archívum téma szerint: “wp7”

Windows Phone 7 bemutatón jártam

| kategória: mobil | téma: , , , | 3 hozzászólás

Jönnek a csempék

Egyik barátommal sok évvel ezelőtt kitaláltuk, hogy a “nagyon zsír”, a “zsírállat” és egyéb kifejezések helyettesítőjeként a “csempe” szót próbáljuk meg elterjeszteni. Hasonlóval próbálkozik most a Live Tile-okra (kb. élő csempékre) alapuló felhasználói felülettel épített Windows Phone 7 esetében a Microsoft is. (A miénknél várhatóan nagyobb sikerrel.)

A hazai premier a Microsoft székházában volt, előtte 60-70 percnyi evészettel. Süti után prezentáció és némi demózás következett, néhol gyermeki rácsodálkozással, néhol pedig valóban érdekes/látványos dolgokkal.

Plastik Józsival már a rendezvény elején megállapítottuk, hogy első körben nem is érdemes róla vitatkozni, hogy jó vagy rossz a WP7, mert a mai piacon már az is nagy szó, hogy teljesen újszerű a felülete. Erre Drajkó László Microsoft-vezér is utalt, egészen pontosan azt mondta, hogy “talán a Microsoftnak a legnehezebb elszakadni az asztal-ikon-alkalmazás szentháromságtól“. Bármi is lesz, ezt már kipipálhatják, sikerült.

A WP7-en jól látszik, hogy a fejlesztőcsapat tisztában volt vele: amolyan mindent vagy semmit ez a mobilos piacon saját készülékével (KIN) pár hónap alatt elvérző, szoftveresen pedig egyre nagyobb bajba kerülő Microsoftnak.

Az új platform célcsoportját az “életmaximalizálók” alkotják: aktívak a munkában és azon kívül, pezsgő magánéletük van, értékelik a technológiát. A Microsoft szerint az az egyik céljuk, hogy a felhasználó minél kevesebbet bíbelődjön a mobiljával, több ideje jusson az azon kívüli életére. Ez azért érdekesen hangzik, hiszen az általam eddig látott játékok például elég időrablónak tűnnek: kettőbe volt alkalmam belenézni, és hát ehm-ehm, nem kispályás Sudokuk voltak.

Érdekesség, hogy egy teljes európai piacot kb. 2 millió dallal kiszolgáló prémium zenei appot itthonról fejlesztenek, egészen pontosan a Carnation szárnyai alatt lévő 3GM.

A premieren bemutatott készülékről, a Samsung Omnia 7-ről egyelőre nem ér részletesen írni, de annyit azért a T-Mobile elárult, hogy holnaptól a havi 15 990 forintos MédiaMánia XL díjcsomagban 29 990 forintért lesz megvásárolható a telefon. (Valószínűleg nem véletlen, hogy a sok szempontból hasonló, de androidos Samsung Galaxy S is éppen ennyibe kerül.) Update: időközben nyilvánosak lettek a más konstrukcióhoz tartozó árak is.

Mivel a bemutató végén egy 2 hétre szóló tesztkészüléket is kaptam, így megpróbálok majd 2-3 naponta jelentést adni a helyzetről, mit is tud, mennyire jól használható a Microsoft szoftvere és a Samsung hardvere. Update: jelentések itt, itt és itt.