archívum téma szerint: “video”

A pornó és a macskák uralják a világot? – 6 dolog, amire rámutatott a Vine

| kategória: mobil, szociál | téma: , , |

A Twitter nemrég indította el Vine névre hallgató videómegosztó alkalmazását/szolgáltatását. A népszerűségéről egyelőre nincsenek adatok, de a BBC közölt egy érdekes cikket arról, mire is mutatott rá a Vine. (Az egyik pontjukat sajátra cseréltem.)

  1. A stop-motion animáció még mindig népszerű. Nem elég, hogy a vine-os videók rövidek, az app a videó rögzítése közben a Vine szinte biztatja a felhasználót, hogy stop-motion technikát használjon, három részletben vegye fel a dolgokat. Ez egyrészt maga a stop-motion, másrészt sokkal inkább elvisz egy-egy rövid történet elmesélése felé, mintha egy egybefüggő 6 másodpercet látnánk.
  2. Van értelme 6 másodperces hirdetéssel próbálkozni. A General Electric és a Gap ügynöksége is kipróbálta, és bár érezhetően első próbálkozásokról van szó, szerintem az már látszik belőlük, hogy nem lehetetlen egy-egy jól eltalált 6 másodpercből viral vine-t csinálni.
  3. Az emberek inkább cselekednek, mintsem beszélnek. A vine-os videók többségén nem 6 másodperces megmondások vannak, a felhasználók leginkább (többé-kevésbé) kreatív módon feldolgozzák, ami a szemük elé kerül.
  4. A korlátok remekül marketingelhetők. A 6 másodperces egy olyan hívószónak bizonyult, ami felkelti az emberek figyelmét a hírekben.
  5. A korlátok kellenek. A Twitter indulásakor még sokan fanyalogtak, hogy mi értelme van 140 karakterre korlátozni valamit, miközben a mögöttes technológia ezt egyáltalán nem igényelné, a Vine-nál már kevesebb ilyen hangot lehetett hallani. A keret pedig kifejezetten jót tesz a tartalomnak. A korlátozás mennyiségéről lehet vitatkozni, de minőségileg szerintem egyértelmű, hogy az ilyesmi jót tesz a tartalomnak.
  6. A macskakontent és a pornó az internet minden szegletében fontos téma. Így van.

(A világot egyébként a kutyák uralják, ezt mindenki tudja.)

WebTrend2009: Tévézés a magyar weben

| kategória: médiailag, trend, web | téma: , |

A ZoomTV és a NolTV idén már erősítették azt az irányt, melynek alapjait itthon leginkább az Index teremtette meg. A Zoomra kiemelt helyen kerülnek fel a videók, ráadásul nem esetlegesen, hanem rendszeresen, folyamatosan frissülve. A Népszabadság szerződést kötött több vidéki stábbal is, melyektől állítólag szintén napi rendszerességgel várható majd videós anyag.

Kíváncsian várom, hogy a tv2 webcast és az rtlhirek.hu mikor vet majd be mérhető mennyiségben exkluzív tartalmakat.

Valószínűleg sok online médium alkalmaz majd a televíziózásban megszokott igénnyel elkészített videós megoldásokat.

És persze: B2009K minden olvasónak! (Igen, neked is.)

Miért nem jó a BBC finanszírozási modellje?

| kategória: médiailag, web | téma: , , |

A közszolgálatiság erős bástyájaként emlegetett BBC finanszírozási rendszerét is példaértékűnek szokták itthon (is) emlegetni, mivel a magyar rendszernél több függetlenséget biztosít az éppen hatalmon lévőktől. Ám a web – oly’ sok más mellett – ezt is borítja.

Az 1927-től 2006-ig érvényben lévő felügyelőbizottsági rendszert a BBC Trust kontrollja váltotta fel. Ez a testület tiltotta meg pénteken a médiumnak, hogy 400 ember alkalmazásával 68 millió fontért (21 és fél milliárd forint) létrehozzon és működtessen egy webes, helyi (“vidéki”) híreket feldolgozó videós tudósítói hálózatot.

A döntéssel a leendő versenytársak aggályait vélte jogosnak a BBC Trust, mondván, hogy az évi 3 milliárd fontos, azaz 950 milliárd forintnyi közfinanszírozás jogtalan előnyt jelentene a közmédiumnak.

Ez az indoklás még akkor is jogos, ha “mindössze” 21 és fél milliárd forintnyi összeg jutott volna a helyi videós hálózatra. A pénz még brit szemmel nézve is rengeteg, ráadásul úgy, hogy ezért még semmilyen minőséget nem kellene nyújtani, elég lenne maga a hálózat létezése is. Az indoklás egy másik részlete azonban így hangzik:

We believe the BBC’s priority should be improving the quality of existing services. […] Our decision today to refuse permission for local video means that local newspapers and other commercial media can invest in their online services in the knowledge that the BBC does not intend to make this new intervention in the market.

Na, ez már elég durva. “Maradjál csak, kisfiam, a tévénél, amíg a többiek felépítik a saját birodalmukat!” És még azt is értem, hogy ezt a legerősebb gyereknek mondják, ráadásul azt is, hogy miért.

Már csak azt nem tudom, hogy milyen esélyei lesznek így (legalábbis Nagy-Britanniában) a közszolgálati médiának az online versenyben. Pontosabban látom, hogy nem túl jók.

A finanszírozást kellene átalakítani? Vagy a webkettőn igazából nincs is értelme a “közszolgálati” kifejezésnek/médiának?

Mindenesetre valamit tenni, változtatni kell, még mielőtt csak azért ültetnek valakit kispadra, mert közpénzből csinál(na) jót.

3 másodpercnél lefagy a videó?

| kategória: tech | téma: , |

Gondolom, vagyunk páran, akik szembesültünk azzal a hosszabb távon már felettébb idegesítő problémával, hogy a YouTube-os és más .flv-ben lévő videók megállnak a lejátszás 3. másodpercében. Ilyenkor aztán restart meg még 3 nap, és van, hogy helyreáll minden.

Bár az Adobe Flash Player 10-et már egy hete letöltöttem, azt csak tegnap olvastam a MyOperán, hogy ezzel el is köszönhetek a vissza-visszatérő 3. másodperces fagyás problémájától.

Tölts le bármit a Firefox-szal!

| kategória: tech | téma: , , |

A cím csak egy nagyon kicsit visz félre, teljes valójában azonban viszonylag hülyén hangzana: tölts le nagyon sok formátumba konvertálva szinte bármilyen médiafájlt vagy dokumentumot egy Firefox-kiegészítő segítségével – merthogy erről van szó.

A Media Converter nevű Firefox kiterjesztésre nyugodtan használhatjuk a zseniális jelzőt. Azokon az oldalakon, ahol a címsáv mellett elhelyezkedő origami-benyomást keltő ikon bekékül, már nyertünk. Az adott oldalon lévő videót ugyanis 11 videóformátum (3g2, 3gp, avi, flv, m4v, mkv, mov, mp4, mpg, psp, wmv) vagy 3 hangformátum (mp3, wav, ogg) valamelyikébe menthetjük le minden egyéb szoftver nélkül. A létrejövő videó-, illetve audiófájl mindenféle jellemzőjét (felbontás, bitráta, stb.) módosíthatjuk, de egy egyszerű YouTube-os videóletöltésnél például igencsak megfelelő változatlanul hagyni mindent.

A felhasználói visszajelzések egy része egyébként éppen a YouTube-ot emeli ki: innen megfelelő minőségű videókkal játszva bővíthető például az mp3 gyűjtemény.

A dokumentumok közül a pdf, doc, odt, xls, ods, ppt, odp formátumokat kezeli oda-vissza a Converter. Ez például azoknak lehet nagy segítség, akik az egyre népszerűbb OpenOffice-os odt formátumban kapnak meg egy fájlt, de maguk csak Microsoft Office-szal rendelkeznek.

A Firefox-t nem használóknak is jó dolguk van, mert a Media Converter oldalán járva szintén elérhetik a kívánt hatást. Ráadásul letölthető asztali kliens is.

Az egész természetesen ingyenes, ami némi megkötéssel jár. A konvertálandó fájl mérete nem haladhatja meg a 100 megát (azt hiszem, ez egészen tartható korlát), napi 10 konvertálást végezhetünk, és csak a következő oldalakról: Blip.tv, Break.com, Dailymotion, LiveVideo, MetaCafe, MyVideo.de, Veoh és a YouTube – és persze saját gépről feltöltött fájlokat is. (Gyanítom, hogy a legnépszerűbb célpont a YouTube.)

Az ingyenes verzióval ellentétben a prémium felhasználók heti 4, havi 15 vagy évi 150 dollárért cserébe 2 GB tárhelyet is kapnak, valamint konvertálhatnak a Dumpalink.com, Kontraband.com, Lulu.tv, Putfile, SpikedHumor, Totallycrap.com, Vidilife, Vids.myspace.com, Vimeo és a Zippyvideos oldalakról csakúgy, mint az ingyenes verzióban lévőkről.