archívum téma szerint: “web”

Közmű-e az internet?

| kategória: szociál, tech | téma: , , , |

Tekintsünk most el az “internethálózat az információs társadalom alapköve” jellegű színes-szagos szakmai kijelentésektől. Pontosabban nézzünk mögé. Ahonnan az egész kérdés eszembe jutott, az egy komment, melyben a felhasználó mérhetetlen szegénységéről panaszkodik. Korábbi hozzászólásaiból az derül ki, hogy – állítása szerint – sokszor alig marad kenyérre is pénz a hónap végén.

Teszi mindezt a panaszkodást – a korábbi kommentmennyisége alapján – korlátlan internet-hozzáféréssel. Akárhogy is nézzük, minimum havi 2-3000 forintról van szó (kivéve persze, ha lopják a netet, de ne legyünk rosszindulatúak). Ez az összeg nem sok, de ha huszonnyolcadikán már egy-két kiflit sem tud venni az ember, akkor nagyon jól jönne ötödikéig az a 2-3000 forint.

Szóval az első gondolatom az volt, hogy aki ennyire szegény, az hogyan és miért netezik. Miért nem költi inkább ételre? Aztán elkezdtem ezen agyalni, és arra jutottam, hogy persze az evés mérhetetlenül fontosabb az internetezésnél, de a kérdés ennél valószínűleg összetettebb.

Merthogy mi az internet? Például költség- és idő megtakarítására alkalmas eszköz. Nem az olyan “luxus” dolgokra gondolok most, minthogy “telefon helyett netről rendeljük a pizzát, akkor nincsenek percdíjak”. De például mennyivel célszerűbb egy minimálbéres, napi 10 órás munka után este még egy kicsit neten böngészni jobb állások után, mint a 20 perces ebédszünetben loholni a 15 percre lévő munkaügyi központba (és vissza).

De neten jelentős kedvezménnyel tudunk ugye biztosítást kötni, gáz- és áramszolgáltatót választani, vagy a távoli barátoknak üzenni is. Satöbbi.

Egyelőre nem tudom a választ. Nem tudom, ha olyan helyzetben lennék, melyik lenne a célszerűbb: az utolsó héten napi egy-két kifli vagy a havi internet-hozzáférés?