archívum téma szerint: “opera”

A Google lenullázza az Operát

| kategória: trend, web | téma: , , | 1 komment

A Google június 1-jén jelentette be, hogy szolgáltatásai augusztustól csak a népszerűbb böngészők legfrissebb és eggyel korábbi főverzióit támogatják. Rosszul járt az Opera, a norvég szoftvert ugyanis nem sorolták a népszerűbb böngészők közé. Nem állítom, hogy csak emiatt gyorsult fel az elmúlt két hónapban az amúgy sem túl erős böngésző gyengülése, de azért na, a Net Applications mérése alapján szerintem a Google döntése komoly hatású volt. Főleg úgy, hogy az operások közül sokan a tudatosabb felhasználók közé tartoznak, így sokan biztosan értesültek június elején a hírről.

További júliusi megfigyelendő az IE részesedésének közel 1%-os esése mellett a Chrome és főleg a Safari jelentős erősödése. Ez utóbbi egyetlen hónap alatt majdnem annyit erősödött világviszonylatban, mint amennyi (0.69%) az itthoni részesedése.

Megelőzte az Opera az iPhone-t

| kategória: mobil, web | téma: , , , , , , , |

Május végére a mobilos Opera böngészők visszaelőzték az iPhone-okat a havi 10 milliárd oldalletöltést mérő StatCounter adatai szerint. A mobilon netezők 24,6%-a az előbbit használta, míg 22,3%-uk az iPhone-ját. Ezelőtt legutóbb januárban vezetett az Opera.

A Nokia némi csökkenés, majd emelkedés után 17,9%-ot ért el májusban, az iPod Touch pedig 14,9%-ot. Így ha az Apple-böngészőket együtt nézzük, az összesített, 37,2%-os eredménnyel még mindig az első helyen állnak. A trend viszont a grafikonon is jól látható: az Operát, a Nokiát és a BlackBerry-t használók tábora is az Apple-böngészősök rovására gyarapodott.

A magyar mobilnetezőknél kicsit más a helyzet. Az iPhone – gyakorlatilag stagnálva – 36,78%-on áll, az Opera 2 százaléknál is nagyobb eséssel 22,83-ra csökkent, a Nokiák aránya viszont jelentős, 3,5-es növekedéssel 18,56%-ra emelkedett.

A Chrome a legfrissebb böngésző – ha akarjuk, ha nem

| kategória: tech | téma: , , , | 4 hozzászólás

A GOS blog idéz egy tanulmányt, amely azt vizsgálja, hogy melyik böngészőből milyen változatot használunk. 21 nappal, azaz 3 héttel az adott frissítés kiadása után a telepített Chrome-böngészők 97%-a friss, míg a Firefoxoknak csak 85, a Safariknak pedig csak az 51%-a.

A jelentős különbség mögött csupán annyi áll, hogy a többi böngészővel szemben a Chrome automatikus frissülése nem igényel semmilyen felhasználói beavatkozást: nem kell elolvasni, kiválasztani és leokézni hozzá semmit. Ráadásul a frissítéshez nem szükségesek rendszergazdai jogok sem, így a Google böngészője simán frissül egy többszáz munkaállomásos egyetemi könyvtár hálózatába tartozó gépeken is. A Chrome automatikus frissítését egyébként a felhasználói felületen ki sem lehet kapcsolni, 5 óránként mindenképpen keresi – és ha van, telepíti – az update-et.

A biztonság szempontjából kétségtelenül a Chrome nyert, de a felmérés eredménye kapcsán eszembe jutott pár olyan eset, amikor – mondjuk egy szerkesztőségi felület használatakor – több kollégám direkt nem frissítette a Firefoxát hiszen a friss verzióban lévő változások miatt nem tudták volna használni a CMS néhány alapvető funkcióját. De valószínűleg ennél hétköznapibb esetek is lehetnek, amikor direkt nem szeretnénk frissíteni a böngészőt. Ilyenkor elég rosszul tud esni, ha mégis frissül – ráadásul úgy, hogy erről nemhogy megelőző, de még utólagos jelzést sem ad.

Szerintetek mi lehet a köztes megoldás?
Vagy egyszerűen csak a "valamit valamiért" esete forog fenn?

Szélessáv és Opera kerül a Ford teherautókba

| kategória: tech | téma: , |

Opera böngésző lesz majd gyárilag telepítve a világon elsőként szélessáv-képes Ford teherautók fedélzeti számítógépén, egészen pontosan az F-150-esek, az E- (Econoline) és az F-szériába, valamint a Transit Connect modellekben. Az autókba egy 6,5 colos, nagyfelbontású érintőképernyő kerül, 4 GB-os (bővíthető) háttértár, USB port, plusz vezeték nélküli billentyűzet és egér. A navigáció alapból Garminnal megy. Ráadásként kérhető a HP fedélzeti Bluetooth-képes nyomtatója, amivel valóban kisebb mobil irodává válik a jármű.

Szimpatikus dolog, hogy az Opera nem erőlködik azon, hogy a PC-ken próbálja behozni a behozhatatlant, hanem a “web bármikor, bárhol” filozófia mentén elébe megy a várható változásoknak, főleg a helyhez nem kötött megoldásokra koncentrálva (gondolva itt akár erre, akár az Opera Minire).

A mobil weben nincsen válság

| kategória: mobil, web | téma: , , , |

Alig két hete adott hírt az Opera a 20 millió Mini-felhasználóról, azóta már a 21 millió is megvan – derül ki a legfrissebb mobil webes jelentésükből.

Az októberben elkönyvelt, 10,6%-os havi növekedés jelentősebb, mint a megelőző havi. Az egy évvel korábbi adathoz képest 311%-kal többen használták az Opera Minit.

Túl az 5 milliárdon

Az oldalletöltések száma átlépte a havi 5 milliárdos lélektani határt. Ez havonta átlagosan 242 oldalt jelent felhasználónként és a korábbi, kb. 4,5 milliárdos adathoz képest 12,1%-os emelkedést. Itt jegyezném meg, hogy az előző hónapban csak 8,6% volt az oldalletöltés-szám emelkedésének mértéke, úgyhogy nagyon belehúztunk.

A közösen leforgalmazott adatmennyiség sem csekély: 12,9%-os havi növekedéssel 73,7 millió MB-nál tartunk.

Többen, többet, jobból

Ami még érdekes, az a különböző mérőszámok éves növekményének összehasonlítása: felhasználókból 311%-kal, havi oldalletöltésből 326%-kal lett több, míg az elfogyasztott adatmennyiség 490%-kal magasabb a 2007 októberi adatnál. 311-326-490: a számok jól mutatják, hogy nem csak többen, de egyénenként egyre többet használjuk a mobil webet, ráadásul a látogatott szájtok is egyre tartalmasabbak.

Változatlan a topjúzer-lista

Oroszország még mindig a legnagyobb Opera Mini-használó, a Yandex pedig még mindig a legnépszerűbb mobil webes oldal náluk. Bár a mobilos látogatottsági listán múlt hónapban a Google nem is szerepelt, most a 6. helyen tért vissza az orosz legnépszerűbbek közé. A Google egyébként a 10 szereplős országlistán 4 országban a legnépszerűbb, szintén 4-ben a második.

A minis országtoplistán csak az utolsó 3 helyen történt változás: az Egyesült Királyság a 8. helyről a 9. helyre csúszott vissza, Egyiptom két helyet előrébb lépve a 8., míg Lengyelország esetében az utolsó előttiből lesznek az utolsók mondás igaz.