archívum téma szerint: “mobiltörténelem”

A személyibb számítógép

| kategória: mobil, tech, trend | téma: , , , | 4 hozzászólás

A tavalyi év utolsó három hónapja volt az első olyan üzleti negyedév, amelyben több okosmobil (100.9 millió) fogyott, mint amennyi PC-t eladtak (92.1 millió). Ha a PC a személyi számítógépet jelenti, akkor az okostelefont személyibb számítógépként határozhatjuk meg. Terjedésével erősödik a techflow.

Úgy gondolom, hogy jóval többről van szó, mint egy statisztikai fordulópont. A gép egyrészt közelebb került az emberhez, másrészt felnőtt a feladathoz. Bár az okosmobilt használóknak mindez már teljesen természetes, de azért foglaljuk csak össze: szöveget szerkeszt, zenét és filmet játszik le, méri a sportoláskor megtett útvonalunkat, segít tájékozódni, hozza velünk a teljes internetet, játszani is enged és nem mellesleg telefonálni is lehet vele. Meg persze satöbbi.

A telefon lassan tényleg mindent tud, amit pár éve már csak elképzelni is PC-n tudtunk. Persze nem mobilon kell 10 ezer karakteres szövegeket gépelni, vagy durva táblázatokban számolgatni, így senki nem is tagadja le a PC létjogosultságát. De rengeteg olyan dolog van, amit mobilon jóval természetesebb elvégezni, korábban csak azért PC-n csináltuk őket, mert a telefonok még nem nőttek fel a feladathoz. Hát, ez eddig tartott.

(a kép forrása: CrackBerry)

A mobil, a geek és a paraszt

| kategória: trend, web | téma: |

A Nokia vezérigazgatója, Olli-Pekka Kallasvuo nevezte a napokban történelemformáló erőnek a mobiltelefont. Egy mobilgyártótól mondjuk nem is nagyon várhatnánk mást, de azért érdemes egy legyintés helyett jobban belegondolni ebbe az egész mobilos témába.

Míg egy olcsóbb tévével kb. ugyanazt lehet csinálni (nézni), mint egy drágábbal, addig a mobiltelefonnál nem ez a helyzet. Az indiai parasztember ugyanúgy megtalálja a saját céljaihoz való extra olcsó készüléket, mint a telefonját havonta cserélgető, az összes béta funkciót is napi szinten használó geek a Nexus One-t.

De a mobil nem csak a leginkább passzív élményt nyújtó tévéhez, hanem például a számítógéphez képest is változatosabb lehetőségeket nyújt. Mit is kezdene például egy indiai farmer egy asztali PC-vel vagy akár egy netbookkal? (Ne a Dallas-béli Ray-re gondoljunk, hanem egy kis földdarabbal rendelkező, jóval szegényebb emberre.) Ellenben egy telefonnal simán mászkál a földjein, eléri a társadalmi és “üzleti” kapcsolatait, ráadásul ha be kell világítani egy tátongó üregbe, akkor meg ott a mobil zseblámpája. Mindezt persze – az utóbbitól eltekintve – megtehetné egy netbookkal is, csak nem bárhol, nem olyan könnyedén – és főleg nem a legolcsóbb netbook árának kb. tizedéért.

A farmernek a telefon zseblámpa funkciója és a porálló készülékház a hasznos, a geeknek meg a multitouch. Fordítva nem sok hasznát vennék/veszik: a geek maximum az éjjeli lámpa helyett a mobiljával világíthat zoknikereséshez, de az indiai farmerünk egyelőre ilyen szinten sem látná a többujjas vezérlés értelmét.

Jelenleg kb. 6.8 milliárd ember él a földön, és a Nokia-vezér által idézett adatok szerint 4.6 milliárd mobilelőfizetés van. A háló hamarosan teljes lesz.

Emlékszel, mi volt 10 éve?

| kategória: mobil | téma: , | 13 hozzászólás

A Vodafone 10 éves születésnapjára készült reklámfilmjének egyik mondata már nem először üti meg a fülemet. “Emlékszel, mi volt 10 éve? Akkor mobilokkal rohangáltunk, mint egy féltégla.

Nos, nem tudom, ki emlékszik még a Siemens C25-re, amely egyébként a magyar Vodafone-hoz hasonlóan szintén 10 éves. Én emlékszem, nekem ilyenem volt 10 éve. Ez volt az első mobilom. Féltégla egyáltalán nem volt, még ma is bőven megállná a helyét (117 x 47 x 27 mm vs. a jelenlegi Nokia 5800-ám 111 × 51.7 × 15.5 mm).

Monokróm LCD kijelzőjére egészen pontosan 3×12 karakternyi szöveg fért. Ami akkor még akkor nagy szó volt a mobilokban: a C25 működött 900 és 1800 MHz-en is (épp ezért a Vodafone is árusította, bár én westeles voltam). És ami már akkor is furcsa volt: nem volt benne óra “funkció”, legalábbis az időt nem mutatta.

A Voda reklámjával ellentétben számomra a percdíjat már akkor sem volt bonyolultabb kiszámolni, “mint eljutni az űrbe”, mondjuk ez az általam akkor használt Domino SMS csomagot 100 forint közeli percdíjait tekintve nem is volt baj. Sokszor jobb volt nem tudni, hogy éppen mennyit beszéltem le.

Azóta a Siemens mobilok sincsenek sehol és szerencsére a 100 forintos percdíj is távoli múlt.

És te? Te emlékszel, mi volt 10 éve? Milyen telefont használtál, milyen díjcsomaggal beszéltél és melyik friss telefonra mondtad, hogy “na, ez már tényleg mindent tud, ami nekem kellhet”?