archívum téma szerint: “meego”

Kis ország nagy híre a Nokiáról

| kategória: médiailag, mobil | téma: , | 3 hozzászólás

Ritka alkalom a tech médiában, hogy egy magyarországi oldal (híre) a legnagyobb, legelismertebb külföldi szájtok nyitólapjára tud kerülni. Ezért tartom fontosnak, hogy írjak a csütörtökön a Techneten megjelent nokiás videóról. A közel 22 percben igazából semmi szenzációs nincsen: a benne lévő első Windows Phone rendszerű Nokia két apróságtól eltekintve ugyanaz, mint a teljesen publikus N9, ráadásul a rajta futó oprendszert is láttuk már. Ami Franczy kolléga anyagát mégis érdekessé teszi, az az a tény, hogy ezzel az Engadget, a Mashable, a CNET, a PCWorld és hasonló szájtok címoldalán szerepelt, általában kiemelt hírként.

Az jól látható a videón, hogy belső anyagról van szó. Nem kémvideó, nem külső szereplő készítette, valószínűleg a céges PR archívumba ment, csak valaki úgy gondolta, hogy jobb, ha minél előbb kikerül onnan. Az én teóriám (!) szerint egy ősnokiás állhat mögötte, egy olyan valaki, akinek a sorban lemondott vezetőkhöz hasonlóan zavar Stephen Elop és a Microsoft cégen belüli térnyerése. Csak ő így próbált odavágni. Nem lepődnék meg, ha néhány nap múlva a videót kiengedő munkatárs is távozna, csak mondjuk nem önszántából.

A magyar tech média villantásán kívül még valamire jó volt ez az ügy – és itt el is érkeztünk egy másik teóriához, amely szerint a videót direkt szivárogtatták ki, hogy még időben szondáztassanak. A (részvény)piac üzenete a következő: a MeeGo rendszerű N9 bemutatásakor 6%-kal erősödtek a Nokia részvényei, a WP7-es bemutató kiszivárgásának napján 3%-kal estek.

Egyébként a piacokhoz hasonlóan nekem is tetszik az N9. Ha a szimpatikus MeeGo kezdeti ökoszisztéma-nehézségeit áthidalva valahogy ügyesen megoldanák (illetve inkább mondjuk úgy: meg akarnák oldani) hozzá a minél inkább out of the box futtatható Android appokat, akkor kérdőjelek helyett én egy egyértelmű felkiáltójelet látnék a Nokia előtt.