archívum téma szerint: “játék”

Érdekes magyar szál a Tetris történetében

| kategória: tech | téma: , | 1 komment

A Tetris a világ legnépszerűbb e-játékai közé tartozik, vagy talán egyenesen a legnépszerűbb. Az 1984-ben, Alekszej Pazsitnov által kitalált játék, a BBC-n olvasható sztori szerint, hamar népszerűvé vált a Szovjetunióban. A Tetris valahogy kikerült a számítógépéről, és floppyról floppyra terjedt, a kitaláló pedig ezt nem is bánta, mert abban a világban nem is gondolt rá, hogy pénzt kérjen a játékért.

Amikor a Tetris már több orosz munkahelyen az irodai munka rovására ment, a hatóságok állítólag már egy vírust is írtak ellene, ami az állami gépekre telepítve hazavágta a Tetrist és a floppy lemezt is. Ez azonban csak az orosz munkahelyeken volt így, ennek köszönhető, hogy amikor egy brit szoftverfejlesztő cég embere a nyolcvanas évek közepén Magyarországon járt, akkor egy irodában találkozhatott a Tetris-szel, illetve annak a magyarok által Apple II-re és Commodre 64-re portolt verziójával. Megtetszett neki, kiderített mindent róla, aztán Oroszországban az eredeti szoftver, Magyarországon pedig a portolt változat jogairól kezdett tárgyalni.

A sztori jelenleg ott tart, hogy becslések szerint 185 országban játszanak Tetris-szel, több mint 50 platformon – például iPhone-on, iPaden és androidos mobilokon is.

Pihenés iPhone/iPad társaságában

| kategória: mobil | téma: , | 1 komment

Az androidosokat érő kedvezmények mellett azoknak is kijut a jóból, akik a karácsonyi pihenés egy részét valamilyen iOS eszközön játszva szeretnék tölteni. A nagyobb kiadók közül az Electronic Arts és a Gameloft is komoly kedvezményeket ad, bizonyos – jellemzően tavalyi – játékaik ingyen tölthetők, összesen 100-nál is több pedig jelentős kedvezménnyel, néhány száz forintért elérhető most az App Store-ban. De vannak persze másoktól is akciós, vagy amúgy is jó ár-érték arányú játékok. Segítek dönteni, az alábbiak szerintem megérik az árukat.

Ezek mellé pedig karácsony másnapján indul az Apple 12 napon át tartó ünnephosszabbítása, az ehhez kiadott alkalmazást már most érdemes letölteni.

FireBall: vágod?

| kategória: mobil | téma: , , | 1 komment

Az androidos FireBall fejlesztői sok tekintetben ellesték a mostanában sikeres játékok receptjét, és ez most nem rosszallóan írom. A június elején debütált játékban egy-két jól irányzott levágó suhintás jelenti a tutit (Fruit Ninja), a pályalistát megjelenítő felület és a csillagos értékelési rendszer pedigaz Angry Birds hangulatát idézi.

A játék lényegét tekintve a klasszikus területelhatárolósok közé sorolható, ebből adódik a feladat is: a fatáblából annyit kell levágni, hogy a pálya eredeti területének csak a jobb fölső sarokban megadott százaléknyi része maradjon meg. Mindezt nehezítik az össze-vissza keringő tűzgolyók, merthogy csak akkor tudunk levágni egy részt, ha az összes tűzgolyó azon kívül esik. Idővel pedig az extrák is felbukkannak. Jelenleg 50 pálya van, de a fejlesztők továbbiakat is kilátásba helyeztek.

Teljesítményünk értékelése a csillagos rendszer mellett közös ranglistán is történhet, ehhez csak a Scoreloopot kell feltennünk, és máris látszik, hogy a legjobban teljesítő hány százalékba tehetjük magunkat. Annyit elárulok, hogy az 5-ből 5 csillag megszerzése önmagában még gyengécske, ezzel simán lehetünk még nagyonsokadikak. Több pontot úgy lehet szerezni, ha rövidebb időn belül, kevesebb suhintással és minél kisebb területtel teljesítjük a célt.

A FireBall ingyen tölthető az Android Marketről. A június 1-jén megjelent játék most 50-100 ezer letöltés közt tart, és sorra kapja a 4-5 csillagos értékeléseket. Nekem tetszik, a hosszú hétvége remek alkalom arra, hogy ti is kipróbáljátok.

VV Alekosz játék a Facebookon

| kategória: web | téma: , , | 25 hozzászólás

Megjelent a tudtommal első olyan facebookos játék, amelyik egy magyar tévéműsorban szereplő alak személyisége körül forog. Persze leértékelhetjük az egészet a műsor fikázásával, de ne felejtsük el, hogy a ValóVilág adásai gyakran 1-1.5 millió nézőt vonzanak, akik egyre nagyobb része van ott Facebookon is, így egy több szempontból is ügyesen kitalált alkalmazásról beszélünk. Ha az RTL-nek van esze, akkor nem kezd el kötekedni a jogokon, hanem valahogy szárnya alá veszi az appot.

A játékot az IBM Smarter Cities videóversenyén is díjazott Yusuf Bayrak alkotta. A verseny zsűrijében én is ott voltam, Yusufnak a második helyet ítéltük oda nagyon scifi videójáért. További – személyes – érdekesség, hogy Yusuf hozzám hasonlóan a Békéscsaba-Szeged vonalon (is) mozog.

A játék lényege egyébként egyszerű: bal nyíllal balra, jobbal jobbra mész, felfele nyíllal ugrasz és kapod el a továbbjátszáshoz szükséges söröket, lefele nyíllal flörtölsz a lányokkal. Ahogy a képről is látszik, a készítő bár egyelőre viszonylag egyszerűen, de kihasználta a Facebookban rejlő közösségi varázst, azaz van ranglista.

Maga a játékélmény szerintem csak közepes – párszor vicces, de nekem nem túl addiktív – [Update: időközben át kell értékelnem a dolgot: mégis elég addiktív tud lenni.], mindenesetre Yusuf jó érzékkel választott magának hőst, így azt hiszem, hogy pár százezer menetet biztosan teljesíteni fog a VV Alekosz – a játék.  És persze várjuk a hazai médiatérből ihletet nyerő, magyar gyártmányú facebookos játékokat, szerintem a későbbiekben sok potenciál lehet bennük.

Lapozgatós könyvek és történetválasztós videók

| kategória: web | téma: | 2 hozzászólás

Sokunk meghatározó élményét jelentette anno a lapozgatós könyvek korszaka. Amerikában 1980-ban indult a Fighting Fantasy nevű őrület, amely mögött az itthon is sokaknak ismerősen csengő szerzőpáros, Steve Jackson és Ian Livingstone áll. A hazai kínálatot főleg a KJK, azaz Kaland-Játék-Kockázat logóval kiadott könyvek határozták meg. A sorozat magyar nyelvű köteti eredeti és rajongói fordításban is letölthetők, de született a témában hivatalos Fighting Fantasy iPhone app is.

A játékkönyvek műfaja iránt rajongók a Kindle Store kínálatából is csillapíthatják éhségüket: 38 ilyesmi könyv kapható, angolul, 5-10 dolláros áron. Alább pedig néhány jól sikerült YouTube játék. Ezekhez szintén nem árt angolul tudni, de elég alapszinten is.

Street Fighter – Az elsőre viccesnek hangzó gondolat “Street Fighter játék a YouTube-on? Nanee!” tényleg vicces, és a nyitóvideó közel 8 milliós nézettsége alapján más is annak találta. Első körben az ellenfelünket választhatjuk ki, aztán pedig a bal sávban lévő betűkre kattintva azt, hogy éppen milyen rúgást/ütést szeretnénk alkalmazni. A kontrollerként szolgáló betűk csak akkor kattinthatók, ha épp villognak, akkor viszont igyekezzünk valamelyik támadási mód kiválasztásával, mert késlekedésünk esetén lemaradunk a lehetőségről, ellenfelünk pedig betámad.

Deliver Me to Hell – A mostanában népszerű zombis témát dolgozza fel. A nyitóvideó 2 milliónál is több megtekintése alapján ez lehet az egyik legnépszerűbb játék.

The Time Machine – Vissza kell juttatunk hőseinket a munkahelyükre, még mielőtt a déli meeting elkezdődne.

Harry Potter and the Summer School Spectre – Harry Potter különepizód, nyári tanulmányokkal egy 8 bites retro világban.

Van ilyesmi történetválasztós játék Twitteren is, a Choose Your Twitter Adventure, de ez szerintem elég bénára sikerült.