archívum téma szerint: “szimfónia”

Beethoven: IX. szimfónia

| kategória: etc | téma: , , |

Egeret venni indultunk a MediaMarktba, végül kb. 50 dkg cédével tértünk haza. Kilóra adják most (persze nem mindet), és vannak köztük igencsak jók is. Saját használatra ezúttal komolykodni sikerült, Mozart Requiemje és Ravel Bolérója mellett beszereztem Beethoven IX. szimfóniáját is.

Utóbbiról a Wikipedia vonatkozó szócikke úgy szól, hogy az 1. tétel egyfajta “őshomályból” indul. A 2. tétel haláltánchoz hasonlatos. A 3. tétel a kései Beethoven-Adagio-k nyugalmát tükrözi. A 4. tételt nem lehet leírni, hallani kell.

Az én kedvencem a második tétel. A negyedik (An Die Freude – Örömóda) kétségkívül ismertebb, de szerintem az Európai Unió himnuszaként is elhíresült rövid részlettől eltekintve a negyedik jóval kevésbé izgalmas. (Mondjuk ezt teljesen laikusként mondom, aki még a Kulcs a muzsikában című, még általános iskolából ismert tankönyvet sem olvasta végig.) Az Örömódáról egyébként a Fidelio hangversenykalauza írja: kevés egyszerűbb melódiát írtak le a zene története során, és kevésnek volt nagyobb hatása.