Több GB hely felszabadítása Vistán

| kategória: tech | téma: , | 1 komment

Lefuttattam az 50 legnagyobb és legkisebb fájlt viszonylag gyorsan kilistázó Primitive File Size Chartot, és eléggé meglepődtem az eredményen. Nem számítottam rá, hogy több sokgigás, teljesen felesleges fájlt fogok találni. Ezekből 2 is a C:\ProgramData\Microsoft\Windows\WER\ReportQueue mappában volt, összesen 4,71 GB mérettel. Ez a Windows Error Reporting, azaz a problémajelentő szolgáltatás sara.

Csak úgy törölgetni nem szerencsés, ezért a Vezérlőpult Rendszer és karbantartás menüjében (legalul) lévő Lemezterület felszabadításához fordultam, és mivel ez felajánlotta a fájlok törlési lehetőségét, hallgattam is rá: a hibajelentésre és megoldás keresésére alkalmazott fájlokat (valahol a lista alján találhatók) kijelöltem törlésre.

Nem mellesleg a C:\TEMP mappában is volt egy-két dolog, így összesen 8,07 GB-ot, közel 60 ezer fájlt takarítottam meg és le a winchesterről. Ezután pedig a gép nemhogy lassabb lenne (bizonyos készenlétben álló fájlok hiánya miatt), hanem észrevehető gyorsulást produkált.

Mivel a Windows-zal vagy a benne használt programokkal kapcsolatos problémák szinte mindegyikére megoldást nyújtanak az automatikus programfrissítések (ha be vannak kapcsolva) és/vagy a szoftverek kézi frissítgetése, ezért gyakorlatilag ki is kapcsolhatjuk a WER-t: Vezérlőpult / Rendszer és karbantartás / Problémajelentések és megoldások / Beállítások módosítása / Speciális beállítások / Kikapcsolás.