Érdekes magyar szál a Tetris történetében

| kategória: tech | téma: , | 1 komment

A Tetris a világ legnépszerűbb e-játékai közé tartozik, vagy talán egyenesen a legnépszerűbb. Az 1984-ben, Alekszej Pazsitnov által kitalált játék, a BBC-n olvasható sztori szerint, hamar népszerűvé vált a Szovjetunióban. A Tetris valahogy kikerült a számítógépéről, és floppyról floppyra terjedt, a kitaláló pedig ezt nem is bánta, mert abban a világban nem is gondolt rá, hogy pénzt kérjen a játékért.

Amikor a Tetris már több orosz munkahelyen az irodai munka rovására ment, a hatóságok állítólag már egy vírust is írtak ellene, ami az állami gépekre telepítve hazavágta a Tetrist és a floppy lemezt is. Ez azonban csak az orosz munkahelyeken volt így, ennek köszönhető, hogy amikor egy brit szoftverfejlesztő cég embere a nyolcvanas évek közepén Magyarországon járt, akkor egy irodában találkozhatott a Tetris-szel, illetve annak a magyarok által Apple II-re és Commodre 64-re portolt verziójával. Megtetszett neki, kiderített mindent róla, aztán Oroszországban az eredeti szoftver, Magyarországon pedig a portolt változat jogairól kezdett tárgyalni.

A sztori jelenleg ott tart, hogy becslések szerint 185 országban játszanak Tetris-szel, több mint 50 platformon – például iPhone-on, iPaden és androidos mobilokon is.