archívum téma szerint: “microsoft”

Az 561 millió eurós vicc

| kategória: tech | téma: , | 6 hozzászólás

Elképzeltem, ahogy a MOL-kúton megkérdezik a tankolót, hogy nem akarna-e a benzin mellé valamilyen Shell-terméket is vásárolni. Illetve nem is kell Shellt, ha nem akar, lényeg az, hogy valamelyik MOL-konkurenstől ugyan válasszon már valamit, ha már egyszer MOL-kúton jár. Aztán elképzeltem ugyanezt a McDonald’s-ban. “Szia, figyelj, most nulla forintos felárral kérheted mekis húspogácsa helyett KFC-s csirkecombbal a BigMac menüt, hmm?” De az is eszembe jutott, hogy amikor a Google keresőjébe elkezdek írni egy szöveget, akkor miért nem dob fel egy figyelmeztetést, hogy biztos nem Binggel akarnék-e keresni, mert az sem rossz.

Oké, persze, ez csak vicc. De akkor ez is az.

561 millió eurós, több mint 167 milliárd forintnak megfelelő büntetést szabott ki az Európai Bizottság a Microsoftra, amiért a vállalat a szabad böngészőválasztási megállapodást megszegve nem kínálta fel az Internet Exploreren kívüli böngészők telepítésének lehetőségét.

A windowsos számítógépek ügye persze a fenti példáknál valamivel komplexebb, a “vegyünk egy pécét, mama” jobban bele van égve a fejekbe, a Windows meg a gépekbe. De azért mégiscsak egy vicc ez, hogy nem a tudatos felhasználók nevelésére fordítunk gondot, hogy fél perc alatt fel tudjanak telepíteni bármilyen böngészőt, és általános számítástechnikai rálátásuk révén hasonló sebességgel tekintsenek át mindenféle informatikai helyzetet. Nem, inkább kipécézünk egy részproblémát, aztán megbüntetünk egy céget, mert nem ajánlja a konkurenseit.

Ugyanitt iPhone-okra Android-választási képernyő, valamint Samsung alakú Sony tévé eladó.

Szerintem megveszi a Microsoft a Nokiát

| kategória: mobil | téma: , , | 8 hozzászólás

– Veszek Nokiát.
– Ugyan már, elavult.
– Fenét, a céget veszem meg.
(@cadmagician)

Régóta pletykálják, eddig mégsem történt meg a Nokia felvásárlása. A jelek azonban egyre határozottabbak.

A Microsoftnak kell egy mobilgyártó. A keddi Surface-bejelentés óta teljesen egyértelmű az irány, az Apple receptjének követése, ami ebben az értelemben egyáltalán nem ciki, nem ócska másolás, hanem tanulás és belátás. Szóval az irány: hardver és szoftver egy kézben, maximálisan összecsiszolva, kikerülve a bevont harmadik fél saját elképzeléseit, idétlenségeit, lustaságát. Ehhez pedig a korábbi házon belüli próbálkozás KIN-os bukása után mindenképpen jól jön egy évtizedek óta mobilokkal foglalkozó gyártó felhalmozott tudása, tapasztalata (és szabadalmai, ehh).

Az sem utolsó szempont, hogy az Apple saját útja mellett a mobilos front másik fontos szereplője, a Google is rendelkezik már egy gyártóval, mióta zöldet kapott a motorolás biznisz. Nehezen elképzelhető, hogy a Microsoft hosszabb távon el szeretné viselni a slágerjáték nélkül maradó óvodás szerepkörét, miközben a csoportban már mindenki azzal játszik.

A finn eladások és részvények drasztikus esése nem érv, csak katalizálja a folyamatot. Ahogy az is, hogy a Windows Phone 8 bejelentésekor a Microsoft egyértelműen betette az ajtót: az erőre kapó Lumia-eladásokat gyakorlatilag befagyasztották, az idei harmadik negyedévben valószínűleg kevesen vesznek majd olyan okosmobilt (az erre odafigyelő felhasználók közül senki), amelyikről már most tudják, hogy csak butított szoftverfrissítést kaphat.

A Nokia részvényeinek árfolyama csökken, a második negyedéves jelentés (illetve a harmadik negyedévben kiadott esetleges befektetői figyelmeztetés) után szerintem kis túlzással annak adják majd a céget, aki arra jár. A Microsoft pedig nagyon ott van.

Hol vannak a Windows Phone 7-es mobilok?

| kategória: mobil | téma: , | 2 hozzászólás

A CES szórakoztatóelektronikai vásáron és a legnagyobb mobilos eseményen, a Mobile World Congress-en, ha jól adom össze, összesen nulla Windows Phone 7-es telefont jelentettek be a gyártók. Én ezt luxusnak érzem, még a Nokia-Microsoft együttműködés híre mellett is, amely ősz előtt biztosan nem fullad kézzelfogható telefonba. Az újdonságok hiányával kapcsolatban a következő okokat tudom elképzelni:

  • a gyártók inkább a nagy androidos patronokat sütötték el, amikor mindenki rájuk figyelt
  • az eladásaik fényében a gyártók egyelőre nem érzik szükségét WP7 újdonság bemutatásának (az LG egyik marketinges vezetője saját tapasztalataik vonatkozásában korábban erre egyértelműen utalt is)
  • bár a gyártók szívesen adtak volna ki új WP7 mobilt, de egyelőre nincs okuk megtenni, mivel a már megjelentetettekhez képest nem tudnak nagyon újat mutatni (a szoftverbe nem nyúlhatnak bele; gyengébb hardvert a Microsoft nem enged, az erősebb pedig az Android alá megy)

Bárhogy is, a Microsoft egy gyártót sem tudott meggyőzni arról, hogy az idei év két legfontosabb rendezvénye közül valamelyikre összerakjon egy bejelenthető mobilt, pedig nem hinném, hogy ne próbálkoztok volna vele.

A legutóbbi, közel egy hónapos hivatalos közlés szerint addig 2.1 millió licenszet adtak el. (Tehát nem ennyi új windows-os mobil fogyott, csak ennyire vették meg a szoftver használati jogát a mobilgyártók.) A HTC már az októberi nyitány előtt 5 készüléket mutatott be, így nekik felmentésük van. A mobilos fronton nem a legerősebb Acer és Dell környékén már dereng valami, de vajon mikor lép már valaki? Ha minden a menetrend szerint megy, akkor hamarabb lesz iPhone 5, mint ahogy új WP7-es telefont látnánk.

A Nokia, a Windows Phone és a nagy kérdőjelek

| kategória: mobil | téma: , , , , , , , , | 3 hozzászólás

Talán a történés éveken át tartó elképzelhetetlensége az, ami miatt most annyian szinte csak pozitív fejleményeket látnak bele a Nokia és a Microsoft együttműködésébe, abba, hogy a Windows Phone 7 lesz a Nokia csúcsmobiljain. Logikusnak is tűnik a lépés, az Apple iPhone-jai és a Google Android platformja ellen az utóbbi időben két cég nem tudott mit tenni: az újként is elavult Symbianra koncentráló Nokia és a mobilos Windows platformját megújító, de azért a körmeit rágó Microsoft.

Első ránézésre úgy néz ki a dolog, hogy a Nokia a hardverben erős, a Microsoft a szoftverben, ergo sok rossz nem sülhet ki az összeadásból. Bár én is ennek szurkolok – főleg a Nokia miatt, méltán nagy múltú gyártóként megérdemelné, hogy megmentődjön –, több komoly kérdőjel is felmerül.

Egyrészt a Nokia hardverben tényleg erős, de ez a minőség főleg az alsó és középkategóriás készülékeikre igaz. A csúcstelefonokat gyenge felbontású kijelzők, a versenytársaknál egy évvel korábban csúcsnak számító processzorok jellemzik. Persze ez nem minden, de azért elég vicces, hogy a tavalyi Windows Phone 7-es készülékek minimumaként meghatározott 1 GHz-éig még nem sikerült eljutnia a Nokiának, miközben idén tavasszal a piac már ezt az értéket is túlhaladja.

A másik kérdés, ami felmerül: vajon mit szól mindehhez a Symbianhoz ragaszkodó tábor, illetve annak véleményvezérei? Nem tudom, hogy mekkora lehet ez a csoport, abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy nem a Nokia logóhoz, hanem a Symbian rendszerhez ragaszkodtak eddig. Át lehet-e vinni őket egy logóval a Windows Phone 7-re? Célnak kell-e lennie ennek egyáltalán?

Szintén nem mehetünk el amellett, hogy a Windows Phone 7 fogadtatása még mindig nem egyértelmű. Nem arról van tehát szó, hogy egy sikeres mobilgyártó felvesz a portfóliójába egy éppen befutó oprendszert, kicsit lutri ez az együttműködés mindkét fél számára.

A negyedik nagy kérdőjel: mit lép erre az Apple és a Google? Itt jön képbe például  a Bloomberg tegnapi híre, amely szerint az Apple egy kisebb, olcsóbb iPhone kiadására készül, amelynek ára éppen fele lenne a jelenlegi iPhone-énak. Ez a kategória pedig már nagyon keményen beleér abba, amelyik a Nokia-Microsoft együttműködés lényege érint. Mindez persze még csak pletyka.

Nem azt mondom, hogy nem fog bejönni a Microsoft-Nokia együttműködés, csupán annyit, hogy ez a Nokiának most azt jelenti, amit a Windows Phone 7 kiadása jelentett ősszel a Microsoftnak: nem előremutató nyereség, csupán egy biztosíték a túlérésre. A legnagyobb kérdőjel pedig az, hogy meddig lehet még túlélésre játszani.

Windows Phone 7 bemutatón jártam

| kategória: mobil | téma: , , , | 3 hozzászólás

Jönnek a csempék

Egyik barátommal sok évvel ezelőtt kitaláltuk, hogy a “nagyon zsír”, a “zsírállat” és egyéb kifejezések helyettesítőjeként a “csempe” szót próbáljuk meg elterjeszteni. Hasonlóval próbálkozik most a Live Tile-okra (kb. élő csempékre) alapuló felhasználói felülettel épített Windows Phone 7 esetében a Microsoft is. (A miénknél várhatóan nagyobb sikerrel.)

A hazai premier a Microsoft székházában volt, előtte 60-70 percnyi evészettel. Süti után prezentáció és némi demózás következett, néhol gyermeki rácsodálkozással, néhol pedig valóban érdekes/látványos dolgokkal.

Plastik Józsival már a rendezvény elején megállapítottuk, hogy első körben nem is érdemes róla vitatkozni, hogy jó vagy rossz a WP7, mert a mai piacon már az is nagy szó, hogy teljesen újszerű a felülete. Erre Drajkó László Microsoft-vezér is utalt, egészen pontosan azt mondta, hogy “talán a Microsoftnak a legnehezebb elszakadni az asztal-ikon-alkalmazás szentháromságtól“. Bármi is lesz, ezt már kipipálhatják, sikerült.

A WP7-en jól látszik, hogy a fejlesztőcsapat tisztában volt vele: amolyan mindent vagy semmit ez a mobilos piacon saját készülékével (KIN) pár hónap alatt elvérző, szoftveresen pedig egyre nagyobb bajba kerülő Microsoftnak.

Az új platform célcsoportját az “életmaximalizálók” alkotják: aktívak a munkában és azon kívül, pezsgő magánéletük van, értékelik a technológiát. A Microsoft szerint az az egyik céljuk, hogy a felhasználó minél kevesebbet bíbelődjön a mobiljával, több ideje jusson az azon kívüli életére. Ez azért érdekesen hangzik, hiszen az általam eddig látott játékok például elég időrablónak tűnnek: kettőbe volt alkalmam belenézni, és hát ehm-ehm, nem kispályás Sudokuk voltak.

Érdekesség, hogy egy teljes európai piacot kb. 2 millió dallal kiszolgáló prémium zenei appot itthonról fejlesztenek, egészen pontosan a Carnation szárnyai alatt lévő 3GM.

A premieren bemutatott készülékről, a Samsung Omnia 7-ről egyelőre nem ér részletesen írni, de annyit azért a T-Mobile elárult, hogy holnaptól a havi 15 990 forintos MédiaMánia XL díjcsomagban 29 990 forintért lesz megvásárolható a telefon. (Valószínűleg nem véletlen, hogy a sok szempontból hasonló, de androidos Samsung Galaxy S is éppen ennyibe kerül.) Update: időközben nyilvánosak lettek a más konstrukcióhoz tartozó árak is.

Mivel a bemutató végén egy 2 hétre szóló tesztkészüléket is kaptam, így megpróbálok majd 2-3 naponta jelentést adni a helyzetről, mit is tud, mennyire jól használható a Microsoft szoftvere és a Samsung hardvere. Update: jelentések itt, itt és itt.