archívum téma szerint: “tumblr”

Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest és LinkedIn népszerűsége Magyarországon

| kategória: szociál, tech | téma: , , , , , |

A 17 fős, saját céges Facebook-oldalon végzett kérdőíves “kutatások” után végre született egy látszólag épkézláb felmérés arról, hogy melyik közösségi csatornát mennyien használják. A Comedy Central megbízásából készített kutatásban persze a mexikói adatok is rettentő érdekes, de nézzük inkább a hazai számokat.

Tudni kell, hogy a felmérést a rendszeresen tévézők körében készítették, de nem hinném, hogy egy-két százaléknál nagyobb különbséget jelentene, ha bevonták volna a nem rendszeresen tévéző népességet is.

Szintén érdemes figyelembe venni a jobb alsó sarokban is látható adatot: a kutatás a 18-34 éves korosztályra nézve reprezentatív – a teljes lakosság körében sokkal rosszabbul teljesítenének, valószínűleg szinte teljesen eltűnnének a kisebb szolgáltatások, a Twitter, a Tumblr és az Instagram.

És még valami: bár Instagram-fiókkal lehet, hogy kevesen rendelkeznek, az elég jó facebookos integráció miatt biztos, hogy fogyasztóként az instagramos tartalmakkal sokkal többen találkoznak.

Re: Webes puritanizmus felé haladunk

| kategória: szociál, web | téma: , , |

Ha találok egy érdekes képet/cikket/szöveget/linket amit csak úgy, avagy rövid kommentárral továbbosztanék egy saját csatornán keresztül, akkor a tumblr-nél nincs erre egyszerűbb megoldás.

De, van nálatok hanyas: úgy hívják, hogy Google Reader. És szerintem az jobb is erre, mégpedig éppen a vonatkozó dw1-poszt kommentjei között agyvihar által felvetett kisebb zaj-faktor miatt.

(Szerintem) Tök felesleges ugyanis minden lehetséges helyen és módon saját felületeket kialakítani. Nem biztos, hogy kell minden egyes felhasználónak 6 blog, 3 mikroblog meg még mellette 2 olyan nem blogjellegű szájt, ami az általa érdekesnek vélt, pillanattartalmakkal van tele.

Felesleges mindenből sajátot akarni, felesleges 5% valódi tartalomért új akármit indítani. (A valódi tartalom definícióján mondjuk jót lehet vitatkozni. ) Persze mindenki mindenből sajátot akar (vö. fogyasztói társadalom, individualizmus), mert majd akkor tudja mérni, hogy az _ő_ (mikro)blogját néggyel többen olvasták, míg a Reader esetében például kevesebb az egyes megosztók felhasználóihozzájárulás-érzete.

Az is igaz, hogy a Readerben megosztható tartalmat előbb valakinek létre kell hoznia. De épp erről van szó: kevesebb lesz a multiplikált adat, ha közös helyeken újraosztjuk a tartalmat, nem pedig beágyazzuk a saját webterünkbe.

Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy szerintem felesleges a Tumblr, vagy minden tartalom rossz, ami rövid és/vagy pillanat-jellegű. Sőt, a poszt által is említett tumblr-es kiragadban például kifejezetten okosan használja szájmon a kommunikáció sajátosságaiból adódó csavarokat.

Csupán azt mondom, hogy vigyáznunk kell, nem szabad beleragadni a percenkénti közléskényszerbe és az általa létrejövő “webszemétbe”.