archívum téma szerint: “pannon”

Klasszikus mobilos reklámok

| kategória: marketing/pr, mobil | téma: , , , , , , , | 1 komment

A T-Mobile és a Telenor világában egyre kevesebbszer gondolunk arra az időszakra, amikor a két legnagyobb magyar mobilszolgáltató egyikének sem ez volt a neve. A legnagyobb például 2002-2003 környékén még javában a Lighthouse Family High-jával hódított. Westel – a Kapcsolat.

A Telenor nemhogy Pannon, hanem még Pannon GSM néven tette le az asztalra a magyar mobilszolgáltatók reklámjai közül az egyik legemlékezetesebbet. Eső, csók és persze: Pannon GSM – Az élvonal.

Idővel berobbant az új szolgáltató is, melynek megjelenését hatalmas bevezetőkampány kísérte. Emlékszem, a nyitóestén minden valamirevaló magyar csatorna főműsoridejének minden egyes reklámblokkjában leadták ezt a szpotot, melynek hangulata, zenéje telitalálat, még mindig belebizsergek, amikor megnézem. A reklám végén pedig a kedves női “Te hangod” után elemi erővel becsapódva halljuk a piacon feltűnő új nevet: Vodafone.

Mobilneteseknek kötelező

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , |

Valószínűleg nem egy olyan ember él ma az országban, aki havi 3 (azaz H-Á-R-O-M) megabájtnyi mobilnetért 515 forintot fizet, 1.5 gigabájtért pedig 13 540-et. Ha pedig túlforgalmaz, akkor 7 forintot is elkérnek tőle – 10 kbyte-onként. A Pannon ugyanis volt olyan kedves, és nem váltotta a legutóbb 2 éve megköthető MobilAdat 3, 50, 250, 500 és 1500 csomagokat hasonló díjú új tarifákra. És igen, igen, a díjcsomagok neveiben lévő szám a bennük foglalt adatforgalmat jelöli, megabájtban.

Viccesnek hangzik, és egyúttal hihetetlennek. Ha viszont nem lenne egyetlen ember sem ezekben a régi pannonos netcsomagokban, akkor a júliusi ÁFA-változással megnövekedett díjaik sem lennének feltüntetve a szolgáltató oldalán.

Ehhez hasonló és persze jóval gyakrabban előforduló példákkal illusztrálva mutatom be a Techneten, hogy miért érdemes már a fél vagy egy évvel ezelőtt kötött mobilos internetcsomagokat is újakra cserélni.

Új(ra) korlátlan mobilnet a Pannonnál – korlátokkal

| kategória: tech | téma: , |

A Pannon két és fél hónapig kínált korlátlan mobilnetet. Akkor “a hálózat leterheltségétől függően” napokra/hetekre le-lekorlátozták néhány felhasználó sávszélességét, majd február 1-jével be is fejezték a forgalmi korlát nélküli csomagok árusítását.

Tegnaptól újra itt az “internet éjjel-nappal”, melynek akciós oldalán kiemelve hirdetik, hogy “fix havidíjért netezhetsz, amennyit csak akarsz”. Ez a fix havidíj megegyezik a korábbi, 5990 forintossal, de azt rögtön hozzáteszik: az áfaváltozás miatt július 1-jétől már 6240 forintra emelkedik a havi tarifa.

1 és 2 éves hűségnyilatkozat aláírásáért is ingyen adják a modemet, az utóbbi esetben pedig fél évig fél áron jár a net.

Feltéve, ha…

Az ajánlat persze csak “normál felhasználás” mellett korlátlan, amit rögtön definiálnak is.

weboldalak böngészése, e-mailek küldése és fogadása, online vásárlás, bankolás, chatelés, kisebb méretű fájlok továbbítása, online internetes kommunikációs eszközök (pl. MSN) használata, játékok hálózati futtatása, online felületen megjelenő multimédiás tartalom alkalomszerű megtekintése

Az “online internetes kommunikációs eszközök” megfogalmazás szépségén túl felfigyelhetünk két érdekességre. Egyrészt csak kisebb méretű fájlokat továbbíthatunk, másrészt csak alkalomszerűen nézhetünk például YouTube-on videót. Nem hiszem, hogy a mai nethasználat mellett ezek a feltételek a “normál” vagy az “átlagos” kategóriába tartoznának.

Akit ezzel együtt is érdekel a korlátlan Pannon-net, nem árt siessen, mert az akció csak június 30-áig tart.

Amire mindenképpen jó ez a régi-új csomag: most már legalább kétesélyes, hogy ki is a piacvezető.

Ajánlat
Más szolgáltatók + a Pannon további kínálata a Techneten írt mobilnet-körképemben

Mobilnet: ne kösd 2 évre!

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , , |

Az éppen kirobbanóban lévő Vodafone-ügy, a T-Mobile napokon belül érkező korlátlan mobilinternet opciója, valamint a közelgő karácsonyi őrület kapcsán nem árt elgondolkodni azon, hogy melyik szolgáltatóhoz merjünk szerződni, mire és mennyi időre.

2 évre egyik mobilnet-csomagra sem éri meg hűséget fogadni. Akkor sem, ha ingyen van a modem és akkor sem, ha ajándékba adnak egy pendrájvot.

Hogy miért? Nos, a T-Mobile-nál például 2 éve az 1 GB forgalmat engedő Net 1000 csomag havidíja 9590 forint volt, míg a 2008 decemberében bevezetendő opcióval 7 ezer forintért már (majdnem) korlátlanul netezhetünk.

Korábban persze emelgették a csomagokban lévő leforgalmazható adatmennyiséget, de könnyű belátni, hogy a további versenyben – mivel mindhárom szolgáltató ad már korlátlan csomagot – az adatmennyiséget már nem növelhetik, csak az árat csökkenthetik.

Tehát egyáltalán nem szerencsés most megfogadni, hogy 2 évig kifizetünk havi 7 ezer forintot (T-Mobile), de még azt sem, hogy 6 ezret (Vodafone). Még akkor sem, ha nagy piros betűkkel szólnak, hogy fél évig a felét kell csak fizetni, hiszen utána másfél évig nemhogy szolgáltatót nem válthat az ügyfél, de valószínűleg akkor is 6-7 ezret kell majd fizessen, amikor az új ügyfelek már ugyanazt havi (3-)4-5 ezerért kapják.

Feltéve, hogy azért mégis akarjuk azt a mobilnetet, ráadásul a modemért sem akarunk fizetni, egyetlen lehetőségünk marad, mely csak 1 évre köti meg a kezünket: a Pannon Internet Éjjel-Nappal csomagja.

Én úgy gondolom, hogy 2009 karácsonyára bevezetik majd a valóban korlátlan csomagokat, melyekkel torrentezni is lehet, és azokat helyezik majd el a mostani, 6-7 ezer forintos kategóriában. A jelenlegi “korlátlan” mobilnet-árak szerintem 3-4 ezer körül mozognak majd.