archívum téma szerint: “mobilszámla”

10 tipp mobilnetes díjcsomag kiválasztásához

| kategória: mobil | téma: , , , | 11 hozzászólás

Az okostelefont választók egyik leggyakoribb problémája, hogy oké, zsebben a telefon, de mégis honnan számolják ki, hogy milyen mobilnetes csomagot kérjenek mellé. (Merthogy kérjenek, szerencsére ez manapság már egyre kevesebbeknek kérdés, netkapcsolat nélkül nem is lehet okos egy mobil.) Az ideális csomag annyi mindentől függ, hogy majdnem csak személyre szabott válasz adható a “melyiket?” kérdésre. A 10 tipp egészen pontosan 10 szempont, ezeket nem árt átgondolni megrendelés előtt.

  • Milyen gyakran vagy wifi közelében? Ha a napok jelentős részét olyan helyen töltöd, ahol hozzáférsz a biztonságos (otthoni és/vagy munkahelyi) wifi hálózathoz, valószínűleg nem a legnagyobb mobilnet-csomagra lesz szükséged.
  • Mennyire fontos az azonnaliság? Ha nem létfontosságú, hogy 1-5 percenként frissítsen a háttérben a Twitter, a Facebook,  a Gmail és minden alkalmazás, nagyrészt kikapcsolva tarthatod a netet, ezzel sokat lehet spórolni nem csak az adatforgalmon, hanem az akksi üzemidején is.
  • Mire szeretnéd használni a mobilnetet? Ha főleg Twitterre, ismerőseid facebookos állapotainak lájkolására, e-mailek olvasására és csak ritkán böngészésre, akkor elég lehet a 100 megás csomag. Ha heti 1-2 alkalommal befigyel a tethering (azaz amikor a mobilod netkapcsolatát használod más eszközön, például útközben így netezel a notebookodon), akkor ez már önmagában is nagyobb adatmennyiséget indokol. Ahogy YouTube napi szintű látogatása vagy a Skype app rendszeres használata.
  • Milyen oldalakat látogatnál mobilon? Nagyon nem mindegy, hogy milyen oldalakat nézeget az ember. Ha többségében mobilra optimalizált verzióval rendelkező szájtokat látogatsz (pl. Indexen olvasgatsz híreket), az nem visz el sokat. Ha Opera Minit használsz, akkor semelyik sem visz el sokat.
  • Sokat fogsz játszani? A látszólag ide nem illő kérdés azért fontos, mert a sok játék gyakran sok adatforgalmat eredményez. Az elért eredmények fel- és letöltése még csak minimális, de sok játék azért ingyenes, mert hirdetéseket tölt be/le. Másrészt folyamatosan jönnek a javítások és új pályák, érdemes tehát ezt is beszámítani.
  • Ne hallgass automatikusan ismerőseidre, akik például azt mondják, hogy “Hidd csak el, nekem is elég 30 mega!”, mert a fogyasztás a fentiek mellett a konkrétan használt alkalmazások , operációs rendszerek, sőt a gyártók által alkalmazott plusz megoldások (pl. HTC Sense) függvénye is. Persze hallgass meg mindenkit, de ne egy általános kérdésre adott általános válasz alapján dönts.
  • Ha életed első okosmobiljáról van szó, akkor vagy ne köss hűséget a mobilnetes csomagra, vagy csak nagyon komoly megfontolás után. Kisebb, olcsóbb csomagra ugyanis tarifahűséggel nem tudsz majd váltani.
  • Ha a fenti szempontokat átgondolva sem tudsz dönteni, akkor talán érdemes egy 500 megás csomaggal nyitni, ára 2000 forint körül alakul. Ha hó végén látod, hogy csak 67 megát használtál el, akkor még mindig további költség nélkül vissza tudsz váltani 100 megásra, fordítva viszont komoly pluszt fizethetsz.
  • Legyen adatforgalom-mérőd! Minden platformra elérhető a mobilnetes adatmennyiség forgalmát figyelő alkalmazás, sok rendszerben/készülékben pedig beépítve található ilyen funkció. Az első hetekben, hónapokban érdemes ezt figyelgetni (és persze összevetni az eredményt a havi számlán lévő tétellel).
  • Ha teheted, válassz túlforgalmazásidíj-mentes csomagot! (T-Mobile-nál ilyen a Go!Net tarifacsalád, a Telenornál a Mobil Online 100+ csomagok, a Vodafone-nál pedig a MobilWeb Hobbi és Profi.) Egy ilyennel biztosan nem fogsz többet fizetni a havidíjnál, maximum csak a használhatatlanság határára lassul hónap végéig a neted. Bár ez is tud kellemetlen lenni, még mindig jobb, mint egy plusz nulla a következő havi számla végén.

Újabb tippek magas mobilszámla ellen

| kategória: mobil | téma: |

A témához az ötletet egy megtörtént eset szolgáltatta. Egy ismerősömmel ültünk pár éve a T-Mobile-ban (vagy akkor még Westel volt?), készülékvásárlási szándékkal. Az ügyintéző mellékesen megjegyezte az ismerősömnek: igazán nem akar beleszólni, de szerinte nem ártana tarifacsomagot váltani, mert már külföldre olcsóbban lehet telefonálni, mint amennyi a sok-sok éve aktivált és azóta úgy maradt tarifacsomag belföldi percdíja.

A fenti persze extrém eset, de megtörtént – és persze havi több ezer forintnyi felesleges pénzkidobás után. Úgyhogy a TechNetre írt cikkem elolvasása után minden olyan ember vessen egy pillantást a mobilszámlájára, aki egyébként már évek óta nem tette. Plusz nézzük meg nagyszüleink aktuális tarifáját is, hogy is áll a 7 éve karácsonyra ajándékozott mobil.

kapcsolódó
Hohó, a mini cikksorozatnak van ám egy első, mobilnettel foglalkozó része is