archívum téma szerint: “mobilinternet”

Több mobil eszköz, mint ember

| kategória: mobil, trend | téma: , |

A Cisco előrejelzése szerint a mobil(netezésre alkalmas) eszközök száma idén átlépi az Földön élő emberekét. Nem ismerem az összes iparágat, de az a gyanúm, hogy nem sok ilyen mutatót találunk az önmagukban is működőképes termékek között. 2016-ra már 1.4 mobil eszköz jut majd egy emberre, a felhasználók közel tizede rendelkezik majd három vagy több ilyennel. A szám persze nem nő a végtelenségig, főleg úgy, hogy egyre több más eszköz szerepét veszik át a mobilok és tabletek.

A sok eszköz persze hatalmas forgalmat is generál. A Cisco-irat talán legérdekesebb ezzel kapcsolatos része a jobbra látható ábra, amely azt mutatja, hogy egy mobilnetre képes hagyományos telefonhoz képest mennyivel többet használnak el a felhasználók a fejlettebb mobil eszközökön.

Tehát nemcsak több lesz az m-háziállatunk, hanem egyre többet is fognak enni. Aki kíváncsi még sok mega- és gigabájtra, valamint nagy táblázatokra, az a Cisco oldalán bőven találhat számokat.

10 tipp mobilnetes díjcsomag kiválasztásához

| kategória: mobil | téma: , , , | 11 hozzászólás

Az okostelefont választók egyik leggyakoribb problémája, hogy oké, zsebben a telefon, de mégis honnan számolják ki, hogy milyen mobilnetes csomagot kérjenek mellé. (Merthogy kérjenek, szerencsére ez manapság már egyre kevesebbeknek kérdés, netkapcsolat nélkül nem is lehet okos egy mobil.) Az ideális csomag annyi mindentől függ, hogy majdnem csak személyre szabott válasz adható a “melyiket?” kérdésre. A 10 tipp egészen pontosan 10 szempont, ezeket nem árt átgondolni megrendelés előtt.

  • Milyen gyakran vagy wifi közelében? Ha a napok jelentős részét olyan helyen töltöd, ahol hozzáférsz a biztonságos (otthoni és/vagy munkahelyi) wifi hálózathoz, valószínűleg nem a legnagyobb mobilnet-csomagra lesz szükséged.
  • Mennyire fontos az azonnaliság? Ha nem létfontosságú, hogy 1-5 percenként frissítsen a háttérben a Twitter, a Facebook,  a Gmail és minden alkalmazás, nagyrészt kikapcsolva tarthatod a netet, ezzel sokat lehet spórolni nem csak az adatforgalmon, hanem az akksi üzemidején is.
  • Mire szeretnéd használni a mobilnetet? Ha főleg Twitterre, ismerőseid facebookos állapotainak lájkolására, e-mailek olvasására és csak ritkán böngészésre, akkor elég lehet a 100 megás csomag. Ha heti 1-2 alkalommal befigyel a tethering (azaz amikor a mobilod netkapcsolatát használod más eszközön, például útközben így netezel a notebookodon), akkor ez már önmagában is nagyobb adatmennyiséget indokol. Ahogy YouTube napi szintű látogatása vagy a Skype app rendszeres használata.
  • Milyen oldalakat látogatnál mobilon? Nagyon nem mindegy, hogy milyen oldalakat nézeget az ember. Ha többségében mobilra optimalizált verzióval rendelkező szájtokat látogatsz (pl. Indexen olvasgatsz híreket), az nem visz el sokat. Ha Opera Minit használsz, akkor semelyik sem visz el sokat.
  • Sokat fogsz játszani? A látszólag ide nem illő kérdés azért fontos, mert a sok játék gyakran sok adatforgalmat eredményez. Az elért eredmények fel- és letöltése még csak minimális, de sok játék azért ingyenes, mert hirdetéseket tölt be/le. Másrészt folyamatosan jönnek a javítások és új pályák, érdemes tehát ezt is beszámítani.
  • Ne hallgass automatikusan ismerőseidre, akik például azt mondják, hogy “Hidd csak el, nekem is elég 30 mega!”, mert a fogyasztás a fentiek mellett a konkrétan használt alkalmazások , operációs rendszerek, sőt a gyártók által alkalmazott plusz megoldások (pl. HTC Sense) függvénye is. Persze hallgass meg mindenkit, de ne egy általános kérdésre adott általános válasz alapján dönts.
  • Ha életed első okosmobiljáról van szó, akkor vagy ne köss hűséget a mobilnetes csomagra, vagy csak nagyon komoly megfontolás után. Kisebb, olcsóbb csomagra ugyanis tarifahűséggel nem tudsz majd váltani.
  • Ha a fenti szempontokat átgondolva sem tudsz dönteni, akkor talán érdemes egy 500 megás csomaggal nyitni, ára 2000 forint körül alakul. Ha hó végén látod, hogy csak 67 megát használtál el, akkor még mindig további költség nélkül vissza tudsz váltani 100 megásra, fordítva viszont komoly pluszt fizethetsz.
  • Legyen adatforgalom-mérőd! Minden platformra elérhető a mobilnetes adatmennyiség forgalmát figyelő alkalmazás, sok rendszerben/készülékben pedig beépítve található ilyen funkció. Az első hetekben, hónapokban érdemes ezt figyelgetni (és persze összevetni az eredményt a havi számlán lévő tétellel).
  • Ha teheted, válassz túlforgalmazásidíj-mentes csomagot! (T-Mobile-nál ilyen a Go!Net tarifacsalád, a Telenornál a Mobil Online 100+ csomagok, a Vodafone-nál pedig a MobilWeb Hobbi és Profi.) Egy ilyennel biztosan nem fogsz többet fizetni a havidíjnál, maximum csak a használhatatlanság határára lassul hónap végéig a neted. Bár ez is tud kellemetlen lenni, még mindig jobb, mint egy plusz nulla a következő havi számla végén.

A mobilszolgáltatók abszurd humora

| kategória: mobil, tech, trend | téma: , , , | 2 hozzászólás

Minden a Nokia 7110-zel kezdődött. Ez volt az első wapos mobil. Az interneteléréssel rendelkező telefonok kezdeti időszakában alig-alig netezett még valaki. Mind az ilyen készülék, mind a szolgáltatás elég drága volt ahhoz, hogy csak a felsőbb rétegek kiváltsága legyen – azon belül is azoké, akik egyáltalán érdeklődtek a kicsi képernyőkön történő böngészés iránt.

Ahogy fejlődtek a készülékek, nőtt a mobilon netezők tábora, a mobilcégeknek gazdaságosabbá vált olcsóbban adni a szolgáltatást. Ezzel együtt persze erős kampányba is kezdtek az egyre okosabb telefonok, általuk pedig a mobilnet népszerűsítésére. Intézd a mobilon napi hírfogyasztásod zömét, emailezz, facebookozz, mobilnetezz!

A történet onnan válik abszurddá és nevetségessé, hogy most ugyanezek a mobilszolgáltatók a nagy webes szolgáltatások üzemeltetőivel (Google, Facebook, stb.) fizettetnének millió dolláros összegeket. A nevetséges ebben éppen az, hogy pontosan azon problémáznak, amit ők maguk szerettek volna elérni minden létező eszközzel, azaz hogy mobilon olvassunk híreket, emailezzünk, facebookozzunk, netezzünk. A spanyol Telefonica vezérigazgatója, Cesar Alierta egészen odáig ment, hogy “tragédiának” és “tarthatatlannak” nevezte a helyzetet. A hírek szerint a France Telecom, a Telecom Italia, a Vodafone, és valószínűleg több, egyelőre kiváró mobilcég is hasonlóan gondolkodik. Tetszettek volna inkább káposztát termeszteni.

Az, hogy a szolgáltatók szerint még az Apple-nek is fizetnie kellene, előrevetíti, mi is fog történni, ha megkapják a kisujjat: az egész kar kell majd nekik. Elvégre ha az Apple túl sokat ad el egy túl jó mobilból – amivel túl sokat használjuk a netet – akkor következik majd a Samsung, a HTC, a Motorola, a Nokia, az LG, a Sony Ericsson, szóval szép sorban mindenki, aki okostelefonokat dob a piacra. Mellesleg nem ártana a beszállítók körmére is ránézni, de én a mobiltokosokat sem hagynám ki, elvégre nagy szerepük van abban, hogy mindenhová hordjuk a telefonunkat, mindenhol netezünk és növeljük saját mobilszámlánkat. Mi is jó nagy tahók vagyunk, mondhatom.

Meglepő adatok a mobilinternetről

| kategória: mobil, trend, web | téma: |

Huszonéves férfi ül a gépnél, nyomogatja, hozzá van ragadva. Még a vonaton is kell neki a net, nehogy lemaradjon valamiről. Sokakban él ez a kép a mobilinternetezők tipikus alakjáról. Lassan azonban ki kell ábránduljunk ebből az előítéletből.

A legfrissebb USA-béli adatok szerint – és ne legyenek kétségeink, amilyen ott a trend, hamarosan nálunk is hasonló lesz – ugyanis mást mutatnak. Az amerikai mobilnet-penetráció egy év alatt 34 százalékkal nőtt. Ami érdekes: főként a tiniknek, a nőknek és az idős felhasználóknak köszönhetően.

A női felhasználók tábora egy év alatt 43, míg a férfiaké csak 26 százalékot nőtt. Jól teljesített a 13-17 év köztiek és a 65 évnél idősebb felhasználók csoportja is: előbbi 45, utóbbi pedig 67 (!) százalékos növekedést mutat a Nielsen adatai szerint.

Mobilneteseknek kötelező

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , |

Valószínűleg nem egy olyan ember él ma az országban, aki havi 3 (azaz H-Á-R-O-M) megabájtnyi mobilnetért 515 forintot fizet, 1.5 gigabájtért pedig 13 540-et. Ha pedig túlforgalmaz, akkor 7 forintot is elkérnek tőle – 10 kbyte-onként. A Pannon ugyanis volt olyan kedves, és nem váltotta a legutóbb 2 éve megköthető MobilAdat 3, 50, 250, 500 és 1500 csomagokat hasonló díjú új tarifákra. És igen, igen, a díjcsomagok neveiben lévő szám a bennük foglalt adatforgalmat jelöli, megabájtban.

Viccesnek hangzik, és egyúttal hihetetlennek. Ha viszont nem lenne egyetlen ember sem ezekben a régi pannonos netcsomagokban, akkor a júliusi ÁFA-változással megnövekedett díjaik sem lennének feltüntetve a szolgáltató oldalán.

Ehhez hasonló és persze jóval gyakrabban előforduló példákkal illusztrálva mutatom be a Techneten, hogy miért érdemes már a fél vagy egy évvel ezelőtt kötött mobilos internetcsomagokat is újakra cserélni.