archívum téma szerint: “online identitás”

Online identitás: életek és terek

| kategória: szociál, trend, web | téma: | 2 hozzászólás

Két érdekes, egymással éppen ellenkező jelenség is felbukkant mostanában az offline vs. online élet témakörében. Mindkettőről a BBC-n olvasható riport (Cult of Less, illetve How to disconnenct from your online life).

A Cult of Less hívei offline életük minél nagyobb részétől próbálnak megszabadulni. A XXI. századi minimalistáknak is nevezett áramlatba tartozók csak néhány olyan holmijukhoz ragaszkodnak, melyek többsége kaput jelent az online világba, eszközt a másik életük eléréséhez. Ez jellemzően laptop, táblagép, winchester (bár a cloud korszakkal ez egyre kevésbé lesz jellemző), illetve pár ruhadarab és egy ágynemű. Innentől kezdve pedig a lehető legkomolyabban csak a neten birtokolnak javakat – természetesen virtuális/digitális javakról van szó. (Akit jobban érdekel a téma, az a fenti BBC-link mellett a HVG-n magyarul is elolvashatja a riportot.)

A társadalom egy másik csoportja pedig éppen eltávolodni akar az online világtól. Számukra már problémássá, kezelhetetlenné vált a weben való jelenlétük – ha úgy teszik, a webes identitás(reprezentációj)uk. Nekik készült a Web 2.0 Suicide Machine, amely teljesen kiradírozza online életünket. Az eddigi 90 ezer felhasználó azt reméli, hogy a webes öngyilkosság után majd több idejük marad családjukra, barátaikra. A BBC riportjában megszólaltatott pszichiáter szerint a teljes lekapcsolás veszélyes is lehet: a felszabaduló heti 20-30-40 órát nehéz hirtelen érdekes/értelmes dolgokkal kitölteni.

Most pedig próbáljunk meg túlemelkedni az első olvasatra adható “mindkettő hatalmas hülyeség” reakción. Ha hülyeség, ha nem, létező jelenségekről beszélünk. Az első témából cyberpunk hangulatú novellát lehetne írni, utóbbi pedig remek témát ad a netfüggés kutatóinak. Viszont mindkettőben simán benne van a kibontakozás lehetősége. Simán feloszthatjuk a társadalmat például így:

  • emberek, akik offline jelenlétük minimalizálására törekednek
  • emberek, akik online jelenlétük minimalizálására törekednek

Akár most is próbálhatnánk elhatárolni a csoportokat, de a BBC két riportjában említett extrém példáktól eltekintve szerintem ma még kevés az igazán ide vagy igazán oda illő elem a társadalomban. Később viszont egyértelmű(bb)en kialakulhatnak ezek a halmazok.

Teljesen kimaradni jelenleg csak az online világból lehet, bár egyre nehezebb. Elég valószínű, hogy hamarosan bekövetkezik az a korszak, amelyben már (szinte) lehetetlen lesz ugyanúgy az online, mint az offline világból való kimaradás. Még az is előfordulhat, hogy halálunk után virtuális létezőként élhetünk tovább a rendszerben. És bár egyre komolyabb tudományos alapja van, mindez egyelőre nagyon scifi.