Az Android-verziók elterjedésének sebessége

| kategória: mobil | téma: | 4 hozzászólás

Hétvégén írtam róla, hogy alig-alig terjed a legújabb Android: az Ice Cream Sandwich még mindig csak 7.1%-on áll. A Guardian csinált egy jó kis történeti grafikont, amin az látszik, hogy a legutóbbi verziók milyen sebességgel terjedtek el. Az ICS nagyon nem jól megy: a Froyo a nyolcadik hónapban már közel 60%-on állt, a Gingerbread 25 körül, míg az ICS most tart 7.1-nél. (A százalékos értékek lassabb elérésébe persze belejátszik az is, hogy egyre nagyobb bázisra érkeznek a frissítések.)

Nem a szokásos, főként fejlesztői szempontból érdekes fragmentáción kell itt keseregni, a folyamat ugyanis már olyan szinten belassult, hogy felhasználóilag tud zavaró lenni, hogy van egy háromnegyed éves verzió, amit nem tud az ember kihasználni, mert sok gyártó majd kb. engedi rá bizonyos készülékeire, amikorra a Google kiadja a még újabb változatot. És nem egy olyan manapság megjelenő készüléket is látni, ami még a korábbi verzióval kerül piacra, ami ennyi idővel az új bejelentése után szerintem kifejezetten kínos.

Örülnék neki, ha a Motorola felvásárlása sok-sok Nexus kiadását eredményezné (persze mindig friss Androiddal és gyors frissítésekkel), hátha akkor leesne a többi gyártónak is, hogy ennél azért kicsit elkényelmesedtek, ami nagyon rossz helyre vezet.