archívum téma szerint: “közszolgálati média”

Miért nem jó a BBC finanszírozási modellje?

| kategória: médiailag, web | téma: , , |

A közszolgálatiság erős bástyájaként emlegetett BBC finanszírozási rendszerét is példaértékűnek szokták itthon (is) emlegetni, mivel a magyar rendszernél több függetlenséget biztosít az éppen hatalmon lévőktől. Ám a web – oly’ sok más mellett – ezt is borítja.

Az 1927-től 2006-ig érvényben lévő felügyelőbizottsági rendszert a BBC Trust kontrollja váltotta fel. Ez a testület tiltotta meg pénteken a médiumnak, hogy 400 ember alkalmazásával 68 millió fontért (21 és fél milliárd forint) létrehozzon és működtessen egy webes, helyi (“vidéki”) híreket feldolgozó videós tudósítói hálózatot.

A döntéssel a leendő versenytársak aggályait vélte jogosnak a BBC Trust, mondván, hogy az évi 3 milliárd fontos, azaz 950 milliárd forintnyi közfinanszírozás jogtalan előnyt jelentene a közmédiumnak.

Ez az indoklás még akkor is jogos, ha “mindössze” 21 és fél milliárd forintnyi összeg jutott volna a helyi videós hálózatra. A pénz még brit szemmel nézve is rengeteg, ráadásul úgy, hogy ezért még semmilyen minőséget nem kellene nyújtani, elég lenne maga a hálózat létezése is. Az indoklás egy másik részlete azonban így hangzik:

We believe the BBC’s priority should be improving the quality of existing services. […] Our decision today to refuse permission for local video means that local newspapers and other commercial media can invest in their online services in the knowledge that the BBC does not intend to make this new intervention in the market.

Na, ez már elég durva. “Maradjál csak, kisfiam, a tévénél, amíg a többiek felépítik a saját birodalmukat!” És még azt is értem, hogy ezt a legerősebb gyereknek mondják, ráadásul azt is, hogy miért.

Már csak azt nem tudom, hogy milyen esélyei lesznek így (legalábbis Nagy-Britanniában) a közszolgálati médiának az online versenyben. Pontosabban látom, hogy nem túl jók.

A finanszírozást kellene átalakítani? Vagy a webkettőn igazából nincs is értelme a “közszolgálati” kifejezésnek/médiának?

Mindenesetre valamit tenni, változtatni kell, még mielőtt csak azért ültetnek valakit kispadra, mert közpénzből csinál(na) jót.