archívum téma szerint: “microblogging”

Ha Facebook, akkor LinkedIn – Ha Twitter, akkor …?

| kategória: szociál, web | téma: , , |

Blellow. Az üzleti Twitter nem csak tematikus mikroblogolást kínál, hanem üzleti kapcsolatépítési lehetőséget, meetupok szervezését, állásajánlatokat is.

A Blellow kérdése a twitteres “mit csinálsz éppen?” helyett a “min dolgozol?”. Válaszul adható mondandónknak 140 helyett 300 karakternyi hely van. Ez nem csak az üzleti dolgok kicsivel összetettebb üzeneteihez lehet jó (vagy jobb), de a 300 karaktert már kényelmesebben használhatónak látom az egyetemi-kutatási projektek bonyolításánál is. További lényeges különbség a Twitterhez képest, hogy ide fájlokat is csatolhatunk, akárcsak a Tumblr-nél.

Csoportok = pénz

A bal oldalon a Twitter jobb sávban lévő menüjénél egy jóval bővebb listát találhatunk, melynek egyik legérdekesebbje a Groups menüpont. Bár mindenféle külsős megoldásokkal a Twittehez is csinálhatunk csoportokat, és bár a Twitter is dolgozik a csoport-funkción, a Blellow alapból kínálja a lehetőséget – ezzel együtt egy modellt is befektetőinek. A csoportokban látják ugyanis a monetizálás (egyik) útját, mégpedig a privát csoportok létrehozásával. Havi 5 dollárért 1 gigás tárhellyel, 10 dollárért pedig 10 gigással hozhatunk létre nem nyilvános csoportot.

Munkalehetőségek

Az üzleti jellegen túl webileg is tematikus a Blellow, amire az állásajánlatok témakörei (Design, Development, Writing, Other) is utalnak, a célcsoportot tehát a webemberek és egyéb kreatív szakmák képviselői jelentik. Lehetőség van arra is, hogy csak egy-egy projekthez keressünk közreműködőt.

Hitelesség

A szakmai felhasználóknak persze sokszor szakmai jellegű kérdésük/problémájuk van, melyre aztán temérdek válasz érkezhet. A leghasznosabb választ/segítséget adókat kudókkal jutalmazhatjuk. Így a Blellow-júzerek nem csak kvantitatív, hanem kvalitatív szempontból is besorolhatók.

Gondolkoztam, hogy a próbamondandómat angolul vagy magyarul ejtsem-e meg. Aztán a magyar mellett döntöttem, mondván, hogy a Twittert is magyarul használjuk. Csak remélni tudom, hogy idővel a Blellow vagy valamely követője is elterjed legalább annyira itthon, mint most a Twitter.

Nem mellékes adalék: a mikroblogolás már kiváltani látszik az egysoros emailek egy részét.