Válóok: tíz e-mail, amit nem tanácsos elküldeni

| kategória: tech | téma: , |

Mindannyian ismerünk hasonló történeteket, akár első kézből, akár hallomásból: az ünnepek alatt a cégen belül körbejár egy levél, melyben a Mikulás illetlen szerepben tetszeleg. A címzettek listájára egy véletlen baleset folytán a vezérigazgató is felkerül… Roppant kínos. Válóok? Nem valószínű.

A karrierre sokkal inkább a mindennapi levelezés hangvétele lehet hatással. Levélben kötletlenül kommunikálunk, hasonlóan egy telefonbeszélgetéshez. Nagyon könnyű megfeledkezni arról, hogy minden amit leírunk, nyomot hagy maga után és visszakereshető.

Az élőszóban elhangzottakkal ellentétben egy levél dokumentálhatóan eljuthat oda is, ahová nem szeretnénk – sokszor véletlenül. Ha pedig kapkodva írunk levelet, nem is gondolunk rá, hogy milyen könnyű félreérteni a leírtakat. Jobb megállni egy pillanatra a küldés gombra kattintás előtt.

Tíz e-mail, mely az állásunkba kerülhet

1. Néhány pohár után Alkohol mellett vezetni sem lehet – jobb, ha az e-maillel is várunk egy kicsit. Reggel, tiszta fejjel jobb újragondolni, vajon tényleg érdemes-e azt írni, amire este gondoltunk.

2. Szarkasztikus megjegyzések Az e-mail egyáltalán nem alkalmas arra, hogy közvetítse a szarkazmus finom árnyalatait. A szöveget pedig egyszerű kiragadni a környezetéből – az eredmény többnyire katasztrofális.

3. Magánügyek Érdemes szigorúan elválasztani egymástól a magán és üzleti ügyeket. Arról nem is beszélve, hogy magánlevelezésekre használni a munkahelyi e-mailt több okból is nagyon rossz ötlet.

4. Szakmai kritika Ha apróságról van szó, inkább telefonáljunk! A kritika, ha leírjuk, rögtön “hivatalossá” válik. Ha nagy a baj, maradjunk a személyes találkozónál!

5. Személyes apróságok, pletykák A levelezést sokan úgy használják, mintha csak a kávégép mellett beszélgetnének. Az igazság azonban az, hogy az ilyen levelek hajlamosak “továbbítódni”…

6. Dühös válaszok Nagyon könnyű dühből levelet írni, ám annál nehezebb visszakozni. A legjobb, ha várunk egy kicsit – akár egy egész napot is – és higgadtan átgondoljuk újra a dolgokat.

7. Káromkodás Szerencsére ritka jelenség – de akik levélben káromkodnak, többnyire nem tartoznak a sikeres és kedvelt kollégák közé.

8. Vállalati titkok A kiszivárogtatás akár bírósági eljárással is folytatódhat.

9. Rasszizmus, szexizmus A mindennapi életben is jobb elkerülni az ilyen megjegyzéseket, a levelezésről nem is beszélve.

10. Hanyagság, igénytelenség Még akkor is érdemes odafigyelni a levél szerkezetére, ha mobil eszközről írjuk. Minden elküldött levél alakítja a feladójáról alkotott képet.

(HP)