképe, mellyel megtalálhatjuk, hogy kik a könyvek terén hozzánk közel álló olvasók.

Amikor majd a Moly eléri a kívánt felhasználószámot, valószínűleg szüksége lesz majd egy “képesebb”, szerkesztett címoldalra is, ahol a felhasználók nem csak listaszerűen, hanem fogyaszthatóbb formában kapják a napi könyves közösségi dózist – legyen szó az ismerős által legutóbb olvasott könyvről, vagy éppen arról, hogy Amerikában megfordult a trend: újra nő az olvasók száma. Egyre jobban van mire és kikre építeni.