Internet: vigyázz, megöl!

| kategória: médiailag, web | téma: |

És még mindig. Még mindig divat olyan cikkekkel teleszemetelni az nagy magyar médiát, melyeknek bár az utolsó bekezdése megengedően azt sugallja, hogy akár jóra is lehet használni az internetet, de azért az írás többi része egyértelművé teszi: vigyázat, itt a háromwén járó Sátán!

Az Életformán megjelent írásnak már a címe is olyan, ami bicskanyitogatásra kívánja felszólítani a társadalmat: “A webkamera előtt szexeltünk 14 évesen!” Merengjünk el ezen egy kicsit. Vajon azért szexeltek a webkamera előtt, mert a csúnyaszemétinternet mondta nekik, vagy azért, mert nem voltak hatásosan, szülői odafigyeléssel átitatva tájékoztatva arról, hogy nem attól lesz valaki felnőtt, mert nyilvánosan megdugják?

Avagy: 14 évesen cél-e az internetszex vagy eszköz? Ha eszköz, akkor milyen célra használták, és ha arra a célra használták, akkor miért az volt vele a céljuk?

Ám tévedés lenne azt hinni, hogy ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre – folytatódik a cikk, és szinte magam előtt látom a kérdőjeleket: mé’, a’ interveb tán ölik is? Nos, igen, talált. (BOTRÁNY! SZENZÁCIÓ! DÖBBENET!) Ugyanis egy ausztriai kutatóközpont szerint a tizennyolc év alattiak 11 százaléka járt már olyan portálon, ahol öngyilkosjelöltek csevegnek egymással. (Engem még az is érdekelne, hogy a 180 felettiek hány százaléka járt már ott!)

De elmélkedjünk ezen is: én is jártam már ilyenen. Sőt, például jártam már olyan oldalon is, ami a kínai nyelv online tanulásáról-tanításáról szólt. Jártam olyanon is, ahol megmutatták: így lehet bombát csinálni.

10 éve járok ilyeneken, és még itt vagyok, kötél, kínai nyelvtudás és bomba nélkül. Miért?