archívum téma szerint: “steve jobs”

Steve Jobs

| kategória: tech | téma: , , |

Nehéz Steve Jobsról múlt időben írni. Nehéz, ha az ember MacBookon gépeli a szöveget, melynek formálása közben alighanem többször is felvillan majd az iPhone képernyője. Velünk élő technológiájának köszönhetően Steve Jobs pont annyira van jelen emberek százmillióinak életében, mint mielőtt tavaly október 5-én meghalt.

Halálának évfordulójára megjelent különszámunkban Steve Jobs életének kis és nagybetűs állomásait is sorra vesszük. A lap alján futó idővonalon magánéletének és üzleti tevékenységének minden említésre méltó pontja szerepel. Ezeken végigtekintve válogattuk ki azokat a témákat, melyeket szerzőink kibontottak.

Steve Jobs Walter Isaacsont választotta élete krónikásának, ezért mi is vele kezdünk: hogy látta a sokak által istenített, másoknak ördögi színben izzó embert az az újságíró, aki negyven hosszú beszélgetés során tekinthetett be életébe?

Az életébe, gondolkodásmódjába való betekintéssel aztán mi is megpróbálkozunk, legyen szó akár a nőkkel való kapcsolatáról, akár a sci-fi filmekbe illő „valóságtorzító” képességéről, vagy éppen a mások lekiabálásáig menően szigorú, a japán konyha kedvéért mégis rendszeresen megtört vegetarianizmusáról.

Mivel Steve Jobs egyik része, mégpedig egy igen jelentős része volt az Apple, ezért az üzleti vonalon született írásokban nemcsak kifejezetten a Jobshoz köthető dolgokkal – innovációhoz való viszonya, prezentációs stratégiája – foglalkozunk, hanem megpróbáljuk megragadni az Apple-érzést is. Termékfejlesztés, titoktartás, vásárlói élmény – mindez Steve Jobs öröksége. Ezek miatt Apple az Apple. És persze nem utolsó- sorban amiatt az iPhone 5 miatt, amit jelen pillanatokban éppen milliószámra ad el a cég.

Az új iPhone az egyik utolsó termék, melynek kidolgozásában még részt vett Steve Jobs. De közel nem az utolsó olyan, amelyiken érződik a hatása, az a filozófia, amit az életről, a technológiáról és a kettő közötti kapcsolatról vallott.

Balogh Csaba, szerkesztő

A HVG Extra Steve Jobs különkiadása már elérhető az újságárusoknál vagy megrendelhető a kiadó oldalán.

In memoriam Steve Jobs emlékívet adott ki a Magyar Posta

| kategória: tech | téma: , |

Régebben gyűjtöttem a bélyegeket, talán ezért is örültem meg annak, hogy Steve Jobs életrajzi könyvének magyar nyelvű kiadásához csatlakozott a Magyar Posta: a ma megjelentetett emlékív perforált képén Steve Jobs portréja látható. A keretrajz jobb oldalán „In memoriam Steve Jobs 1955-2011”, bal alsó részén az „EMLÉKÍV”, „Commemorativ Sheet” feliratok olvashatók. A sorszámozás függőlegesen a jobb felső, a postalogo a jobb alsó részen található.

Az emlékív kizárólag – filacsíkban (hawid) elhelyezve – az emléklap részeként vásárolható meg. Az emléklap külső és belső oldalait Steve Jobs néhány jellegzetes mozdulatának sziluettje díszíti, emellett a belső oldalon Rubik Ernő írásának részlete szerepel magyar és angol nyelven. Az emlékív és a hozzá tartozó emléklap Baticz Barnabás tervei szerint az Állami Nyomdában, illetve a Con-X Nyomdában készült 5000 példányban. Az emlékíven belüli kép mérete: 40 x 31,5 mm, külső vágási mérete: 90 x 70 mm.

Az 1000 forintos kiadványt a +36 1 767 7173 számon, vagy például a Postaboltban lehet megrendelni. Beszéltem velük, ma már többen is rendeltek, utánnyomás pedig garantáltan nem lesz, szóval aki gondolkozik a beszerzésen, az ne sokáig tegye.

Steve Jobs filozófiája

| kategória: tech | téma: |

A videó 14 és fél percben szól 50 évről, de igazából 56 év filozófiájáról. Nem tudom, hogy Steve Jobs emlékének vagy saját magának tartozik-e mindenki azzal, hogy megnézi – mindenesetre érdemes.

Steve Jobs megtanítana telefonálni

| kategória: mobil | téma: , , | 2 hozzászólás

Csak tisztelni tudom Steve Jobs munkásságát, értve ezt nem csak általánosságban, a Pixarra vagy az Apple-re, hanem kifejezetten a mobiliparra is. Az iPhone felpezsdítette a Nokia által uralt teret, olyan élményt hozott az okostelefonokba, ami valóban új keretek közé helyezte az egész piacot. Lehet kritizálni az iPhone-t (ahogy minden mást is), de attól még a tény tény marad.

Ezt önmagában az még egyáltalán nem ássa alá az, hogy úgy tűnik, konstrukciós hibák vannak az új Apple-mobilban. A kijelző mellett az antenna is rendetlenkedik. Ez utóbbi ugye elég komoly gondot jelent, hiszen a kézbevétellel megszakadó hívás még igen nagy jóindulattal sem nevezhető apró bosszúságnak. De úgyis megoldja valahogy az Apple.

Amivel viszont önmaga paródiájává vált Steve Jobs, az az egyre többek által jelzett antennás problémára adott válasza. Az e-mail írója azt firtatta, hogy tervezi-e az Apple annak a hibának a javítását, amely miatt a készülék oldalának megfogása a térerő teljes elvesztését okozza.

Just avoid holding it that way.

Szóval, úgy tűnik, az Apple szó szerint megváltoztatná a mobilozási szokásainkat, egészen odáig, hogy hogyan tartjuk beszélgetés közben a telefont. Nem a tervező rontott, hanem a felhasználó a hülye – tanulja csak meg, hogy egy iPhone-t nem lehet ám ugyanúgy megfogni, ahogy az összes többi mobilt. Mindenki érdekében reméljük, hogy a válasz csak indulatból jött, a háttérben pedig már javában dúl a polgárháború zajlik az újratervezés.