archívum téma szerint: “tablet”

Tablet first

| kategória: médiailag, mobil, trend | téma: , |

A tartalomgyártókról és -fogyasztókról beszélgettünk Doransky-val tegnapi előadása előtt, amikor szóba került a Gemius kapcsolódó mérése. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a mobilokon és táblagépeken netező magyarok körében oldalletöltések alapján melyik eszköz mennyire népszerű. A forgalom ötöde iPades, azaz minden ötödik mobil eszközön letöltött oldalt iPaden nézünk meg. (Tavaly ugyanebben az időszakban még csak 15% körül járt ez az arány.) Az aktuális top10-ben négy táblagép szerepel, ha összesítve nézzük őket, akkor minden negyedik mobil eszközön letöltött oldal táblagépekhez kötődik. Miközben az itthon eladott tabletek száma töredéke lehet a felhasználóknál lévő okostelefonok számának.

A tanulság már megint, még mindig az, hogy ami édes, lenyelik. A táblagép pedig édes. A kezdeti “ez csak egy nagy telefon” jellegű értetlenkedést egyre kevesebbszer hallani, a fokozott tartalomfogyasztásra kitalált modell egyre inkább működik. Érdemes ezt főleg az erősen tartalomcentrikus lapkiadóknak fejben tartani, a “mobile first” egy szűkebb vonalára, a “tablet first”-re kell teljes gőzzel koncentrálni. Ezen belül pedig jelenleg és középtávon az iPad messze a legfontosabb.

Mit várok az új iPadtől?

| kategória: mobil | téma: , , | 4 hozzászólás

Két hét múlva, ha minden igaz, bemutatkozik az Apple új táblája, szépen repkednek a pletykák és/vagy várakozások. A kijelző feljavítása például elég egyértelmű, a megduplázott felbontás, az iPhone Retinájához hasonló minőség önmagában is felpörgetné az eladásokat. Hasonlóan várom azt is, hogy a jelenleg sem rossz, valóban 10+ órát bíró akkumulátoron erősítsenek egy kicsit. Az Apple-től ez egyáltalán nem állna távol, és rajtam kívül szerintem sokan örülnének 2-3 óra plusznak.

Nagy reményeket nem fűzök hozzá, pletykák szintjén sem nagyon bukkant fel, de kellemes meglepetés lenne, ha a 16/32/64 gigás tárhelyet 32/64/96-ra cserélnék, a jelenlegi 499 dolláros kezdőár meghagyása mellett. Az egyre szebb, jobb és nagyobb alkalmazások miatt ez egy indokolható szintlépés lenne, ha pedig vesszük a jobb felbontású kijelző miatti még szebb, jobb és nagyobb játékokat, akkor már kötelezőnek is érezhetünk egy 32 gigás belépőszintet.  (Esetleg ahogy az iPhone-nál is, a legkisebb 16 gigás tárhelyű verzió maradna a továbbra is forgalmazott iPad 2-ben.)

Ami teljesen hidegen hagy, az például a jobb kamera, táblán nem használom. (Persze lehet, hogy többek között a jelenlegi minősége miatt nem.) Vagy mondjuk az LTE. Egyrészt az itthoni szolgáltatás miatt Budapesten kívül ez inkább a jövőre érkező iPadben lesz érdekes, másrészt pedig nekem abban sem, mert szimpatikusabb a(z akár LTE-s, a netet továbbadó) mobil + wifis iPad kombó. Szintén nem nagyon érdekel az NFC, nem jellemző, hogy fizetésre szeretném használni a táblát, mobilban sokkal praktikusabbnak tartom a technológiát. A Siri fontos, de itthon jelenleg nem érdekes, az 1 mm-rel vékonyabb gép pedig érdekes, de annyira nem fontos.

Mobil a lelke mindennek

| kategória: mobil, trend | téma: , | 3 hozzászólás

A mobil eszközök piacának egyik körvonalazódó idei csapása a “Tegyünk mindenbe egy telefont!” elv mentén alakul. A januári fecske a Motorola Atrix volt, illetve a mellé kiadott Lapdock nevű kiegészítő, amely tulajdonképpen egy képernyő-billentyűzet-akkumulátor kombó, a lelkét a behelyezett telefon jelenti, anélkül csak vas műanyag.

Egészen mostanáig kellett várjunk a következő versenyzőre: az ASUS rákapott a témára, és a sok ugyanolyanadik tablet helyett kijön egy padfone-féleséggel. Bár még csak kiszivárgott információról és képekről van szó, nagyon úgy tűnik a fent részletezetthez hasonló megoldásról van szó, annyi a különbség, hogy itt egy táblagépet hajt meg a várhatóan nem gyenge teljesítményű mobil.

Itt, a teljesítménynél meg is állnék egy kicsit. A posztom témáját adó trend ugyanis választ adhat azokra a fejtegetésekre, hogy mennyire van értelme a hardveres verseny tolásának: nagyon. (Amellett, hogy a felhasználói élmény mindig is erősebb varázsszó marad, de a kettő nyilván nem zárja ki egymást.) Mégha kevés olyan alkalmazás is van a mobilos appboltokban, amelyik ki tudnáhasználni mondjuk egy dual-core 2 GHz-es processzorral szerelt mobil erejét, nyugodjunk meg, lesz. Így pedig főleg, hiszen egy táblagép vagy laptop működtetőjeként használt mobilba igenis kell még erő ahhoz, hogy valódi, teljes értékű eszközöket kapjunk.

A nagyok sorra teszik meg tétjeiket: a Motorola és az ASUS első szárnycsapásai mellett a Google nemrég (állítólag) szép csendben megvette a Modu szabadalomportfólióját. A moduláris felépítésű Modu mobilok burkolata nem csak egy előlapot jelent, és a cseréjével nem is csak a dizájn változik, hanem teljesen új telefont kapunk. Valamelyik feltét zenemobillá alakítja a Modu alapkészülékét, egy másik wifi-képessé és/vagy GPS-t ad hozzá, satöbbi. Nyilván nem az életképtelennek bizonyult modell az érdekes, hanem a mögötte lévő elv, az alapkészüléket teljesen új eszközzé alakító kiegészítőkkel.

Még nem tudni, hogy mennyire kap rá a piac az ilyen eszközökre, de ha igen, az újraírhat ezt-azt.