archívum téma szerint: “vizualizáció”

A Hírmátrix az mi az?

| kategória: médiailag, szociál, web | téma: , , |

A Hírmátrix nem tesz mást, mint grafikusan ábrázolja, hogy a Népszabadság Online-on pillanatnyilag melyik cikket olvassák legtöbben. Készítői saját bevallása szerint mátrixukhoz mintául szolgált a Maramushi, ami a Hírmátrix-szal szinte teljesen megegyező módon vizualizálja a Google News hírtermését.

A lényeg pedig tényleg ez lenne: az aggregátori szerep. Mivel a Google News már eleve aggregátor, tehát sok hírforrásból szedi össze és tálalja/strukturálja újra a tartalmat, ezért ennek vizualizálása szerintem nagyobb relevanciával bír, mint saját “legnépszerűbb cikkek” listánk megbolondítása egy kis grafikával. (A népszerűség figyelése a Hírmátrixnál nem egyenlő az olvasottsággal, számolják még a kommentek és értékelések számát, linkeléseket, nyomtatásokat is.)

Pollner azon elmélkedett, hogy a Hírmátrix vajon mennyire lesz képes magával ragadni a Népszabadság Online nem kifejezetten geek olvasóit, én viszont máshogy tenném fel a kérdést: vajon hány új olvasót sikerül majd a NOL-nak szerezni? Ugyanis a Hírmátrix önálló szájtként is simán funkcionálhat, azt is el tudom képzelni, hogy többen rakják majd be böngészőjük kezdőlapjának, hogy lássák, mik éppen a forró témák.

A versenytársak pedig úgy tudnának leginkább elébe menni a Hírmátrix rájuk nézve esetlegesen olvasóelszívó hatásának, ha ők is megcsinálnák gyakorlatilag ugyanezt. Egy 10-20-szor több embert vonzó, ezáltal 10-20-szor nagyobb (így valamelyest reprezentatívabb) mintát biztosító Index vagy [origo] esetében jóval érdekesebb lenne látni egy ilyen vizuális top stories-t. Az olvasókat meg nem nagyon érdekelné, hogy kinél volt hamarabb.

Sőt, a Maramushihoz hasonlóan legtöbb értelme annak lenne, ha egy híraggregátor szájt csinálna ilyet. Nem is beszélve arról, ha embedelhető is lenne.