archívum téma szerint: “metropol”

FAIL: a magyar média legnagyobb április 1-jei benézése

| kategória: médiailag | téma: , |

2009 áprilisában kezdtem a Sanománál, éppen néhány nappal azután, hogy április 1-jén a kiadó által üzemeltetett Technet elsütötte a tréfát: tönkremegy a Google. Bár javában tombolt a világgazdasági válság, aki egy nagyon kicsit is ismerte a Google pénzügyi helyzetét, természetesen nem hitte el a hírt. A biztonság kedvéért a leendő/volt kolléganő azért beleírt a cikkbe egy mindent megvilágító nevet, a Google szóvivőjét, akit akkor éppen April Fooleynek hívtak. (Ami egyébként hajaz az USA akkori budapesti nagykövetének nevére, csak megbolondítva. Zseniális.)

A cikket anno a blogocska.org mentette le

A cikket anno a blogocska.org mentette le.

Nos, kilenc nap múlva kiderült, hogy Boga biztosítéka nem mindenkinél bizonyult elégségesnek. A Metropol ugyanis kilenc nap csúszással lehozta a hírt: a Google, mint megannyi cég, a fizetésképtelenség szélére került. És rosszul gondolja, aki azt hiszi, hogy a Metropolnál nem látták az USA akkori budapesti nagykövetére hajazó, de teljesen egyértelmű nevet: a kilenc-napi-lap szépen beleírta April Fooleyt is mint hivatkozási alapot. A Technetet mint információforrást viszont már elfelejtették lehivatkozni.

A Metropol forrásmegjelöletlensége egészen addig tartott, míg bekopogtatott hozzájuk a Google, hogy csókolom, mit tetszettek írni. A másnapi Metropol mindent vitt. “Tegnapi lapszámunkban – a technet.hu minden alapot nélkülöző közlése alapján – mi is tévesen adtunk hírt a cég fizetésképtelenségéről.”

Magyarra fordítva: előbb ellopunk egy biciklinek mondott lapátot, majd beszólunk az eredeti tulajdonosnak, hogy nincs felfújva a kereke.

Levelet írtam, lájf

| kategória: médiailag | téma: |

Az alábbi levelet küldtem a Metropol három e-mail címére (metropol@metropol.hu, szerk@metropol.hu, g.izbeki@metropol.hu). Szabadon másolható, küldhető.

Kedves Metropol szerkesztőség!

Korábban sokszor olvasgattam a Metropolt, és nem csak megfelelő üzleti modellűnek tartottam, hanem kb. érdekes print hírgyűjteménynek is.

Eddig.
http://omfg.buzz.hu/archives/2009/04/10/Arcatlanul_hazudozo_Metropol/

A szakmához és az élethez – úgy tűnik – baromira értő szerkesztő kollégát ezúton is puszilom, ugyanitt gratulálnék a hányingerkeltő helyesbítéshez is.

Üdv,