A web mint következmények nélküli kocsma?

| kategória: szociál, web | téma: | 19 hozzászólás

Mint tudjuk, ahogy a társadalom egészében, így kisebb csoportjaiban is vannak buta emberek. Most nem róluk lesz szó. Hanem azokról, akik életüket amúgy általában teljesen normális módon élik – aktív ügyvédek, segítőkész mentőápolók – csak a böngésző indítása után felveszik egy másik énjük stílusát.

Kizárólag azért nem említek neveket, mert félek, hogy csak a megemlített 2-3 ember venné magára, pedig valószínűleg százakhoz, ezrekhez, illetve százakról, ezrekről szól ez a poszt.

Ezek az ezrek úgy gondolják – ahogy ez konkrétan el is “hangzott” -, hogy az internet egy kocsma, ahol ki lehet élni a napi gondok által keltett feszültséget. Szerintük a web lényegében két dologban tér el egy züllött kocsmától: se Borsodi, se következmények.

Amikor a bunkó / másokat (gy)alázó kommentjeik miatt valahonnan kitiltják őket, fejből idézik a szólásszabadság alkotmányos jogára vonatkozó paragrafusokat, mert – természetesen – mélyen fel vannak háborodva. Rosszabb esetben egy Obamától a szerkesztőkön és bloggereken át Sarkozy-ig mindenkit érintő, korrupciógyanús összeesküvés-elméletet gyártanak arról, hogy miért is vannak kitiltva némely játszótérről.

És itt elérkeztünk egy érdekes ponthoz. Általában nincsen saját játszóterük, inkább kommentelnek, mint blogolnak. Teszik ezt – talán – azért, mert mélyen, belül tudják: baromira nem kíváncsi senki mondanivalójukra, így a blogjuk napi átlagban 1,3-1,7 felhasználót vonzó nyilvánossága helyett közepes vagy nagy szájtokon mondják el a kéretlen napi igét.

Csak azt nem értem, miért gondolják úgy, hogy a neten nincsenek következmények. Mert vannak, és ahogy offline módban kiutálják a bunkó megjegyzéseket tevő egyéneket egy baráti társaságból, vagy a rendszeresen ordibálókat kitiltják a hangversenyteremből, úgy teljesen természetes az, hogy a weben is könnyen feketelistára kerülhetnek azok, akik elfelejtik, hogy a (szólás)szabadságuk végső határa éppen a többiek szabadságának határánál van.

És hogy egy percekkel ezelőtt elhangzott, de rögtön klasszikussá is vált mondatot idézzek: mióta 1200 Ft az ADSL, jön minden idióta.