archívum téma szerint: “vásárlás”

Olvasás és vásárlás mobilon

| kategória: mobil, trend, web | téma: , , | 7 hozzászólás

Két érdekes adatot is olvastam mostanában az Amazon háza tájáról, melyek sajátos módon függnek össze. Az egyik szerint az Amazonnál az elmúlt 3 hónapban 100 eladott keményfedeles papírkönyvre már 143 e-könyves eladás jutott. Ami az elektronikus könyveknek igazán hiányzik, az ezzel együtt is az áttörés. Hosszú ideje olvashatunk megannyi eszközön, de az e-könyvek világviszonylatban szerény eladásaiból jól látszik, hogy sem a kiadók, sem az olvasók nem ebben gondolkoznak még.

Talán az iPad beindítja a bizniszt – sokan legalábbis az Apple táblagépétől remélik az e-olvasás népszerűsítését. Mindezt többek közt arra alapozzák, hogy az első napon 250 ezer, az első hónapban pedig 1.5 milliónyi e-könyvet töltöttek le az iPad-júzerek az iBookstore-ból.

Szintén javíthatja az e-könyvek esélyeit az, hogy az okostelefonok terjedésével szaporodnak a mobilos e-könyvolvasó alkalmazások használói is. Én magam eddig 2 könyvet olvastam el mobilon, és hát nem volt a legnagyobb élmény. De egy 4-4.3 colos kijelzőjű telefon már valóban és érezhetően nincs is annyira messze az 5 colos e-könyvolvasóktól, ez pedig az elektronikus olvasásnak, azon belül pedig a mobilosnak kedvez.

A másik érdekesség szintén a mobilokkal kapcsolatos, de nem az olvasásról, hanem a vásárlásról szól. Az Amazont megálmodó és vezető Jef Bezos biztosan örül neki: vásárlóik éves szinten már 1 milliárd dollár értékben rendelnek tőlük mobilról. Jelenleg az iOS-en, az Androidon és a BlackBerry oprendszeren alapuló készülékeket jelentik, azaz nagyon nagy részben telefonokat, kisebb részben pedig az iPadet és az iPod touch médialejátszót. A tartalomfogyasztás mellett tehát szépen lassan a kereskedelmi értelemben vett fogyasztás eszközévé is válik a mobilunk. Ebben az esetben nem a hagyományos m-payment formájában, hanem a vásárlás egész folyamata – a nézelődéstől a fizetésig – megjelenik egyetlen programon belül.

Itthon – tudtommal – két majdnem hasonló mobilos app létezik, de vásárlásra egyik sem jó, csak árak összehasonlítására. Az egyik az Olcsóbbat, a másik pedig az Árukereső. Kíváncsi vagyok, a hazai piac szereplői közül ki fog kijönni elsőként mobilshoppal. A most fennálló helyzetből kiindulva az Extreme Digitalra tippelnék, de ez persze inkább csak amolyan vakon lövöldözés, mintsem megalapozott jóslat.

Jó tudni: a szürkeimport és a garancia

| kategória: tech | téma: , | 1 komment

Kaptam egy kis érdekességet a szürkeimport kérdésében nyilvánvalóan érintett cégtől. Közleményükben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot idézik, és azt hiszem, tanulságos lehet mindenki számára, aki időnként megpróbálja levadászni egy-egy tech cuccból az olcsóbbat. A helyzet általában a következő: a nagyobb áruházakban, ahol akció nélkül elég drága a termék, a szakeladók igyekeznek lebeszélni a kedves vásárlót arról, hogy máshol vegye meg a terméket, még akkor is, ha ott 10-30 százalékkal olcsóbban juthatna hozzá.

A “mégis miért?” kérdés után az eladó általában egy hosszabb fejtegetésbe bonyolódik az általa sokszor nagyrészt ismeretlen jogi szabályozásról és fogalomrendszerről, a szürkeimportról és az olcsóbb helyeken szerinte emiatt eleve nem létező garanciáról. És akkor most minden következzék az, amit dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője mondott erről.

A szürkeimport mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon. A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mintha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazoknak a jótállási szavatossági szabályoknak kell érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában.

A körültekintés persze nem árt

  • a közepes méretű üzletláncoktól (pl. Edigital, Photo Hall) ebből a szempontból nyugodtan vásárolhatunk
  • egyedülálló üzletekben kérdezzünk rá, hogy melyik nagykereskedőktől szerzik be az árut, majd nézzünk utána a nagykernek
  • vásárlás előtt nyíltan kérdezzünk rá a kiszemelt termék konkrét garanciás feltételeire

Hasznos linkek