Vámosok razziáznak a dj-knél

| kategória: etc | téma: , , , | 3 hozzászólás

Egy hete még a Nyitrai Zsolt nevével emlegetett “lemezlovas szakvizsga” volt a téma a diszkók keverőpultjai mögött, most viszont már egy “DJ-k, riadó!” tárgyú figyelmeztető körlevél kering szakmai berkekben. Drága volt ugyanis a szombati buli az egyik hazai DJ-nek: a fellépési díjat ő fizeti, mégpedig egy razzia nyomán. Razziából pedig – ha hinni lehet a szombaton elhangzott mondatoknak – sokra számíthatnak majd a lemezlovasok.

Detective Kelly, azaz Lengváry Norbert alig negyed órája játszott szombaton a budapesti Mono Clubban, amikor is páran felvilágítottak zseblámpával a DJ-pultba, majd lekapcsoltatták vele a zenét: razzia. Mivel írott cd-ről játszott, és mivel egyiken sem volt rajta a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének sorszámozott, hologramos címkéje, így illegális felhasználásért megbüntették: lemezenként 3 ezer, összesen 180 ezer forintra.

A normál esetben, önként fizetendő összeg ennél nem sokkal kevesebb. A lemezenkénti jogdíj a tavalyi bruttó 1920 forintról az előzetes tervezet szerint idén 2160 forintra nő. A nagyüzemben játszóknak érdemes inkább évi átalányt fizetni, melynek összege szintén emelkedik: 96 ezerről 108 ezerre – ráadásul a jogszabály kihirdetése után 30 napon belüli, egyösszegű fizetéskor is 10% kedvezményt adnak a 2008-as 15% helyett.

Egy kibúvó van: ha az írott lemezre a DJ olyan zenét másol, amit neten keresztül kap valakitől ingyenesen promóciós lemezként, akkor hiteles nyilatkozatot kell bemutatnia a jogtulajdonostól, hogy valóban ingyenesen a rendelkezésére bocsátotta, illetve engedélyezte számára a többszörözést, és ebben az esetben ingyen jár a lemezre a MAHASZ-matrica.

A külföldi, de itthon fellépő DJ-knek sem feltétlenül kell fizetniük Magyarországon. Az EU legtöbb országában már van lehetőség a másolt hangfelvételek jogosítására (szinte mindenütt az átalány van érvényben), és az egyik országban megtörtént jogosítást természetesen elfogadják egymástól. A MAHASZ munkatársának elmondása alapján a gyakorlatban már működik, a formális írásba foglalása pedig éppen most zajlik az egyes országok közös jogkezelő szervezetei között.

Aránytalanságok?

A díjfizetéssel igen, a jelenlegi tarifarendszerrel azonban már nem ért egyet Hargitai András is, aki a dj-zés mellett internetes zenekiadót is működtet. “Alapból nem lennék ellene, de adózik utánunk a hely, adóznak a hangfalak után, adózok az üres cd-k után. Adózzak még azután is, hogy használom azt, ami után adóztam?”

Aki valaki másnak az alkotását, termékét anélkül szerzi meg, hogy az illető ehhez hozzájárulna, akárhogy is magyarázzuk vagy rizsázunk: lopást követ el. Különösen súlyosan akkor, ha a mások alkotásainak felhasználásával még pénzt is keres – véli Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ munkatársa, aki egyben a DJ Szövetség elnöke is. Semmi különbség nincs sztár DJ vagy kezdő között a kötelezettségek szempontjából.

Éppen ezt az egységes árat nehezményezi Hargitai, aki szerint a DJ-k egy jelentős része – a tévében szereplőkkel ellentétben – a befizetendő éves átalánydíjnak a felét sem keresi meg. Sokan havonta egyszer tartanak bulit, melyekből 5-6 ezer forintot zsebelnek be.

A MAHASZ saját szemszögéből pozitívnak látja az elmúlt évek fejleményeit: a DJ-k egyre inkább maguk is értik, hogy a zene nincs ingyen. “Biztos sokan nem szeretnek fizetni, sem a zenéért, sem a kifliért, de attól még ez a világ rendje.” (A MAHASZ összesen 1,2 milliárd forintot szedett be jogdíjakból 2007-ben. A tavalyi adatokat még összesítik, de az elmúlt évek tendenciája alapján kb. 100 milliós növekedés várható.)

Hígító vagy beton?

A köztévé Híradójának januári értesülése szerint a Gazdasági Minisztériumba február 10-én érkeznek majd a DJ szakma képviselői, hogy a minisztériummal közösen áttekintsék a problémákat. Ez mindenképpen előrelépés, hiszen a lemezlovasok egyesülete mellett nyáron a Gyurcsány-kormány elleni plakátpályázatban is elnöklő Jeszenszky Zsolt korábban éppen azt nehezményezte, hogy a minisztériumok diktátum jelleggel hoznak meg szakmai döntéseket: például a DJ-k megkérdezése nélkül a szakvizsga eltörléséről.

A helyzetet azt  sem könnyíti meg, hogy több szakmai kérdésben – szakvizsga vagy éppen a jogdíjátalány – a DJ társadalom maga is megosztott. Míg a “sztárok” a szakma felhígulásától félnek, addig néhány más DJ szerint csak egy jól behatárolható érdekkör kívánja bebetonozni saját magát.