archívum téma szerint: “tennivaló”

Írd jegyzettömbbe, menj szembe a trendekkel!

| kategória: web | téma: |

DoitDoitDone! Egyszerű felület néhány szkinnel. A csíkos- és a “kockás” füzetek szerelmesei is megtalálják az ízlésüknek való listastílust. A létrehozott lista megosztható, csak olvasásra és szerkesztői jogokkal is.

Gmail Tasks Úgyis kezd üzenetközponttá válni a Gmail, hagyjunk bátran saját magunknak is üzeneteket. A Labs-ból aktiválható funkció a Contacts alatt eredményez egy Tasks menüpontot, melyet megnyomva a jobb alsó sarokban bukkan elő egy barátságos, sokfunkciós feladatkezelő. Az egyetlen hibája talán az, hogy bár a Gmailből ki- majd visszalépve ott marad a helyén, ugyanez a Gmail egyszerű bezárása, majd újranyitása esetében nem érvényes. Így valahova külön fel kell írjuk a feladatot: megnyitni a feladatkezelőt:)

Jegyzettömb A tennivalók nyilvántartásának egyik régi, ám kétségkívül legegyszerűbb és a gépet a legkevésbé megerőltető módja egy valami.txt nevű szövegfájl vezetése. Ezzel a módszerrel akár külön listákat is vezethetünk, ehhez mindössze egy tennivaló nevű mappát kell létrehozni, majd ebben külön tarthatunk háztartás.txt, olvasnivaló.txt és egyéb listákat. Ha elvégeztünk egy feladatot, akkor egyszerű módszerrel (sor kijelölése, majd del gomb) törölhetjük azt a listából. Trükkös!

3 egyszerű, okos és ingyenes tennivalókezelő

| kategória: web | téma: , |

Régebben sokat kerestem – hiába – számomra megfelelő tudú-listás programot, ma meg már annyi van, hogy böngészőt lehet velük fagyasztani. Nézzünk három olyan, amelyik valóban jó.

Tökéletes minimalizmus – ez jellemzi a NowDoThis-t. Egy egyszerű oldalról van szó, ami cookie-alapon jegyzi meg a bevitt feladatokat. Én úgy használtam/használom (Firefoxban), hogy – szélesvásznú kijelzősök előnyben – beraktam könyvjelzőnek, majd kipipáltam rá a “könyvjelző betöltése az oldalsávba” négyzetet. Illetve (ez már csak a fine tuning kategória) feltelepítettem a RightBar nevű kiterjesztést (az All-in-One Sidebar is megteszi megfűszerezve a Panelhalmozás funkcióval), ezáltal az éppen aktuális tennivalóm mindig látszik a képernyő jobb sávjában. Tipp: tartsuk elintézési sorrendbe a dolgokat, így mindig az éppen aktuális legsürgősebbet látjuk majd.

Ennél csak jóval összetettebb dolgok következhetnek, ilyen a Deadline is. Ehhez már kell regisztráció is, cserébe viszont e-mailben is küldhetünk rá új tennivalókat, és e-mailben, RSS-ben valamint Google Talkon is kiértesít róluk. Állítólag iPhone-alkalmazás is lesz.

A Remember The Milk mindent tud, amit tudnia kell. Címkék, csoportok, MSN/Skype/GTalk/ICQ-os értesítés (sőt, mobilos is, csak az magyar számokra nem működik) és RSS-csatorna is van. Az események (ha eseményről van szó) helyszíneit és a címkéket előre megadott listából is kiválaszthatjuk. A Google Calendarral is szinkronizálható, remek gmailes Firefox-kiterjesztés és bookmarklet van hozzá, valamint mobilos verzió, Netvibes-modul, twitteres emlékeztető (és persze kezelés parancsokkal), iPhone-os alkalmazás és extra szolgáltatások is vannak. A Google Gears segítségével offline módot is választhatunk, ismerőseinkkel pedig megoszthatjuk a feladatlista (bizonyos részeit).

Ami még hasznos lehet, az a virtuális (családi/munkahelyi) titkárnőként funkcionáló Sandy, vagy persze a Google Calendar, de hát ezek már összetettebb dolgok.