iPhone-ra és Androidra

| kategória: tech | téma: |

Android iPhone Steve JobsEzt a posztot azért írom, hogy ne kelljen többször elmagyarázni az “iPhone-ra és Androidra” kifejezés használatának okát, elég legyen csak belinkelni a bejegyzést.

Bár sokan keverik a gyártó / platform / konkrét telefon hármas tagjait, egyre többen vannak tisztában azzal, hogy az Android nem gyártó, az iPhone pedig nem oprációs rendszer. Ez utóbbi csoportba tartoznék én is. Igen, tiszta, hogy az egyik egy operációs rendszer, a másik pedig egy konkrét telefonszéria. Hogy szerintem miért használhatjuk mégis (például egy alkalmazás elérhetőségének megadásánál) az “iPhone-ra és Androidra” kifejezést?

Azért, mert ezek a nagy amerikai piacgazdaság, meg a kisebb magyar is már elég régóta márkákban, falusiasan szólva úgynevezett brandekben gondolkozik. A társadalom tagjai pedig például ezekre figyelnek, ezeket értik – már amelyiket. Az iOS jóval gyengébb brand, mint az iPhone.

Így bár tarkón csaphatnánk bárkit, amikor azt írja/mondja, hogy “iPhone-ra és Androidra”, de nem tesszük, mert nem vagyunk hülyék.