Oszd meg ÉS szólj hozzá!

| kategória: szociál, web | téma: | 5 hozzászólás

Nem is tudom, hogy kit linkeljek a megosztás vs. hozzászólás téma mai párbajából. Azzal együtt, hogy néhány pontban egyetértek mindenkivel, van pár olyan mondat, ami szerintem alapjaiban ás alá néhány érvelést.

Egy szó mint száz, ha valakinek cseppnyi kétsége is támad azzal kapcsolatban, hogy hozzászóljon, vagy megosszon egy blogbejegyzést, tegye az utóbbit. Sokkal nagyobb hasznot hajt a szerzőnek.
véli doransky

Mint ahogy éppen egy hozzászólásban is kifejtettem nála, engem (és valószínűleg mást sem) egyáltalán nem érdekel egy post elolvasása után, hogy a következő lépésem (akár megosztás, akár hozzászólás) milyen hasznot hoz vagy nem a bloggernek. Ha hozzászólok, azért teszem, mert van róla valamilyen véleményem: talán egy olyan szempont, ami kimaradt, vagy megerősítés, stb.. Ha megosztom, azt azért teszem, mert szeretném, ha más is elolvasná a postot. Ez a két dolog csak az esetek egy bizonyos részében esik egybe. (Szerintem kevesebb, mint a felénél.)

Nem kell blogokban a kommentthreadekben kapirgálni. Nincs zaj. Csak az ismerősök szólnak hozzá. Mégis, könnyen tovaterjednek a kézről kézre adott hírek.
gondolja tovább hírbehozó

Akkor megint csak álljunk meg egy mondatnál! Vagyis kettőnél: nincs csaj zaj, csak az ismerősök szólnak hozzá. Bár valóban sokszor ütközik az ember ismeretlenül is zavaró buta emberek buta hozzászólásaiba, de azért azt eléggé beszűkült hozzáállásnak gondolnám, ha valaki csak az ismerősei véleményére lenne kíváncsi.

Akkor már több szempontból is ésszerűbb új közösségi tér a közösségi hírgyűjtő oldal. Például az utóbbi időben magamon is észreveszem, hogy sok témához nem az adott oldalon, hanem a Propelleren szólok hozzá. Bár az ott is megvan, hogy az adott szerző/médium így nem értesül a hozzászóló véleményéről, de legalább a véleménycserében résztvevők köre nem áll meg az ismerőseim körénél.