archívum téma szerint: “céges laptop”

Céges laptopok Magyarországon

| kategória: tech | téma: , |

(Még) csak kérni (sem) kellett, máris itt a merces.hu önkéntességen és anonimitáson alapuló felmérési eredménye, többek között a magyar béren kívüli juttatásokról (közel sem reprezentatívan, de legalább ez is valami).

…kiderül például, hányan kapnak munkáltatójuktól notebookot saját használatra (érettségizettek 5 százaléka, főiskolai végzettségűek 15 százaléka, egyetemi diplomával rendelkezők 22 százaléka), mobiltelefont magáncélra (rendre: 10, 23, 28 százalék), vagy épp szabadon használható céges autót (3, 9, 13 százalék).

Persze itt kicsit másról van szó, mint az USA TODAY-ben megjelent felmérésben, hiszen például a magáncélra adott mobiltelefont vizsgálják, nem pedig azt, hogy az üzletre is használtat ki veszi meg. Tekintve azonban, hogy a cégeknek valószínűleg csak elhanyagolható ezreléke ad külön privát és külön céges ügyekre való mobilt, így azért mégis összecsenghet a két adatsor.

Arra azonban feltétlen figyeljünk: az amerikai felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy az alkalmazottaknál lévő eszközök közül melyiket vette az alkalmazott és melyiket a cég, a magyar kutatás arra irányult: kinek vett a cég?

Ha a fent idézett merces.hu-adatsort vizsgáljuk, érdekes megfigyelni, hogy míg a csak érettségivel rendelkezők körében kétszer annyian kapnak mobilt, mint laptopot (5, illetve 10 százalék), addig az egyetemi diplomások esetében már közel sem kétszeres a különbség: 28 százalékuk kap mobilt, és ennél csak valamivel kevesebb, 22 százalék laptopot.

Ez az ellátandó feladatok jellegéből is adódhat, de nem hiszem, hogy kizárólag erről van szó. Ráadásul az egyetemi diplomával rendelkezők keresete a merces.hu felmérésében – nem újdonság – közel a duplája az érettségizettek átlagkeresetének. Egy hónap különbségéből kb. ki is jönne egy középkategóriás laptop.

Miért adjunk céges laptopot, mobiltelefont és GPS-t?

| kategória: mobil | téma: , , , , | 1 komment

A USA TODAY-ben közölt kutatási eredmény szerint – az USÁ-ban – az alkalmazottak jelentős része saját maga szerzi be a munkához (is) használt eszközeit.

Érdekes (legalábbis itthonról nézve), hogy az amerikai alkalmazottak leginkább laptopot (59%) vagy okostelefont (56%) kapnak a cégtől. A mobiltelefonjaiknak már csak negyede (24%) céges, a többi saját vételből származik.

Magyar kutatási eredményeket nem találtam, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nálunk a mobil vezet, okostelefont már jóval kevesebben kapnak. Laptopot pedig szerintem alig néhány százaléknyi munkavállaló kap a munkaadójától – annak ellenére, hogy egyre több munkakörben lehetne kihasználni a mobil számítástechnika előnyeit.

A saját eszközök kockázata

A dolgozó kényelme mellett lenne itt még egy másik szempont is, ami leginkább a laptopoknál jelenthet nehézséget. Ha a cég beszerez mondjuk 50 darab laptopot X gyártótól, akkor egyrészt olcsóbban is kapja, másrészt informatikai szakembereit felkészítheti a gyártó eszközeinek maximális ismeretére. Ugyanaz a gyártó, nagyjából ugyanaz az operációs rendszer, beállítások, stb. Ráadásul az “ugyanaz a gyártó” valószínűleg nem az itthon 80 ezer forintért kapható 15,4″-esek kétes minőségét jelenti.

Ha mindenki saját, munkára is használt eszközt vesz, akkor azokba egyrészt semmilyen bejárása nincs a céges informatikusoknak, másrészt, ha például külön meg is kérik őket rá: lehet, hogy 20 gyártó 30 típusával kell szembesüljenek. Más-más oprendszerekkel, más-más beállításokkal. Ez pedig már biztonsági kockázatokat is felvet, a (részleges) távmunka terjedését pedig rendesen akadályozza.

Az amerikai, közel 60%-os céges munkalaptop-beszerzési arány persze elég jó. De valószínűleg pár millió dollárt spórolhatnának az amerikai cégek azon (már középtávon is), ha általuk felügyelt eszközöket adnának a munkavállalók kezébe.