Céges laptopok Magyarországon

| kategória: tech | téma: , |

(Még) csak kérni (sem) kellett, máris itt a merces.hu önkéntességen és anonimitáson alapuló felmérési eredménye, többek között a magyar béren kívüli juttatásokról (közel sem reprezentatívan, de legalább ez is valami).

…kiderül például, hányan kapnak munkáltatójuktól notebookot saját használatra (érettségizettek 5 százaléka, főiskolai végzettségűek 15 százaléka, egyetemi diplomával rendelkezők 22 százaléka), mobiltelefont magáncélra (rendre: 10, 23, 28 százalék), vagy épp szabadon használható céges autót (3, 9, 13 százalék).

Persze itt kicsit másról van szó, mint az USA TODAY-ben megjelent felmérésben, hiszen például a magáncélra adott mobiltelefont vizsgálják, nem pedig azt, hogy az üzletre is használtat ki veszi meg. Tekintve azonban, hogy a cégeknek valószínűleg csak elhanyagolható ezreléke ad külön privát és külön céges ügyekre való mobilt, így azért mégis összecsenghet a két adatsor.

Arra azonban feltétlen figyeljünk: az amerikai felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy az alkalmazottaknál lévő eszközök közül melyiket vette az alkalmazott és melyiket a cég, a magyar kutatás arra irányult: kinek vett a cég?

Ha a fent idézett merces.hu-adatsort vizsgáljuk, érdekes megfigyelni, hogy míg a csak érettségivel rendelkezők körében kétszer annyian kapnak mobilt, mint laptopot (5, illetve 10 százalék), addig az egyetemi diplomások esetében már közel sem kétszeres a különbség: 28 százalékuk kap mobilt, és ennél csak valamivel kevesebb, 22 százalék laptopot.

Ez az ellátandó feladatok jellegéből is adódhat, de nem hiszem, hogy kizárólag erről van szó. Ráadásul az egyetemi diplomával rendelkezők keresete a merces.hu felmérésében – nem újdonság – közel a duplája az érettségizettek átlagkeresetének. Egy hónap különbségéből kb. ki is jönne egy középkategóriás laptop.